Verslag plenaire vergadering
Verslag
VOORSTEL VAN RESOLUTIE
Genetisch gewijzigd voedsel
Bespreking
De voorzitter : Aan de orde is het voorstel van resolutie van mevrouw Merckx-Van Goey en de heren Voorhamme, Holemans, Schepens, Van Dijck en Vanleenhove betreffende genetisch gewijzigd voedsel en het geven van nieuwe impulsen aan het debat over genetisch gewijzigd voedsel.
De bespreking is geopend.
De heer Cis Schepens, verslaggever : Het parlement heeft het advies gevraagd aan de Vlaamse Gezondheidsraad, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad, de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, de MiNa-Raad en de SERV. Ondertussen was het ViWTA opgericht.
Het viWTA organiseerde op 25 september 2001 een hoorzitting waaruit bleek dat iedereen van oordeel was dat een maatschappelijk debat gevoerd moest worden. Het viWTA heeft uiteindelijk 16 gewone burgers gevraagd het publieksforum te vormen. Na enkele maanden discussiëren en studeren heeft dat forum een eindrapport opgesteld. Vervolgens hebben een aantal parlementsleden het voorliggende voorstel van resolutie ingediend, gebaseerd op het eindrapport.
Uit het voorstel van resolutie worden twee conclusies getrokken. Enerzijds wordt het belang van het publieksforum benadrukt en anderzijds moet het fundamenteel onderzoek gesteund worden. Daarnaast bevat het document een aantal aanbevelingen over milieu en informatie. Voorts moet Vlaanderen kunnen deelnemen aan de Europese discussies terzake.
Het Vlaams Parlement vindt het publieksforum een geschikt instrument om te vernemen wat de bevolking denkt over controversiële onderwerpen. De heer Malcorps diende na de bespreking nog zes amendementen in om de conclusies van het stakeholdersforum aan het voorstel van resolutie toe te voegen. Die amendementen werden - soms gewijzigd - eenparig aangenomen, net zoals het geamendeerde voorstel van resolutie. (Applaus)
Ik dank de heer Schepens voor zijn vasthoudendheid. Ik beschouw dit voorstel van resolutie als historisch. Het is niet alleen het eerste resultaat van het recent opgerichte viWTA, maar ook een eigentijdse uitbreiding van de hoorzitting. We zijn het al gewoon met deskundigen te discussiëren, maar ook de modale burger wil gehoord worden. Het publieksforum laat de burger op een gestructureerde en wetenschappelijke manier participeren in de discussie over een concreet onderwerp. Dit voorstel van resolutie is voor de deelnemers aan het publieksforum een garantie dat het Vlaams Parlement hun rapport heeft besproken.
De aanbevelingen zijn belangrijk, maar de gevolgde methode is historisch. Door dit voorstel van resolutie goed te keuren zegt het Vlaams Parlement dat het publieksforum een geschikt instrument is om te vernemen wat de bevolking denkt over controversiële onderwerpen. Telkens we het opportuun achten, kunnen we gebruik maken van deze methode. Door een reglementswijziging is de wisselwerking tussen het Vlaams Parlement en het viWTA nog versterkt.
Een van de deelnemers had aanvankelijk het gevoel dat door de Europese richtlijn alles al vastlag. Naarmate het forum vorderde, groeide het besef dat België strengere normen kan opleggen. Ook over belangrijke onderwerpen moet de bevolking kunnen mee discussiëren.
Ik zal niet dieper ingaan op de inhoudelijke opmerkingen, maar ik ben vast van plan de regering geregeld te interpelleren om na te gaan wat ze precies aanvangt met de aanbevelingen. (Applaus)
Ik sluit me volledig aan bij de woorden van mevrouw Merckx. Ik betreur dat slechts weinig leden aanwezig zijn. Met dit voorstel van resolutie wordt een grote stap vooruit gezet. In deze discussie combineren we economische belangen, ethische overwegingen, het recht op informatie met de behoefte aan inspraak. Ik dank iedereen die zich daarvoor heeft ingespannen.
De bespreking is gesloten.
We zullen straks om 16 uur de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.