Verslag plenaire vergadering
Verslag
Voorstel tot spoedbehandeling
Dames en heren, vanmiddag heeft de heer Björn Rzoska bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van resolutie van Staf Aerts, Piet De Bruyn, Orry Van de Wauwer, Stephanie D’Hose en Annick Lambrecht over de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije.
De heer Aerts heeft het woord.
Collega’s, de nieuwe wetgeving in Hongarije schaadt de fundamentele rechten van de lgbtqi+-gemeenschap en daarom dienen we dit voorstel van resolutie met spoed in zodat ook wij dat vanuit het Vlaams Parlement kunnen veroordelen.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
Dan stemmen we nu bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik sta op’.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling niet wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik blijf zitten’.
Het voorstel tot spoedbehandeling is aangenomen. Dan stel ik voor dat het voorstel van resolutie van Staf Aerts, Piet De Bruyn, Orry Van de Wauwer, Stephanie D’Hose en Annick Lambrecht over de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije onmiddellijk wordt behandeld.
Is het parlement het daarmee eens? (Instemming)
Het incident is gesloten.
Bespreking
Dames en heren, aan de orde is het voorstel van resolutie van Staf Aerts, Piet De Bruyn, Orry Van de Wauwer, Stephanie D’Hose en Annick Lambrecht over de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap in Hongarije.
De bespreking is geopend.
De heer Aerts heeft het woord.
Collega’s, de anti-lgbtqi+-wetten van Hongarije worden breed veroordeeld. Hertha Berlijn, VfL Wolfsburg, FC Keulen, FC Schalke 04 zetten hun stadions vandaag in de regenboogkleuren. FC Bayern München mocht helaas niet. Dat is wereldvreemd van de Union Européenne de Football Association (UEFA), maar gelukkig zijn de burgemeester en de supporters ongetwijfeld veel moediger en zullen straks in en rond het voetbalstadion toch die regenboogkleuren overal aanwezig zijn.
In eigen land gaf KAA Gent al het goede voorbeeld en ondertussen hangt ook aan het oefencentrum van de Rode Duivels de regenboogvlag uit. Het is hier nu niet echt een voetbalstadion, maar ook aan de voordeur van dit Vlaams Parlement wappert de regenboogvlag en dat is terecht.
Zoals ik vorige week al aankaartte, veegt Hongarije zijn voeten aan de fundamentele rechten en vrijheden van de lgbtqi+-gemeenschap. Die gemeenschap wordt nu verplicht om ondergronds te gaan en met de recente wetswijzigingen gooit het ook nog eens homoseksualiteit en transseksualiteit op een hoop met seksuele misdrijven en pedofilie. Voor een Hongaars koppel van twee mannen of twee vrouwen is een knuffel, een kus of zelfs hand in hand lopen op straat verboden. Opkomen voor eigen rechten is al helemaal uit den boze. De verontwaardiging is dan ook groot. In Hongarije kwamen tienduizenden mensen op straat. In Europa verenigen ondertussen al zestien landen zich achter een krachtig protest, geïnitieerd door de Belgische regering waar we terecht fier op mogen zijn. Maar ook het Vlaams Parlement toonde zich eerder al een sterke voorvechter van de rechten van de lgbtqi+-gemeenschap in Vlaanderen, in Europa en in de wereld.
En ook hier zijn we er de afgelopen week in geslaagd om over de partijgrenzen heen tot een gemeenschappelijke veroordeling te komen. Dat is een goede zaak want het is cruciaal dat ook wij als Vlaams Parlement een duidelijke lijn trekken. De actievoerders in Hongarije moeten weten dat Vlaanderen, België en de EU aan hun kant staan en zullen vechten voor hun rechten als EU-burgers. Ik kijk er dan ook naar uit om straks vanuit het Vlaams Parlement de Hongaarse anti-lgbtqi+-wetgeving streng te veroordelen en de Vlaamse Regering aan te sporen tot verdere actie.
De heer De Bruyn heeft het woord.
Collega’s, jullie kennen mij, denk ik en hoop ik, als een man die houdt van een debat met nuance. En dat is ook zo. Maar in dit debat laat ik heel bewust nuance achterwege. Ik wik mijn woorden, maar zeg weloverwogen dat ik walg van de politiek van Orbán, die met dit soort regelgeving stelselmatig de meest fundamentele rechten van de lgbtqi+-gemeenschap onderuithaalt. Ik walg van het perfide spel dat Orbán heel bewust speelt door homoseksualiteit en transseksualiteit op één lijn te plaatsen met pedofilie.
Deze wet is geen toevallige uitschuiver. Deze wet echoot wat Orbáns grote vriend Poetin al veel langer doet. Onder het mom van het beschermen van traditionele waarden en het traditionele gezin wordt de brede regenbooggemeenschap gemarginaliseerd en worden haar basisrechten stelselmatig geschonden.
In Hongarije gebeurde dit eerder al in 2020 door het erkennen van transgenders wettelijk onmogelijk te maken, en door het adoptierecht dat bestond voor koppels van gelijk geslacht weer af te voeren. We keurden al eerder in dit parlement een voorstel van resolutie goed waarin we in alle duidelijkheid elke uiting van openbare discriminatie en haat zaaiende uitlatingen ten opzichte van de lgbtqi+-gemeenschap veroordelen, ongeacht waar ze worden uitgesproken.
Toch, collega’s, is het goed om vandaag voor deze specifieke situatie opnieuw uw aandacht te vragen. Laat daar meteen nog eens bij gezegd zijn dat we nog nooit hebben gevraagd om speciale rechten, laat staan voorrechten voor leden van de regenbooggemeenschap. Dat doen we ook nu niet. We vragen enkel om onverkort de mensenrechten van de regenbooggemeenschap te respecteren. En het recht op de ontwikkeling van de persoonlijkheid is een van die basisrechten. De regelgeving die Hongarije nu invoert staat daar haaks op. Ze staat eveneens haaks op het recht op de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden, van welke aard dan ook, te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm.
Collega’s, als dat gebeurt, mogen wij niet zwijgen. Maar ook Europa mag niet zwijgen. Collega Aerts verwees daar heel terecht naar. Dit voorstel van resolutie stelt dat ook in alle duidelijkheid. We weten allemaal dat de instrumenten die Europa heeft om lidstaten tot de orde te roepen op zijn minst voor verbetering vatbaar zijn. Maar dat ontslaat ons niet van het recht om Europa op te roepen om alles in het werk te stellen om Hongarije duidelijk te maken dat deze regelgeving een inbreuk is op onze Europese spelregels. Wat ons betreft, zal wie niet wil horen het voelen.
Collega’s, ik walg ook van de lafheid van de Union of European Football Associations (UEFA), die zich hier beroept op neutraliteit om de stad München te verbieden de Allianz Arena in de regenboogkleuren te hullen. Dit is een gemiste kans om duidelijk te maken dat er op het vlak van mensenrechten geen compromissen kunnen worden gesloten.
Collega’s, ook al ben ik kwaad en ongerust, tegelijkertijd ben ik toch ook optimistisch. Ik geloof niet dat de Hongaarse samenleving deze regels vraagt. De Hongaarse samenleving is niet zo vooringenomen als haar huidige politieke leiders. Dat blijkt duidelijk uit de vele duizenden steunbetuigingen die we in Hongarije hebben kunnen zien.
Ik wil afsluiten met een oproep van Viktória Radványi, activiste uit Boedapest. Wat zegt zij? “Het belangrijkste is om lgbtqi-jongeren en hun families te vertellen dat ze niet alleen zijn, dat mensen zullen opkomen voor hun rechten. Laten we op 24 juli samenkomen op de 26e Boedapest-prideparade en laten we aan iedereen daar duidelijk maken dat we ons niet het zwijgen laten opleggen, dat we ons niet laten verbannen, dat de werkelijkheid niet verboden kan worden.” Collega’s, op die oproep antwoord ik met een luid en duidelijk ‘ja’. Samen met duizenden Hongaren en een ruime internationale delegatie zal ik op 24 juli meestappen in de Boedapest-pride. Op die manier hoop ik onze verontwaardiging, ons protest dat we hier vandaag in een voorstel van resolutie uitspreken, ook in daden om te zetten. Ik nodig jullie allemaal uit om mee te gaan. Orbán zal er niet wakker van liggen. Daarover maak ik mij geen illusies. Maar het kan wel een steun zijn voor honderdduizenden Hongaren die elke dag opnieuw de moed moeten vinden om gewoon zichzelf te zijn. (Applaus bij de N-VA, CD&V, Open Vld, Groen, Vooruit en de PVDA)
De heer Van de Wauwer heeft het woord.
Collega’s, zelden is er zoveel aandacht geweest voor nieuwe wetgeving in een ander land. Die grote aandacht kwam er ook nog mede door die onbegrijpelijke beslissing van de UEFA om een actie tegen lgbt-discriminatie, de verlichting van de Allianz Arena in München in regenboogkleuren – geen actie tegen Hongarije, maar een actie tegen discriminatie – te verbieden.
Die nieuwe wet is de anti-lgbt-wet van de Hongaarse premier Orbán. Met deze wet verbiedt hij het promoten van seksuele en genderdiversiteit in het bijzijn van minderjarigen. Wat houdt dat in? Dat houdt in dat zelfs neutrale informatieverschaffing, bijvoorbeeld tijdens de lessen seksuele opvoeding op school, of neutrale berichtgeving in de media verboden worden. Als kinderen twee mannen of twee vrouwen zien die hand in hand lopen op straat, is dat dan promo? Wordt dat verboden?
Vanuit Hongarije klinkt dat dit negatieve berichtgeving is tegen een land en dat dit geen wetgeving is tegen lgbt’ers, maar dat het wetgeving is ter bescherming van kinderen. Dat is een argument waarvan ik vermoed dat we de echo vandaag nog zullen horen vanuit de Vlaams Belangfractie. Nu, collega’s, die wetgeving is wel degelijk pure discriminatie. Het is zelfs meer dan discriminatie: door een koppeling aan de wet rond de bestraffing van seksuele misdrijven wordt homoseksualiteit gelijkgesteld aan pedofilie.
Hongarije beweert kinderen te willen beschermen, maar, collega’s, het zijn de kinderen die de eerste slachtoffers zullen zijn van deze nieuwe wetgeving. Elke avond zijn er kinderen die, wanneer ze in hun bed liggen, ervan overtuigd zijn dat zij beter dood zouden zijn, die ervan overtuigd zijn dat zij beter niet geboren zouden zijn in plaats van zichzelf te zijn, die in angst leven omdat ze moeten opgroeien in een samenleving met een overheid die hen niet accepteert of tolereert, maar constant angst en een homo- of transfoob klimaat creëert. Is dat het klimaat waarin wij willen dat die kinderen opgroeien? Want dat is het klimaat dat Orbán en deze wetgeving creëren.
Het is net voor die kinderen uitermate belangrijk dat seksuele diversiteit en genderdiversiteit uit die probleemsfeer worden getrokken, dat dit niet geproblematiseerd, maar genormaliseerd wordt, dat hierover op een normale manier gesproken wordt in de media, dat zij hun voetbalhelden en de voetbalbond een vuist zien maken tegen discriminatie.
Collega’s, ik hoop dat iedereen de reikwijdte en de impact van deze wetgeving inziet en ook inziet dat dit volledig indruist tegen de fundamentele waarden van de Europese Unie. Europese lidstaten en de Europese Unie zelf hebben allemaal duidelijk de plicht om hiertegen in te gaan. Hongaren zijn Europeanen. Hongaarse lgbt’ers en hun ‘allies’ rekenen op ons. Verschillende federale ministers hebben zich al duidelijk uitgesproken tegen deze nieuwe Hongaarse wetgeving, zowel publiek, in het parlement, als op Europese ministerraden.
Met dit voorstel van resolutie kan het Vlaams Parlement hetzelfde doen. We roepen de Europese Commissie op om verdere stappen te zetten, waaronder Hongarije in gebreke stellen. Want genoeg is echt genoeg. Zoals onze premier ook al gezegd heeft: Europa is geen cashmachine. Als de artikel 7-procedure, die kan leiden tot de schorsing van een lidstaat als die de principes van de rechtstaat blijft schenden, niet helpt, omdat gelijkaardige regimes die zelf ook de rechtstaat met de voeten treden, zoals Polen, de nodige unanimiteit doorbreken, dan moet er naar andere mogelijkheden gekeken worden, zoals ingrijpen via het Herstelfonds.
Met dit voorstel van resolutie roepen wij op tot dergelijke maatregelen en veroordelen wij op de sterkst mogelijke manier als parlement deze verschrikkelijke nieuwe Hongaarse wetgeving.
Collega's, vele Hongaarse Europeanen en in het bijzonder de Hongaarse kinderen die vanavond in hun bed liggen en zich afvragen of ze wel thuishoren op deze wereld, rekenen, al dan niet bewust, op ons. Ik hoop dan ook dat we dit unaniem kunnen goedkeuren. (Applaus bij CD&V, de N-VA, Open Vld, Groen, Vooruit en de PVDA)
Mevrouw D’Hose heeft het woord.
Collega's, niet zo heel lang geleden en eigenlijk ook niet zo heel ver van hier was er een kazerne en daar werden mensen naartoe gebracht, ze werden ontvoerd uit hun huizen en opgesloten en daarna op de trein gezet naar een kamp, waar ze mishandeld en gefolterd werden en daarna vermoord. De enige reden was dat die mensen zichzelf waren omdat ze iemand graag zagen, omdat ze verliefd waren en hun liefde niet voldeed aan de norm. Uiteraard is dat niet van de ene op de andere dag gebeurd. Al jaren aan een stuk werd er een klimaat gecreëerd waarin haat werd gezaaid tegen die mensen. Ze werden abnormaal genoemd, ze werden beschimpt, ze werden uitgespuwd.
Sindsdien hebben wij met zijn allen heel hard gevochten om dit nooit meer te laten gebeuren. Ik was er eigenlijk echt van overtuigd dat we daarin geslaagd waren. Ik dacht dat dit voorgoed geschiedenis was. Ik dacht, eerlijk gezegd, dat onze rechten eindelijk verworven waren. Het donkere stukje geschiedenis dat ik zonet beschreef, komt akelig en heel dicht in de buurt bij wat vandaag in Hongarije aan het gebeuren is. Als we niet opletten en niet heel goed luisteren naar wat er gebeurt in onze achtertuin, dan kan er opnieuw een dergelijk klimaat van haat gecreëerd worden.
Collega's, ik heb het hier al heel vaak gezegd: binnen deze problematiek zeg ik niet ‘geen woorden maar daden’, maar zeg ik ‘zowel woorden als daden’. Want in dezen is symboliek enorm belangrijk. Laat de regenboogkleuren schitteren. Laat ze schitteren op vlaggen, laat ze schitteren op zebrapaden, laat ze schitteren op banken, bruggen, trammen of voetbalstadions. In mijn thuisstad Gent heeft de schitterende Ghelamco Arena alvast het goede voorbeeld gegeven. Ik heb daarnet als voorzitter van de Senaat, samen met mijn goede collega van de Kamer, ook de regenboogvlag bij ons laten wapperen. Die symbolen zijn noodzakelijk, maar ze zijn helaas niet voldoende om geweld en agressie tegen de regenbooggemeenschap uit de wereld te helpen. Daarom hebben we nood aan daden.
Gisteren heeft ons land een heel krachtig initiatief genomen, samen met de andere landen van de Benelux. In totaal hebben veertien lidstaten onze verklaring ondertekend. Ik ben daar op zich heel blij mee. Vandaag, in dit parlement, voeren we een nieuwe daad uit. We hebben de symbolen, maar nu volgen de daden. Mijn fractie steunt uiteraard deze daad volop. Ik wil van harte mijn goede collega's opnieuw, net zoals vorige week, bedanken voor deze fijne samenwerking en dit fijn initiatief. (Applaus bij Open Vld, de N-VA, CD&V, Groen, Vooruit en de PVDA)
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Collega’s, de wet die in Hongarije is goedgekeurd, is een regelrechte schande. Voor de partijen die hier vorige week nog zaten te roepen dat zij het opnemen voor de lgbtq+-gemeenschap maar vandaag de schande van Hongarije proberen te minimaliseren, citeer ik toch nog even wat juist is goedgekeurd: “Het is verboden om inhoud toegankelijk te maken voor kinderen onder 18 jaar die afwijkingen op de aangeboren seksuele identiteit, de gendertransities of homoseksualiteit promoot of afbeeldt.”
Het is dus vanaf heden in Hongarije verboden om afbeeldingen te maken waarop bijvoorbeeld twee kussende mannen staan. Een kussende man en vrouw mogen wel, maar twee mensen van hetzelfde geslacht die elkaar even graag zien, niet. Het is vanaf heden in Hongarije verboden om afbeeldingen te tonen van een trotse transgender persoon, die na jaren van interne strijd eindelijk het geluk heeft gevonden om wie ze echt zijn. Geen voorlichting meer over veilige homoseksuele seks, geen informatie meer voor jongeren die worstelen met zichzelf, dat is vanaf heden allemaal verboden.
Collega’s, Europa is een unie van waarden. We kennen ze, de waarden gelijkheid, rechtvaardigheid, vrijheid. Vandaag worden die waarden flagrant aangevallen door Orban en zijn bondgenoten, in Hongarije, maar ook daarbuiten. Dat mogen we niet aanvaarden. Dat gaan we ook niet aanvaarden. Hier trekken wij als Vlaams Parlement de grens. En dus ben ik zeer blij dat we over de grenzen van meerderheid en oppositie heen een sterk signaal geven. We veroordelen de homofobe Hongaarse wet. We spreken onze steun uit voor Hongaarse lgbtq+-activisten.
Maar we gaan nog een stap verder. De Europese Unie moet sancties durven te nemen tegen landen die zich niet aan onze waarden houden. Onze steun heeft men alvast. Te veel mensen hebben te hard gestreden voor gelijkheid en vrijheid om daar vandaag zomaar op toe te geven. Daarom zegt mijn fractie luid en duidelijk: homo- en transfobie hebben hier geen plaats, niet in Vlaanderen, niet in België en niet in Europa. Dank u. (Applaus bij Vooruit, de N-VA, CD&V, Open Vld, Groen en de PVDA)
De heer Janssens heeft het woord.
Collega's, we hebben het vorige week zeer duidelijk gemaakt en ik zal het vandaag nog eens herhalen: ook wij uiten onze bezorgdheid over elke vorm van haat en geweld jegens holebi's. Ook wij uiten nu onze bezorgdheid over de mogelijke reikwijdte van het Hongaarse wetsvoorstel en de toepassing ervan.
Het mag absoluut duidelijk zijn dat pedofilie en homoseksualiteit volledig los staan van elkaar en dat het weren uit de samenleving van uitingen van liefde tussen twee mensen die elkaar graag zien, haaks staat op de vrijheid, een vrijheid waar ook het Vlaams Belang met heel veel overtuiging voor staat.
Maar het moet me uiteraard ook weer van het hart dat ik de verontwaardiging toch alweer, zoals wel vaker in deze debatten, hypocriet vind. Want de kranten staan dezer dagen vol met artikels over Hongarije. In dit parlement wordt nu, nadat het vorige week werd uitgesteld, een voorstel van resolutie ingediend en straks gestemd. En ook het Europees kampioenschap voetbal staat vandaag in het teken van wat er zich in Hongarije afspeelt. Maar waar is de verontwaardiging over bijvoorbeeld de criminalisering van homo's in Qatar, waar volgend jaar het WK voetbal plaatsvindt? In Qatar, collega’s, gaat het niet enkel om het censureren van beelden op televisie of in schoolboeken. In Qatar staan er gevangenisstraffen op homoseksualiteit. Op grond van de shariawetgeving kunnen homoseksuelen daar zelfs bestraft worden met de dood door steniging. De dood door steniging, collega's.
En hier wordt nu dus gevraagd om het afnemen van stemrecht van Hongarije in de Europese Raad over de toepassing van het rechtsstaatmechanisme. Maar wanneer het om Qatar gaat, kijkt iedereen beschaamd de andere richting uit. Dan blijken de homorechten plots van geen tel meer. Dan kan en moet het WK voetbal van volgend jaar er zonder al te veel lastige en nochtans fundamentele vragen komen. En als mijn partij daar dan vragen over stelt in de parlementen, dan komen de regeringen niet verder dan een flauwe ‘we zullen de zaak ter plaatse opvolgen’.
We weten natuurlijk allemaal hoe dat komt. Het politieke establishment doet graag aan activisme tegen een regering die weigert de EU-dictaten van open grenzen en massa-immigratie op te volgen. Maar datzelfde politieke establishment is heel wat minder scheutig om de criminalisering van homoseksualiteit aan te kaarten in de islamitische wereld, of zelfs maar de oorzaken van het antihomogeweld in de eigen Vlaamse samenleving te benoemen.
Kortom, wij zijn geen voorstanders van deze Hongaarse wetgeving. Iedereen heeft het recht lief te hebben wie hij of zij wil zonder zich daarvoor te moeten verstoppen en zonder dat hun relatie daardoor wordt aanzien als propaganda. Als er echter iets is wat haast niemand hier lijkt te willen bevatten, dan is het wel dat maatschappelijke verandering niet kan worden opgelegd door de overheid, noch door die in Boedapest, noch door die van ons in Brussel en al zeker niet in de ivoren torens van Brussel wanneer het over de Hongaarse samenleving gaat. Het is volgens ons dan ook een stap te ver om de Europese Commissie op te roepen een strafprocedure tegen Hongarije in te stellen wegens deze wetgeving. Het stemrecht van Hongarije in de Raad van de Europese Unie opschorten zal de Hongaren enkel meer van Europa vervreemden, en dat lijkt me een grote vergissing.
Gemengde gevoelens, dus, bij het voorstel van resolutie dat hier nu voorligt. Enerzijds vinden we immers inderdaad wel dat er terechte kritiek kan worden geformuleerd op het Hongaarse wetsvoorstel, maar anderzijds zijn we ook van mening dat het politieke establishment al te selectief is in het aankaarten en veroordelen van aantastingen van homorechten. Zoals gezegd, onze fractie kant zich tegen een contraproductieve strafprocedure tegen Hongarije. Deze sancties kwamen er niet toen in Spanje democratisch verkozen Catalaanse politici als criminelen in de cel werden gegooid, en deze sancties moeten er nu ook niet komen tegen Hongarije.
De heer D’Haese heeft het woord.
Voorzitter, ik wens me aan te sluiten bij alle vorige sprekers, behalve de laatste, zeker als het gaat over de geschoktheid bij mij en bij mijn partij over de wet die is goedgekeurd in Hongarije, waar men holebi’s en transgenders uit het straatbeeld, uit de media, uit het onderwijs wil bannen, eigenlijk uit de samenleving wil bannen. Veel verzet is er gelukkig ook tegen die wet, in Hongarije, buiten Hongarije, door holebi’s en transgenders en ook door hetero’s. Heel veel mensen komen in verzet. Ik denk dus ook niet dat die wet een lang leven beschoren zal zijn als je ziet hoeveel verzet daartegen komt in de hele samenleving.
Ik denk dat het belangrijk is om te zien hoe die wet tegen holebi’s en transgenders een onderdeel is van een extreemrechts totaalpakket dat op dit moment in Hongarije wordt uitgevoerd, een extreemrechts experiment waarbij rechten van holebi’s en transgenders worden ingeperkt, maar ook een asociaal experiment, waarbij aan mensen door hun werkgevers vierhonderd overuren kan worden opgelegd, die ze dan drie jaar later mogen uitbetalen, een extreemrechts experiment waarbij de persvrijheid aan banden wordt gelegd en dus de democratie aan banden wordt gelegd. Dat is wat er vandaag in Hongarije gebeurt.
Ik denk dus dat het goed is dat er een heel brede veroordeling is van wat daar gebeurt tegen holebi’s en transgenders. Het is goed dat de Europese Unie dat op dit moment ook veroordeelt. Beste collega’s, ik denk dat het misschien een kleine stap te ver is om dan ineens van de Europese Unie dé grote voorvechter van de mensenrechten te maken. Dan kan ze misschien eerst even kijken naar wat er gebeurt aan haar eigen grenzen.
Ik heb één opmerking bij het voorstel van resolutie, dat wij volmondig zullen steunen. Dat is: ja voor de woorden, ja voor de daden, maar let er wel op dat je Orbán en zijn kliek, Orbán en zijn regering, de politieke kaste van Hongarije raakt, maar niet uitgerekend die mensen die vandaag op straat komen tegen dat beleid. Je sancties mogen er niet toe leiden dat je de Hongaren die zich vandaag verzetten tegen wat hun regering uitvoert, gaat straffen. Beste collega’s, op zich zijn we het daar echter over eens, denk ik. Wij zullen dus vol overtuiging voor dit voorstel van resolutie stemmen, en we hopen dat er zo snel mogelijk een einde kan komen aan die wet, aan dat beleid tegen holebi’s en transgenders, maar ook tegen de rest van dat extreemrechtse beleid in Hongarije.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.