Verslag plenaire vergadering
Verslag
Aan de orde is de actuele vraag van mevrouw De Martelaer tot de heer Gabriels, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel en Huisvesting, over de stijging van de uitgaven voor de huur in het gezinsbudget.
Het gemiddelde Vlaamse gezin moet een groot bedrag uitgeven voor de huur van een woning. Meer dan 20 procent van het inkomen zou gespendeerd worden aan de huur. Uit dergelijke vaststellingen kunnen een aantal zaken geconcludeerd worden, onder meer dat Vlaanderen nog steeds over een te beperkt aantal sociale woningen beschikt. In Vlaanderen zijn er gemiddeld slechts 6 procent sociale huurwoningen. Het Europese gemiddelde bedraagt 17 procent. Heel wat mensen staan dus op een wachtlijst en moeten zich richten tot de private markt. Een hogere vraag brengt echter mogelijk stijgende prijzen mee.
De huurprijzen stegen de laatste jaren met gemiddeld 40 procent. De lonen daarentegen namen maar met 15 procent toe. Niet alleen mensen met een laag, maar ook mensen met een gemiddeld inkomen kregen te kampen met problemen.
Er zijn een aantal oplossingen om daaraan tegemoet te komen. Vooreerst kan men het aantal sociale huurwoningen laten toenemen. Deze meerderheid is hier volop mee bezig. Er werden al 13.000 van de vooropgestelde 15.000 sociale woningen gerealiseerd. Verder zal men op korte termijn via PPS nog eens 400 woningen realiseren. Maar het is natuurlijk onmogelijk om daarmee alle 45.000 wachtenden te helpen.
Daarom moeten er naast huursubsidies ook huurrichtprijzen komen. Men weet dan dat er een prijs-kwaliteitsverhouding tussen wat men huurt en het bedrag dat men uiteindelijk betaalt.
Men heeft nog een jaar voor de boeg. In welke mate zal de minister pogen om tot huurrichtprijzen te komen?
De vraag van mevrouw De Martelaer is terecht. De mogelijkheid tot huursubsidies voor de privésector staat trouwens ook vervat in het regeerakkoord.
Intussen worden de prioriteiten van de Vlaamse regering uitgevoerd. Er worden in snel tempo 15.000 nieuwe sociale huurwoningen bijgebouwd. Anderzijds is er ook de PPS-formule.
Dit alles betekent echter niet dat alle behoeften hiermee zijn vervuld. Er zijn immers nog steeds 45.000 mensen die wachten op een sociale huurwoning. In het regeerakkoord werd het systeem van de huursubsidies al opgenomen. Dit jaar kende men voor het eerst ook verhuursubsidies toe. Voor deze verhuursubsidies werd een bedrag van 11 miljoen euro uitgetrokken. De maatschappijen die te kampen hebben met liquiditeitsproblemen, werden op deze manier geholpen. Ook aan de huursubsidies wil ik verder de nodige aandacht schenken.
Men moet echter ook keuzes durven maken. Men kan onmogelijk alles tegelijkertijd doen.
Ik ben verheugd dat de minister gedurende het komende werkjaar werk zal maken van de huursubsidies. De huursubsidies moeten echter gekoppeld worden aan huurrichtprijzen. Het mag immers niet de bedoeling zijn dat de huiseigenaars gesubsidieerd worden. Denkt de minister daarom ook aan de uitwerking van een systeem van huurrichtprijzen?
Het incident is gesloten.