Verslag plenaire vergadering
Verslag
Vlaamse Wooncode
Bespreking
Aan de orde is de algemene bespreking van het voorstel van resolutie van de heren Weyts, Platteau, Dewinter en Suyckens, mevrouw De Martelaer en de heer Van Vaerenbergh betreffende de uitvoering van de Vlaamse Wooncode.
De algemene bespreking is geopend.
De Vlaamse Wooncode onderscheidt woonvernieuwingsgebieden en woningbouwgebieden. De tegemoetkomingen van de Vlaamse overheid moeten in verband worden gebracht met de afgebakende gebieden. De Vlaamse regering past deze afbakeningsgebieden bij haar besluitvorming echter niet consequent toe.
- De heer Norbert De Batselier, voorzitter, treedt opnieuw als voorzitter op.
Zo wordt in het besluit van de Vlaamse regering van 12 mei 1998 betreffende de tegemoetkoming met betrekking tot een verzekering tegen inkomensverlies bij hypothecaire leningen, geen rekening gehouden met de territoriale selectiviteit. In het besluit van de Vlaamse regering van 23 februari 2001 worden een aantal steden opgesomd die in aanmerking komen voor een tegemoetkoming bij verbouwing, zonder dat er een verband wordt gelegd met territoriale selectiviteit en zonder dat de afwijking gemotiveerd wordt. Dit besluit loopt in september 2002 af. Het besluit is veel te vlug moeten tot stand komen, naar aanleiding van de opening van Batibouw. Agalev hoopt dat bij het toekennen van de nieuwe renovatiepremies met dit voorstel van resolutie rekening zal worden gehouden.
Een tweede aanbeveling betreft het beheer van de financiële middelen van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Volgens de informatie waarover ik beschik zal deze aanbeveling worden opgevolgd. De bankfunctie zal in de toekomst in een apart orgaan zitten.
De derde aanbeveling betreft het uitwerken van beheersovereenkomsten tussen de regering en de VHM enerzijds en tussen VHM en de sociale huisvestingsmaatschappijen anderzijds. Het wordt hoogtijd dat werk wordt gemaakt van deze beheersovereenkomsten.
In een vierde aanbeveling roepen we op tot een zo groot mogelijke gelijkvormigheid in de sociale huurreglementering ten behoeve van de sociale huurder, ongeacht de sociale verhuurder. Er is nood aan solidariteit tussen rijkere en armere huisvestingsmaatschappijen.
Een andere aanbeveling strekt ertoe om de reservegelden van het Vlaams Woningfonds objectief en realistisch te berekenen. Bovendien is er nood aan een samenhangend geheel van subsidies, gekoppeld aan de verschillende bouw- en woonfases van sociale woonprojecten. Er moet tot slot ook worden onderzocht of het wenselijk is om de verzekering tegen inkomnsverlies automatisch toe te kennen aan alle bouwers en kopers van woningen die voldoen aan de voorwaarden die worden vastgesteld in de Vlaamse Wooncode.
Het opvolgen van deze aanbevelingen zal een goed huisvestingsbeleid ten goede komen. (Applaus)
Ik sluit me aan bij mevrouw De Martelaer. Ik wil de nadruk leggen op het belang van de automatische toekenning van de verzekering voor inkomensverlies voor wie als gevolg van arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkloosheid zijn of haar verplichtingen niet kan vervullen. Belangrijk is ook de verplichting voor de overheid om binnen de maand te antwoorden op opmerkingen van het Rekenhof. Momenteel worden deze opmerkingen vaak terzijde geschoven. Brieven van het Rekenhof die drie maanden onbeantwoord blijven moeten aan de voorzitter van het Parlement worden overgemaakt. (Applaus)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.
Aanbevelingen milieu en ruimtelijke ordening Vlaamse ombusdienst
De voorzitter : Aan de orde is het voorstel van resolutie van mevrouw vertriest en de heren Lachaert, Van Looy, Timmermans en Bex betreffende de aanbevelingen inzake milieu en ruimtelijke ordening uit het jaarverslag 2001 van de Vlaamse ombudsdienst.
De bespreking is geopend.
De heer Johan Malcorps, verslaggever, verwijst naar het schriftelijk verslag.
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.