Verslag vergadering Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie
Verslag
– Wegens de coronamaatregelen werd deze vraag om uitleg via videoconferentie behandeld.
De heer Vanryckeghem heeft het woord.
Deze week werden de kandidaturen voor de Womed Awards, een samenwerking tussen Markant vzw, de Unie van Zelfstandige Ondernemers (UNIZO) en het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), opengesteld. Voor deze Awards gaat men specifiek op zoek naar straf vrouwelijk ondernemerstalent, een heel goeie zaak om vrouwelijke ondernemers in de spotlight te zetten en op die manier rolmodellen te creëren voor beginnende vrouwelijke ondernemers. Het haalt namelijk drempels weg om met iets te starten als je ziet dat er al mensen je zijn voor gegaan en je in hun voetsporen kan treden.
Naast de Womed Awards zijn er uiteraard ook al heel wat andere initiatieven die het vrouwelijk ondernemerschap verder ondersteunen. Zo heeft VLAIO dienstverleners aangesteld die een waaier aan acties en instrumenten in de markt zetten om het ondernemerschap te bevorderen.
Daarnaast heeft het agentschap een aantal structurele partners. In het bijzonder hebben de partners op vlak van ondernemend onderwijs en ondernemende jongeren, namelijk de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en de werking Ondernemen en Onderwijs van UNIZO, in al hun activiteiten een grote aandacht voor het voldoende bereiken van meisjes en jonge vrouwen. Binnen de werking rond ondernemende jongeren worden ook de ecosystemen in studentensteden gefinancierd, waarbinnen hetzelfde aandachtspunt van belang is.
De acties die worden genomen in het kader van Sience, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) ten slotte, hebben mede tot doel om meer meisjes warm te maken voor deze richtingen.
VLAIO lanceerde nog voor zomer 2019 een oproep tot kandidaatstelling voor de dienstverlening voor meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen. Zijn deze dienstverleners intussen al aan het werk?
De nieuwe overheidsopdracht telt vier percelen. Wordt er binnen die percelen specifiek werk gemaakt van het aantrekken en begeleiden van vrouwelijke ondernemers?
Hebben de acties die genomen worden in het kader van STEM al zichtbare resultaten?
Minister Crevits heeft het woord.
Mijnheer Vanryckeghem, ik voel mij aangesproken. De overheidsopdrachten werd op 26 juni 2020 toegewezen door de Vlaamse Regering. De aangeduide dienstverleners zijn inderdaad aan het werk sinds begin juli. Sommige dienstverleners stonden al in de startblokken en zijn al sterk bezig. Voor de diensten die meer voorbereidingstijd vragen worden nu concrete plannen gemaakt. Het is toch de bedoeling dat over enkele weken alle dienstverleners zichtbaar in de markt aanwezig zijn.
Net zoals in de vorige opdracht moet het instrumentarium generiek van aard zijn en moet het kunnen gebruikt worden door alle prestarters en ondernemers, dus ook uiteraard door vrouwelijke ondernemers.
We weten dat circa 35 procent van de ondernemers en de starters vrouwen zijn. Het aantal is de voorbije tien jaar met bijna een kwart toegenomen. Deze groep kan dus zonder problemen terecht bij de verschillende dienstverleners.
Het is natuurlijk belangrijk dat in de generieke acties ook voldoende de nadruk wordt gelegd op de vragen waarmee vrouwelijke ondernemers kampen. Uit analyses weten we bijvoorbeeld dat voor de begeleiding van prestarters de meeste dienstverleners een zeer goed genderevenwicht realiseren in hun bereik.
Ook in de beeldvorming rond ondernemerschap is dit een aandachtpunt. Daarom heb ik gevraagd aan UNIZO om op de komende Dag van de ondernemer, op vrijdag 20 november, de nodige nadrukken te leggen op sterke rolmodellen voor vrouwelijk ondernemen.
Daarnaast zijn er enkele dienstverleners die een specifiek aanbod hebben voor vrouwen. Met het programma Women in Tech willen Startit@KBC en Netwerk Ondernemen de instroom en ook de retentie garanderen van vrouwelijke ondernemers in technologiebedrijven. Dat is bijzonder interessant. Daarbij aansluitend is er een aanbod van individuele begeleiding en dat is ook goed.
De Womed Award waar u naar verwijst, zit ook opnieuw in het aanbod. Deze award is een vaste waarde in Vlaanderen. In de nieuwe editie wil Markant vzw nog meer inzetten op de ambassadeursrol van de finalistes en vooral de winnaressen van de verschillende edities. De finalistes worden nog actiever als rolmodel naar voren geschoven, zowel in de communicatie als tijdens fysieke ontmoetingen.
We hebben een gemengd beeld van de resultaten. De schoolverlatersstudie van VDAB geeft aan dat zes op de tien mannelijke schoolverlaters uit het secundair onderwijs een STEM-opleiding volgden. Bij de meisjes is dat minder dan een op de tien. Dat is nog een lange weg te gaan.
In het hoger onderwijs echter zien we een zeer duidelijke toename van het aandeel vrouwelijke STEM-schoolverlaters.
Hoe hoger het studieniveau, hoe groter het aandeel vrouwelijke STEM-schoolverlaters tegenover mannelijke schoolverlaters. Het aandeel stijgt van 3 procent in bso, over 12 procent in tso en 25 procent voor de professionele bachelors, naar 37 procent bij de masters.
Onze acties hebben dus effect, maar er is nog werk aan de winkel. Daarom zijn we een nieuw actieplan aan het voorbereiden voor na 2020.
De heer Vanryckeghem heeft het woord.
Minister, dank u wel voor uw antwoord. Het lijkt me inderdaad een zeer positieve evolutie. We zullen samen het actieplan verder opvolgen de volgende jaren.
De vraag om uitleg is afgehandeld.