Onderzoek geloofsbrieven en eedaflegging nieuw parlementslid
Na de goedkeuring van zijn geloofsbrieven legt Bob Savenberg de eed af als Vlaams parlementslid. Hij volgt Gwendolyn Rutten op, die minister werd in de Vlaamse Regering.
Actualiteitsdebat over stikstofakkoord
Tijdens de nacht van 13 op 14 november ll. bereikte de Vlaamse Regering een nieuw akkoord over de aanpak van de stikstofproblematiek. Wat is de inhoud van dit langverwachte akkoord en wat voor concrete gevolgen heeft het voor landbouwers en bedrijven? Wat met de natuurdoelstellingen? In de plenaire vergadering debatteren de fracties hierover met de betrokken ministers van de Vlaamse Regering.
Actuele vragen
Tijdens de wekelijkse plenaire vragenronde kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de Vlaamse Regering ondervragen over haar beleid ten aanzien van maatschappelijke problemen uit de actualiteit. Wegens de toevoeging van het actualiteitsdebat aan de agenda wordt het aantal vragen beperkt.
Deze week vragen over:
- de melding van Vlaanderen aan andere regio's over PFAS in drinkwater;
- het beleid ter voorkoming van femicide.
- de schrapping van haltes door De Lijn in het kader van de uitrol van de basisbereikbaarheid;
- de aanhoudende wateroverlast in het IJzerbekken;
- het gevaar van extreemrechts en moslimextremisme onder leerlingen;
- eindtermen in het kleuteronderwijs;
Download hier de lijst met de actuele vragen van 15 november 2023 (pdf).
Open scholen - Ontwerp van decreet
Door bevolkingstoename en de beperkte ruimte in Vlaanderen en Brussel is er een groeiende vraag naar beschikbare ruimte voor verenigingen, initiatieven van lokale besturen, organisaties en inwoners. Daarom wil de Vlaamse Regering scholen principieel verplichten om hun infrastructuur open te stellen buiten de schooluren. Ze diende daartoe het ontwerp van decreet Open Scholen in. De instellingen voor gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs, voor deeltijds kunstonderwijs en voor het volwassenenonderwijs zullen alleen nog een beroep kunnen doen op subsidies voor de aankoop, nieuwbouw en renovatie van schoolinfrastructuur als die ook wordt opengesteld voor derden, volgens de decretale bepalingen. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Aanpak grensoverschrijdend gedrag aan Universiteit Gent - Ontwerp van bijzonder decreet
De UGent wil na een aantal recente maatschappelijke discussies haar beleid inzake de aanpak van grensoverschrijdend gedrag verbeteren. In dat kader wil de universiteit externe experten toelaten tot de tuchtorganen voor het personeel en de studenten, om op die manier respectvol gedrag aan de UGent aan te moedigen en grensoverschrijdend gedrag kordater aan te pakken. Dit vereist een aanpassing van het bijzonder decreet. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van bijzonder decreet en houdt de eindstemming.