Actualiteitsdebat over het lerarentekort
Anderhalve maand na de opstart van het nieuwe schooljaar blijkt het lerarentekort in Vlaanderen sterk op te lopen. Schoolbesturen en koepels trekken aan de alarmbel en stellen dat de onderwijskwaliteit hierdoor in het gedrang komt. De fracties debatteren in de plenaire vergadering met minister Ben Weyts over de aanpak van het probleem.
Actuele vragen
Tijdens het wekelijkse plenaire vragenuur kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de ministers van de Vlaamse Regering ondervragen over onderwerpen uit de actualiteit.
Ze kunnen hun actuele vragen indienen tot kort voor de aanvang van de plenaire vergadering en zo snel inspelen op wat gebeurt in de samenleving.
Door de toevoeging van het actualiteitsdebat aan de agenda wordt het aantal actuele vragen beperkt.
Deze week vragen over:
de intrekking van de erkenning van de moskee De Koepel in Borgerhout;
de recente uitspraken van de Moslimexecutieve en de gevolgen hiervan voor de samenwerking met Vlaanderen;
het lagere aantal mensen dat een zorgbudget krijgt na de invoering van de BelRAI screener;
mogelijke sancties tegen zorgpersoneel dat een coronavaccinatie weigert;
het Vlaamse armoedebeleid, naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober laatsleden;
het pleidooi van minister Peeters voor een trambusverbinding tussen Hasselt en Maastricht in het kader van het Spartacusproject.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 20 oktober 2021 (pdf).
Erkenning lokale geloofsgemeenschappen
De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om de bestaande regelgeving inzake erkenning van en toezicht op lokale geloofsgemeenschappen te wijzigen. Er komt een aanpassing van de erkenningsverplichtingen, er komt een Vlaamse toezichtsinstantie die nagaat of de verplichtingen uit het decreet worden nageleefd, en er komt een getrapt sanctiekader om inbreuken op de regelgeving te handhaven. Na een uitgebreide commissiebespreking met hoorzittingen en tweede lezing, staat het ontwerp van decreet nu op de agenda van de plenaire vergadering voor beraadslaging en eindstemming.
Verbod op plaatsing of vervanging van stookolieketel vanaf 2022
De Vlaamse Regering wil in het kader van het Vlaams Energie- en Klimaatplan verwarming op stookolie (mazout) geleidelijk uitfaseren wegens de CO2-uitstoot, het risico op bodemvervuiling en de verouderde technologie. Daarom zal het vanaf 1 januari 2022 verboden zijn om nog een stookolieketel te plaatsen of die te vervangen in alle nieuwe gebouwen. In bestaande gebouwen zal een bestaande stookolieketel ook niet meer vervangen mogen worden door een andere, tenzij er geen aardgasnet in de straat aanwezig is. Om dit mogelijk te maken, dienden leden van de meerderheid een voorstel van decreet in om het Energiedecreet van 8 mei 2009 op een aantal punten te wijzigen. De plenaire vergadering bespreekt het voorstel van decreet en houdt de eindstemming.