Verslag vergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie
Verslag
De heer Pieters heeft het woord.
Minister, het internationaal desertificatieverdrag (UNCCD) is het enige juridisch bindende globale kader ter bestrijding van woestijnvorming en de gevolgen van droogte. Niet minder dan 197 partijen sloten zich aan bij dit verdrag.
Het verdrag – dat gebaseerd is op de beginselen van participatie, partnerschap en decentralisatie – is een multilaterale verbintenis om de gevolgen van bodemaantasting te verzachten en grond te beschermen zodat iedereen over voldoende voedsel, water, onderdak en economische kansen kan beschikken.
In het kader van dit verdrag vond er op 8 september dit jaar in Bonn, de voormalige hoofdstad van Duitsland, een topoverleg plaats tussen enerzijds de Belgische federale minister van Klimaat en Leefmilieu, en anderzijds Ibrahim Thiaw, Executive Secretary van UNCCD en doctor Anne Larigauderie, Executive Secretary van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES).
Centraal in dit overleg stonden onder meer de droogteproblematiek die veel gronden in Vlaanderen, maar ook België en de overige Europese landen treft, alsook de vraag hoe men, in navolging van de internationale klimaatconferentie en de biodiversiteitsconferentie voor nog meer ambitie, synergie, en samenwerking kan zorgen.
Droogteproblematiek, klimaat en biodiversiteit zijn echter geen bevoegdheden die exclusief aan federaal minister Khattabi toebehoren, maar ook onder het bevoegdheidsdomein van de Vlaamse minister van Omgeving ressorteren. Wanneer voornoemde federale minister tot dergelijk internationaal topoverleg beslist, spreekt het voor zich dat ook de stem van Vlaanderen op afdoende wijze gehoord moet worden.
Minister, werd u voorafgaand als Vlaams minister van Omgeving in kennis gesteld van het geplande overleg in Bonn en vond er hieromtrent voorafgaand overleg plaats tussen u en uw federale ambtsgenoot? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat was de Vlaamse insteek voor dit overleg en was er een vertegenwoordiger van u aanwezig in de delegatie van federaal minister Khattabi?
Op welke manier kwam de droogteproblematiek, die de voorbije zomer ook Vlaanderen zwaar heeft getroffen, tijdens dit topoverleg in Bonn aan bod? Welke aandachtspunten heeft de bevoegde federale minister namens België – en inzonderheid wat betreft Vlaanderen – tijdens dit topoverleg naar voren gebracht? Vindt u dat uw federale ambtsgenoot de Vlaamse belangen op afdoende wijze heeft behartigd?
Welke resultaten of gevolgen heeft dit topoverleg in Bonn concreet voor Vlaanderen opgeleverd?
Minister Demir heeft het woord.
Collega, de droogteproblematiek stond niet op de agenda. Voor de overige zaken, om te weten waarover het precies ging, kunt u beter de vraag stellen aan minister Khattabi.
De heer Pieters heeft het woord.
U weet dat we dat gedaan hebben, maar dat is natuurlijk nog geen antwoord op mijn vragen. We zitten hier in Vlaanderen toch wel met een droogteproblematiek. Wat hebt u overlegd met klimaatminister Khattabi? Het spijt me dat u daar geen verder overleg over hebt gepleegd of dat u er geen antwoord op kunt geven.
Uw spijt is genoteerd.
De heer Aerts heeft het woord.
Ik ga hier de Kamerdiscussies niet opnieuw houden, maar droogteproblematiek is natuurlijk – ik heb de vorige twee tussenkomsten al op mijn tanden gebeten – wel een gevolg van de klimaatopwarming. De klimaatopwarming werd hier zonet nog de groene hysterie genoemd, maar de droogteproblematiek is er wel het gevolg van. Er is geen duidelijker voorbeeld dan de droogteproblematiek. De droogste zomer sinds 500 jaar is nu eenmaal het gevolg van de klimaatopwarming.
Wat moeten we daaraan doen? We moeten afstappen van fossiele brandstof, kiezen voor meer hernieuwbare energie en meer elektrificatie omdat dat nu eenmaal zinvoller is of minder elektriciteit verbruikt. Je kunt als Vlaams Belang blijven ontkennen dat de klimaatopwarming bestaat. Maar ik denk dat u eigenlijk zelf wel weet dat dat een slag in het water is en dat het beter stopt want dat is meer demagogie dan iets anders.
De heer Pieters heeft het woord.
De klimaatverandering kun je niet betwisten. Die is er gewoon. Dat heb ik al meerdere keren aangegeven. Hoe we daarmee omgaan, is natuurlijk een heel andere zaak. Hoe u omgaat met uw federaal collega Khattabi is natuurlijk ook iets anders. Als er door de klimaatverandering die u aangeeft een bepaalde manier van werken is, dan moeten we ook weten hoe dat in zijn werk gaat. Dan zouden we ook graag weten in welke mate de verschillende ministers daarover overleg hebben.
De vraag om uitleg is afgehandeld.