Verslag plenaire vergadering
Verslag
Aan de orde is de actuele vraag van de heer De Cock tot mevrouw Vanderpoorten, Vlaams minister van Onderwijs en Vorming, over het stimuleren van de keuze voor Duits als derde taal.
Een onderzoek van de Antwerpse universiteit toont aan dat Vlaanderen op het vlak van de opleiding in vreemde talen in het defensief raakt. Vlaanderen besteedt weliswaar nog aandacht aan vreemde talen maar maakt de verkeerde keuzes door te opteren voor minder relevante, exotische talen.
Onderzoeker Verboven toont aan dat voor de hoger geschoolden een gedegen kennis van het Frans in 46 procent, van het Engels in 38 procent en van het Duits in 13 procent van de vacatures vereist is. Bij dat laatste wringt het schoentje. Twintig procent van de Vlaamse export gaat naar Duitstalige landen. Men kan dus stellen dat van al onze hoger opgeleiden er minstens 13 procent vlot drietalig moeten zijn.
We moeten er ons voor hoeden dat we onze voorsprong niet verliezen en dat we alert blijven omspringen met ons talenonderricht. Op welke manier wil de minister de studie van het Duits promoten? Gezien de hoge jeugdwerkloosheidsgraad dringt deze vraag zich immers zeker op.
In de commissie voor Onderwijs werd een voorstel van decreet over het talenonderricht in het basisonderwijs ingediend. Ook in dit geval was de bezorgdheid over de huidige stand van ons talenonderricht het uitgangspunt. Traditioneel gezien ging men er immers steeds van uit dat Vlaanderen een voorsprong had. Allerlei signalen wezen er ons echter op dat Vlaanderen deze voorsprong dreigt te verliezen.
Tegelijkertijd kwam ook het talenonderricht in het secundair onderwijs ter sprake. Ook dit onderricht zal eens onder de loep moeten genomen worden. Zo ben ik ervan overtuigd dat er ook in het beroepsonderwijs meer talen zullen moeten onderwezen worden. Momenteel wordt men in het beroepsonderwijs immers enkel in de eerste graad geconfronteerd met het Frans. Dit is een ongezonde toestand.
Vraag is voor welke vreemde talen moet gekozen worden. Er zijn 588 secundaire scholen die als derde vreemde taal Duits aanbieden; 98 scholen bieden Spaans aan en 2 Italiaans.
In september zullen de nieuwe eindtermen voor de derde graad geïmplementeerd worden. Die eindtermen zijn een zaak van het parlement maar over de opmaak van de lessentabellen beslissen de scholen zelf. Ik vernam inderdaad dat veel scholen voor een pakket 'vrije ruimte' kiezen, ten nadele van een uur derde vreemde taal. Dat uur kan dan weer opgehaald worden door een geïntegreerde seminariewerking.
Ik deel de bezorgdheid van de heer De Cock : Duits is inderdaad belangrijk in Europa. Maar ik wil anderzijds de autonomie van de scholen respecteren. Dat wil niet zeggen dat ik niet wil nadenken over middelen om de scholen te sensibiliseren voor het belang van het Duits.
Ik verheug me erover dat de minister mijn bezorgdheid deelt. Ik breng ook begrip op voor haar respect voor de autonomie van scholen. Maar het is goed het debat te voeren : aandacht in de pers maakt de mensen die de lestabellen opmaken wellicht gevoelig voor het probleem, zodat de discussie resulteert in daadkracht.
Duits verhoogt, naast Frans en Engels, de kansen op tewerkstelling, zeker in de havenregio's, waar bedrijven vaak een zetel in Duitsland hebben.
Het incident is gesloten.