Actuele vragen
Tijdens de wekelijkse plenaire vragenmiddag kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de ministers van de Vlaamse Regering ondervragen over onderwerpen uit de actualiteit.
Deze week vragen over:
- het Vlaams beleid ter ondersteuning van renovaties en de mate waarin daarvan gebruik wordt gemaakt;
- de aangekondigde wijziging van het VRT-taalcharter en het gebruik van Standaardnederlands en tussentaal op de openbare omroep;
- een mogelijke benefietshow voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië;
- de controle en sanctionering door VDAB;
- het uitblijven van een akkoord binnen de Vlaamse Regering over het stikstofdossier en de landbouwcrisis;
- een nieuw geval van mishandeling in een crèche en de rol ter zake van de Zorginspectie;
- de aanstelling van een rector tot nieuwe voorzitter voor het Hannah Arendt Instituut;
- groen licht voor de Vlaamse centrale onderwijstoetsen;
- de financiering van het hoger onderwijs en het voorstel van de rectoren om het inschrijvingsgeld te verhogen;
- het stijgend aantal leerlingen dat geschorst of uitgesloten wordt.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 15 februari 2023 (pdf).
Wijzigingen decreet Lokaal Bestuur - ontwerp van decreet
De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om het decreet over het lokaal bestuur (DLB) van 22 december 2017 op diverse punten te wijzigen. De voorgestelde wijzigingen met betrekking tot verzelfstandiging en samenwerking moeten, samen met andere inhoudelijke en technische verbeteringen van de organieke regelgeving, de strategische en operationele doelstellingen van het regeerakkoord en de beleidsnota Binnenlands Bestuur uitwerken in het DLB. Het ontwerp beoogt volgens de memorie van toelichting een professionalisering en harmonisering van de verzelfstandigings- en samenwerkingsvormen; inhoudelijke verbeteringen op vlak van organisatie en werking; inhoudelijke verbeteringen voor mandatarissen en personeel; inhoudelijke verbeteringen voor de lokale financiën; een verduidelijking van de toezichtregeling voor politiezones; het faciliteren van vrijwillige fusies van gemeenten via districtsvorming; een verbetering van het proces van de volksraadpleging door digitalisering van de initiatieffase; conformering van de regelgeving aan de algemene verordening gegevensbescherming (AVG-GDPR), en een aantal technische verbeteringen aan het bestaande decreet.
De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van wijzigingsdecreet en houdt de eindstemming.
Sectorconvenants en intersectorale convenants in kader van werkgelegenheidsbeleid – ontwerp van decreet
Een sectorconvenant is een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de sectoren (sectorale sociale partners), op initiatief van die laatste. Daarin engageren de sectorale sociale partners zich om in hun sector engagementen op te nemen met betrekking tot de aansluiting onderwijs–arbeidsmarkt. De Vlaamse Regering wil via de sectoren duurzame loopbanen van individuen en ondernemingen ondersteunen, met het oog op veerkracht bij transities en het verhogen van de werkzaamheidsgraad. Ze diende een ontwerp van decreet in om continuering en zekerheid te bieden aan de volgende generaties sectorconvenants en om intersectorale convenants te introduceren. Er wordt ingezet op thema’s als instroom, zijinstroom, doorstroom en retentie en werkbaar werk.
De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Erkenning van Holodomor (hongersnood in Oekraïne 1932-1933) als genocide - voorstel van resolutie
De Holodomor was de grote hongersnood in de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek die veroorzaakt werd door de gedwongen collectivisering van de landbouw onder het communistische Stalinregime en die miljoenen mensen het leven kostte. De hongersnood maakte deel uit van een bredere hongersnood in de Sovjetunie tussen 1931 en 1934. De situatie in Oekraïne werd echter nog verergerd door een reeks politieke decreten en besluiten die hoofdzakelijk of uitsluitend op Oekraïne waren gericht. Leden van de meerderheidsfracties dienden een voorstel van resolutie in om de Holodomor als genocide te erkennen. Ook de Vlaams Belangfractie diende een voorstel van resolutie in over de Holodomor dat verworpen werd in de commissie. De indieners vragen om het alsnog te behandelen in de plenaire vergadering.
Toetredingsgesprekken Europese Unie met Westelijke Balkanlanden – voorstel van resolutie
De Europese Unie is gesprekken opgestart met zes landen van de Westelijke Balkan (Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Bosnië en Herzegovina, Albanië en Kosovo) met het oog op een eventuele toetreding tot de EU. Een geloofwaardig perspectief op lidmaatschap is noodzakelijk zodat de landen van de Westelijke Balkan worden gestimuleerd om de noodzakelijke hervormingen ook effectief door te voeren.
Op het geopolitieke toneel is er ook een groeiende interesse in de Westelijke Balkan. Landen zoals China, Rusland en Turkije proberen hun invloedssfeer te verruimen en zien economische en strategische kansen op het Europese vasteland. Daarnaast heeft de inval van Rusland in Oekraïne de Europese Unie de afgelopen maanden alerter gemaakt voor het verdedigen van haar geopolitieke en strategische belangen.
In een voorstel van resolutie roepen leden van de meerderheidsfracties de Europese Commissie op om bij de toetredingsonderhandelingen met de landen van de Westelijke Balkan de vastgelegde toetredingscriteria te respecteren en om de toetredingsonderhandelingen en Europese steunmaatregelen voor de landen van de Westelijke Balkan steeds te verbinden aan een versterkte hervormingsagenda.
Motie onderzoek Rekenhof naar financiering woonzorgcentra
Via de spoedprocedure werd een motie goedgekeurd waarbij het Rekenhof wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar de financiering van en de financiële stromen binnen alle Vlaamse woonzorgcentra en groepen van Vlaamse woonzorgcentra.