Verslag plenaire vergadering
Verslag
Het antwoord wordt gegeven door minister Crevits.
De heer Penris heeft het woord.
Voorzitter, minister, als Mozes niet van de berg komt, moeten we het doen met het gouden kalf. (Hilariteit)
Ik durf u geen kippetje meer noemen. (Opmerkingen)
Iemand heeft die twee dames daar ooit eens kippetje genoemd, en toen zijn ze minister geworden!
Het onderwerp van mijn actuele vraag is echter ernstig genoeg. Ik ga het debat over Opel niet heropenen. Ik ga ook niet melig doen, alhoewel het daar de tijd van het jaar voor is. Ik wil u gewoon vragen, minister, hoe moet het nu verder met die site?
Er waren heel wat plannen. Wij hebben altijd gezegd dat we niet in het plan A van de minister-president geloofden. Wij hebben nooit geloofd dat General Motors daar zou blijven produceren. Wij hebben om een plan B gevraagd, om alternatieven voor de ontwikkeling van Opelproducten op de site aldaar.
De minister-president heeft ons dan een tijd aan het lijntje gehouden. Hij sprak over ernstige kandidaat-overnemers. Zelfs mensen uit China waren bereid om hier inspanningen te doen. We weten nu wie die Chinezen zijn. Dat zijn de mensen van Zhengzou Hi-Tech Vehicle Limited onder leiding van niemand minder dan Joep van den Nieuwenhuyzen die we nog kennen van onder andere de Boelwerf. We zijn dus een beetje voor de gek gehouden, en wij niet alleen, en dat is erger, ook de mensen van Opel zelf.
Minister, u weet dat het Gemeentelijk Havenbedrijf zijn verantwoordelijkheid wil opnemen en eventueel het voorkooprecht waarover het beschikt, wil uitoefenen, zodat er ter plaatse verder industriële activiteiten kunnen worden ontwikkeld. Daarvoor is echter natuurlijk ook de goede wil van uw regering nodig. U had een reconversiegroep die ter zake een aantal initiatieven zou nemen. We stellen echter vast dat die reconversiegroep een aantal weken inactief is. Wat is de stand van zaken?
Minister Crevits heeft het woord.
Voorzitter, mijnheer Penris, ik zal niet dieper ingaan op uw inleiding, maar dat had u waarschijnlijk wel gedacht. Ik geef u echter graag een stand van zaken.
Zoals u en de leden die ook in de commissie actief zijn, wellicht weten, heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen op 26 oktober een brief geschreven, waarin het meldt te willen onderhandelen over de aankoop van de gronden. Op 29 oktober heeft het havenbedrijf een bezoek gebracht aan de site om een prijsinschatting te kunnen maken. Op 16 november is er een eerste formele ontmoeting geweest tussen de heer Bruyninckx van de haven van Antwerpen en de heren Kahn en Schiff, respectievelijk verantwoordelijke real estate voor GM en director manufacturing van Opel. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen heeft de rechten van de notariële akte uitgelegd. Als iemand stelt dat hij een voorkooprecht heeft, moet hij immers ook uitleggen hoe de vork aan de steel zit. Het havenbedrijf heeft dus gewezen op het bestaan van dat recht en heeft ook de noodzaak uitgelegd om een industriële activiteit te ontwikkelen op die gronden.
Er werd vervolgens een nieuwe vergadering gepland voor 21 december, eergisteren dus. GM heeft laten weten nog een à twee weken straks is het Kerstmis nodig te hebben om de juridische kant van dat dossier te bestuderen. Het is dus zeker niet zo dat de zaken stilliggen in dit dossier. Ik heb het deze middag nog eens laten checken: begin januari zal er een nieuwe ontmoeting zijn tussen GM en het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. Mijnheer Penris, als jurist weet ook u dat men moeilijk allerhande activiteiten kan ontwikkelen zolang men niet het eigenaarschap heeft over de correcte zakelijke rechten. We laten dat echter zeker niet los. Dat wordt bijzonder actief en van nabij gevolgd.
Minister, ik dank u voor uw correcte antwoord. U kent misschien het liedje Die Lorelei niet. Dat eindigt met: Am Ende Vergehen Schiff und Kahn. Ik kan er ook niets aan doen dat die mensen zo heten, maar ik hoop dat heel dit verhaal wat beter afloopt en men niet ten onder gaat.
We moeten immers blijven inzetten op de maakindustrie in Vlaanderen. Op die site is er heel wat potentieel. Ik heb u nog niets horen zeggen over de reconversiegroep. De werkzaamheden van die groep zijn stilgevallen. Ik hoop dat ook die instantie haar werkzaamheden herneemt. Het havenbedrijf zal zijn verantwoordelijkheid wel opnemen, maar dan gaat het over een aankoopkwestie. Ook deze Vlaamse Regering moet mee zoeken naar een nieuwe invulling voor de bestaande gronden. Graag had ik dus nog geweten hoe die reconversiegroep daar antwoorden op biedt.
Mevrouw Turan heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw antwoord. Mijnheer Penris, ik dank u omdat u dit opnieuw op de agenda plaatst. Opel blijft inderdaad een groot zeer. De reconversiegroep is er niet in geslaagd een overnemer te vinden. Daarom wil ik eigenlijk de vraag van de heer Penris herhalen: hoe zit het nu met die reconversiegroep? We hebben daar al een tijdje niets van gehoord.
Minister, u hebt het in uw antwoord enkel gehad over contacten tussen het havenbedrijf en GM. Heeft de reconversiegroep nog een toekomst? We zijn er niet in geslaagd om Opel open te houden, maar we moeten er wel voor zorgen dat de reconversiegroep voort inzet op de ontplooiing van andere industriële activiteiten, met een maximale tewerkstelling. Wat is de stand van zaken?
De heer Diependaele heeft het woord.
Voorzitter, het is ondertussen duidelijk dat dit parlement dit dossier niet zal laten rusten. We zullen de regering op de hielen blijven zitten om dat te blijven volgen.
In dat kader heb ik twee opmerkingen. Opel is inderdaad een belangrijk dossier, maar we moeten opletten. De voorbije dagen hebben we het gehad over de beleidsbrieven, onder meer over de beleidsbrief Economie. Als overheid moeten we ervoor zorgen dat er een volledig kader wordt gecreëerd, waarin elke activiteit belangrijk is. We moeten ook kijken naar de overige activiteiten rond Antwerpen. Diverse kmos sluiten de deuren. We mogen de toeleveranciers van Opel ook niet vergeten.
Wat nu concreet het voortzetten van de activiteiten op de terreinen van Opel betreft, zijn er bepaalde zaken die de regering in het vooruitzicht stelt ten aanzien van eventuele investeerders? We hebben onder andere gezien dat er in het verleden voor Opel een systeem van garanties was voor 300 miljoen euro en 200 miljoen euro voor de gronden. Met Ford is er nu voor tien jaar een afspraak over werkzekerheid. De regering heeft ook een akkoord kunnen afsluiten met Ford. Zijn er dergelijke zaken die nu op tafel liggen voor eventuele investeerders?
De heer Sabbe heeft het woord.
Minister, ik moet eerlijk zeggen dat ik de stelling van de heer Penris volledig onderschrijf. Uiteindelijk zitten we in het dierenrijk bij het gouden kalf. De ezel is hier ook van toepassing. Ik hoop dat het een les is en dat we ons geen twee keer aan dezelfde steen stoten. Indien we gereageerd hadden op het moment dat GM op de knieën zat, hadden we een overnemer kunnen vinden. GM was op dat moment virtueel failliet en was toen bereid tot zeer grote toegevingen. Toen hadden we een andere investeerder pasklaar in de firma, in het bedrijf kunnen laten komen en de operaties laten verderzetten.
Aan welke steen hebben we ons gestoten? Aan de steen van de syndicalisatie. Toen werd gezegd dat men voor de oprotpremie ging, voor de maximalisatie van de wet-Renault en niet voor een continuïteit van een economische activiteit. Ik heb toen hier al gezegd dat we de bal hebben misgeslagen. We zijn voor de kortetermijnmaximalisatie gegaan en niet voor de investeringspolitiek op de lange termijn in Vlaanderen. Ik hoop dan ook dat u er bij alle initiatieven die u in de toekomst neemt rekening mee houdt, in het belang van de tewerkstelling en de economische groei in onze regio.
De heer Watteeuw heeft het woord.
Voorzitter, ik denk dat de reconversiegroep inderdaad zeer snel moet samenkomen, en wel om twee redenen. We moeten te allen prijze vermijden dat de site wordt opgesplitst. Het zou kunnen dat GM dat wil omdat het meer zou opbrengen. We moeten dat absoluut vermijden.
Daarnaast moet men zeer snel met een project komen voor die site, die zeker potentieel heeft. Het is wat raar om dat na dit drama te zeggen. Het is ook niet plezant om dat te moeten zeggen. We moeten maken dat er industrieel iets uit de grond wordt gestampt, liefst een toekomstgericht project, bijvoorbeeld rond mobiliteit, rond een nieuwe vorm van mobiliteitsgedrag, nieuwe vormen van automobiliteit enzovoort. Er kan dus heel wat gebeuren.
Collegas, ik kan op alle commentaren vrij kort antwoorden. Ja, die reconversiegroep heeft absoluut een toekomst, en ja, ze zal heel snel samenkomen. Maar u kunt bezwaarlijk zeggen dat er nu veel tijd verloren gaat. Ik verwijs naar 21 december en begin januari. Indien zou blijken dat men ons aan het lijntje houdt, dan is er natuurlijk een groot probleem. Maar hier moeten die juridische zaken uitgeklaard worden. Volgens mij is het toch heel evident dat we eerst moeten weten wat de eigendomstoestand zal zijn. Ondertussen kan men wel nagaan wat we nog allemaal kunnen doen. Maar die reconversiegroep komt best terug samen op het moment dat er ook een duidelijke onderhandeling wordt gevoerd over die eigendomsverwerving.
Ik zal de voorgeschiedenis van het dossier niet opnieuw helemaal uit de doeken doen. In dit kort tijdsbestek zou dat trouwens compleet onmogelijk zijn. Maar verwijt alstublieft de minister-president niet dat er geen inspanningen worden geleverd in dit dossier. Dat dossier houdt hem dag en nacht bezig. Hij heeft alles uit de kast gehaald, trouwens samen met de andere collegas in de regering, om tot een oplossing te komen. Het is een dossier dat belangrijk genoeg is voor Vlaanderen om er ook in de volgende weken en maanden hard op in te zetten. Dat zal ook gebeuren.
Minister, het laatste deel van uw antwoord bevredigt me helemaal niet. Ik heb, samen met vele collegas, altijd vanop deze tribune en op andere plaatsen in de commissie de stelling verdedigd dat die reconversiegroep al een plan B klaar had moeten hebben op het moment dat het faillissement definitief voltrokken werd. En dat hebt u nagelaten en dat verwijt ik uw regering. Vandaag scheert de minister-president hoge toppen. Ik hoop dat hij zijn werkloze kiezers uit zijn district uit het diepe dal kan halen. (Applaus bij het Vlaams Belang en bij LDD)
Het incident is gesloten.