Verslag plenaire vergadering
Verslag
Aan de orde is de actuele vraag van de heer Bogaert tot de heer Dewael, minister-president van de Vlaamse regering, over de besteding van de middelen van de Limburgse Reconversiemaatschappij, onder meer voor steun aan de Transnationale Universiteit Limburg.
Bij de opening van het academiejaar aan de Transnationale Universiteit Limburg vertelde minister-president Dewael dat de universiteit de volgende tien jaar aanspraak kan maken op 2,3 miljard frank, geld dat afkomstig is van de fondsen van de Limburgse Reconversiemaatschappij. Deze maatschappij kan op basis van het decreet van 13 juli 1994 middelen besteden aan reconversieprojecten in de provincie Limburg.
Het kapitaal van de LRM loopt ondertussen al op tot 15 miljard frank, maar tot nu heeft de raad van bestuur daar nog niets mee gedaan. Naast de middelen die aan de Limburgse universiteit zouden gaan, is er ook sprake van een cofinanciering van een aantal Limburgse projecten van de NMBS, zoals de vroegere lijn 20 en de verbinding met Aken en Luik.
Zijn deze geruchten juist? Waarom werden de commissie voor Economie of het Vlaams Parlement hier niet van op de hoogte gebracht? Er werden over dit onderwerp nochtans al veel vragen gesteld.
Bij de sluiting van de Limburgse steenkoolmijnen werd een enveloppe toegekend van 99 miljard frank. De afspraak was dat het saldo dat niet zou worden besteed aan de sluiting, naar reconversiedoelstellingen zou mogen gaan. Bij mijn aantreden heb ik de Vlaamse regering meegedeeld dat deze middelen voor het einde van deze legislatuur op een adequate wijze moeten worden aangewend. Een reconversiemaatschappij is geen bankier en Limburg moet trouwens een punt zetten achter dit reconversiestatuut.
De besteding van de beschikbare middelen werd dan ook vastgelegd in grote enveloppen, waarbij aan twee belangrijke zaken wordt gewerkt: de kennisontwikkeling en de uitbouw van de infrastructuur. Minister Van Mechelen is de voogdijminister die daar in de commissie meer uitleg over kan verschaffen.
Er werd inderdaad 1 miljard frank uitgetrokken voor de infrastructuur van de TUL. Ook voor een impulsfinanciering werden middelen uitgetrokken, maar hier werden wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld : ook Nederland moet met geld over de brug komen en de universiteit moet een businessplan opstellen. Er is inderdaad ook sprake van een pre- en cofinanciering van projecten van de NMBS.
Ik ben blij dat de geruchten worden bevestigd. Ik wil er wel op wijzen dat het hier om een maatschappij gaat die een overheidsbelang behartigt en dat een voorafgaand overleg met de bevoegde commissie of het parlement heel wat vragen overbodig zou maken. Ik hoop dan ook dat minister Van Mechelen ons hier in de commissie wat meer over zal komen vertellen.
Het incident is gesloten.