Verslag plenaire vergadering
Verslag
In Bredene werd een onthaalmoeder ontslagen die door middel van een specifieke overeenkomst gebonden was aan een gemeentelijke dienst. Haar eis voor een opzegvergoeding en een morele-schadevergoeding werd door de Arbeidsrechtbank van Brugge afgewezen. In beroep gaf het Gentse Arbeidshof de dame in kwestie alsnog gelijk. Bredene heeft besloten niet in beroep te gaan en zal bijgevolg beide vergoedingen betalen.
Wellicht zullen nog een aantal steden en gemeenten met dergelijke situaties geconfronteerd worden net nu ze bezig zijn met de begrotingsopmaak. Komen er richtlijnen van de Vlaamse regering om de begrotingsopmaak vlot te laten verlopen?
Ik beschouw dit als een belangrijk feit omdat het finaniciële gevolgen heeft voor de steden en gemeenten. In het arrest stelt het Arbeidshof van Gent dat de overeenkomst zoals geformuleerd in Bredene overeenkomt met een verhouding van werkgever tot werknemer. Ik weet niet hoe de overeenkomst in andere steden en gemeenten geformuleerd wordt. Als alle gemeenten werken met een overeenkomst die qua formulering overeenkomt met die van Bredene, staan ons torenhoge terugbetalingen te wachten.
We behandelen dit dossier met de nodige omzichtigheid, niet omdat we de wet willen omzeilen maar wel omdat we de situatie eerst nauwkeurig willen inschatten. Ik pleeg deze week nog overleg met minister Vogels en minister Landuyt. Minister Vogels zal gedetailleerder antwoorden op de ingediende interpellaties, want ik ken niet alle gegevens.
Het incident is gesloten.