Verslag vergadering Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding
Verslag
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Parys heeft het woord.
Op 30 maart 2021 werd VIA 6 (Vlaams Intersectoraal Akkoord) goedgekeurd. Dankzij het akkoord zullen verschillende Vlaamse zorg- en welzijnssectoren sterk ondersteund worden op het vlak van personeel en op het vlak van opleiding en vorming.
Axxon, de beroepsvereniging voor kinesitherapeuten, trekt nu echter aan de alarmbel. Zij zouden niet betrokken geweest zijn bij het opstellen van VIA 6, maar worden nu wel geconsulteerd om te onderzoeken hoe de wijzigingen die het akkoord met zich zal meebrengen, geïmplementeerd kunnen worden op het terrein.
Minister, Axxon ziet echter een paar problemen waar ik u attent op wil maken.
Vanaf 1 juli 2021 is er een gelijkschakeling van de personeelsnormen voor de profielen in een rustoord voor bejaarden (rob) en een rust- en verzorgingstehuis (rvt). Hier komt een personeelsgroei in de woonzorgsector bij kijken, maar Axxon vreest dat de vacatures voor kinesitherapeuten niet tijdig ingevuld zullen geraken. Het gaat om een knelpuntberoep en hierdoor zal de zorgcontinuïteit in het gedrang komen.
De kinesitherapeuten worden bij het reactiveringspersoneel ingedeeld. Zelfstandige therapeuten kunnen op basis van een te onderhandelen ondernemingscontract worden gevraagd om de zorgnood op te vangen. De verloning en de aantrekkelijkheid van het contract zullen bepalend zijn. Om een algemeen opbod tussen de woonzorgcentra te vermijden, zou er een standaard ondernemingscontract met minimale verloning en voorwaarden moeten zijn. Dat contract is er nog niet.
Ten gevolge van de gelijkschakeling van de profielen voor rob’s en rvt’s mogen voor de bewoners van een rob van categorie B, C, CD en D geen verstrekkingen meer worden geattesteerd onder de nomenclatuur van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Hierdoor zullen de bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra en de Vlaamse kinesitherapeuten geen aanspraak op de federaal geregelde tussenkomsten en honoraria kunnen maken. In de Franstalige woonzorgcentra zal dat wel nog het geval zijn. Axxon stelt dan ook voor de kinesitherapie uit het Vlaams Intersectoraal Akkoord 6 (VIA6) te lichten, te herbekijken en op een latere datum te implementeren.
Minister, bent u op de hoogte van de net geschetste problemen? Hebt u de situatie al met Axxon besproken. Zult u ingaan op de vraag om de kinesitherapie tijdelijk uit het akkoord te lichten? Waarom zijn de kinesitherapeuten zo laat bij de uitwerking van het VIA6 betrokken? Waarom zijn ze tijdens de onderhandelingen niet aan het woord gekomen?
Minister Beke heeft het woord.
Op 3 juni 2021 en 8 juni 2021 heeft mijn kabinet de impact van het VIA6 met Axxon besproken. De uitvoering van het VIA6, dat op 30 maart 2021 is afgesloten, moest met betrekking tot de residentiële ouderenzorg snel gaan. Met de sociale partners is overeengekomen dat de maatregelen met betrekking tot de bijkomende tewerkstelling op 1 juli 2021 zouden ingaan. Dit is belangrijk omdat de financiering van de residentiële ouderenzorg wordt gebaseerd op een referentieperiode die jaarlijks op 1 juli start.
De Vlaamse Regering heeft het desbetreffende besluit op 25 juni 2021 principieel goedgekeurd. De noodzakelijke IT-aanpassingen zijn uitgevoerd, zodat de middelen naar de sector kunnen vloeien.
Het VIA6 is een akkoord tussen de sociale partners dat vanaf 1 juli 2021 moet worden uitgevoerd. We zullen dit akkoord an sich niet herwerken. We zijn ervan overtuigd dat we tot een sterk en gebalanceerd akkoord zijn gekomen dat voor de sector zeer positief is. Met de verschillende maatregelen, zoals het wegwerken van de discriminatie in de personeelsinzet voor de bewoners van woongelegenheden zonder en met bijkomende erkenning, het vroegere verschil tussen een rob en een rvt, zetten we historische stappen.
Dit betekent onder meer dat de kinesitherapeutische prestaties voor alle bewoners met een zwaar zorgprofiel sinds 1 juli 2021 een onderdeel zijn geworden van de basistegemoetkoming voor zorg die door de Vlaamse Sociale Bescherming wordt gefinancierd. Dit principe is niet nieuw en wordt in de reconversie van rob’s naar rvt’s al jaar en dag toegepast. In de sector wordt de samenwerking tussen een woonzorgcentrum en een zelfstandige kinesist op basis van een ondernemingscontract ook al jaren toegepast. De sterke reactie van Axxon heeft ons dan ook enigszins verbaasd.
Het VIA6 is door drie partijen afgesloten. Talrijke beroepsgroepen zijn actoren die in verschillende sectoren onder het toepassingsgebied vallen. Om tijdig tot een goed akkoord te komen, is het niet realistisch elke beroepsgroep tijdens dergelijke sociale onderhandelingen gedetailleerd te consulteren. We zijn ervan overtuigd dat de sociale partners, net als de Vlaamse Regering, tijdens dergelijke onderhandelingen het belang van hun kernopdracht voor ogen houden, namelijk een goede kwaliteit van zorg bieden. Dit akkoord zal daar geen afbreuk aan doen.
We hebben de bekommernissen van Axxon wel degelijk ter harte genomen. Aangezien de nomenclatuur voor kinesitherapie een federale bevoegdheid is, heeft mijn kabinet contact opgenomen met het federale kabinet en met het RIZIV.
Het federale kabinet is bereid om een overgangsperiode te voorzien van 1 juli tot 30 september 2021. In die periode zou er wel nog RIZIV-nomenclatuur mogen worden aangerekend, onder de voorwaarde dat deze prestaties dan niet worden opgenomen in de RaaS-webapplicatie ter berekening van de Vlaamse basistegemoetkoming zorg. Dit is een pragmatische oplossing, waarin dubbele financiering uitgesloten blijft.
Deze overgangsperiode van drie maanden geeft aan de ziekenfondsen de tijd om de nodige cumulcontroles te programmeren. En ze geeft aan de zelfstandige kinesisten en de directies in de lokale woonzorgcentra de tijd om de nodige afspraken te maken.
Het RIZIV heeft intussen een communicatie hierover op zijn website geplaatst en de overeenkomstencommissie kinesitherapeuten-verzekeringsinstellingen op de hoogte gebracht.
De heer Parys heeft het woord.
Het is goed nieuws, minister, dat er is samengezeten met Axxon en dat er tegemoetgekomen is aan hun bezorgdheden. Het gaat om het verzekeren van de zorgcontinuïteit voor de bewoners van woonzorgcentra en bezoekers van centra voor kortverblijf. Dat is heel positief. De overgangsperiode is samen met het federale niveau afgesproken tot 30 september. Ik hoop dan ook dat de nodige controles worden uitgevoerd, uiteraard, zodat er geen dubbele financiering wordt gevoerd. Ik ben blij met uw antwoord.
Ik heb nog één aanvullende vraag. Hebt u weet van nog andere beroepsgroepen die getroffen worden door een gelijkaardig probleem waar snel een oplossing voor moet worden gezorgd of was het enkel en alleen een probleem van de kinesitherapeuten?
Minister Beke heeft het woord.
Bij mij is op dit ogenblik geen ander probleem gesignaleerd.
De heer Parys heeft het woord.
Prima, ik heb geen verdere vragen.
De vraag om uitleg is afgehandeld.