Search in Vlaams Parlement

Alle regels en afspraken bijeen

De school is een minisamenleving waar ook regels en afspraken gelden. Daar horen kritische vragen bij. Welke regels zijn billijk? Wie stelt ze op? Gelden ze voor iedereen op dezelfde manier? En wat gebeurt er met de leerlingen die de regels overtreden? Welke doelen streven regels en afspraken na?

‘Een Grondwet voor onze klas of school’ vertrekt van de klassituatie en legt nadrukkelijk de link met de samenleving en met de fundamentele waarden van onze democratie. Je kan de methode gebruiken van het beginniveau in de eerste graad secundair tot het meer complexe niveau in de tweede en derde graad secundair.

Als extra kan je het ‘Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie’ gebruiken, uitgegeven door het Hof van Justitie van de Europese Unie. Bekijk ook op ‘Klaar, een onderwijsformat van VRT NWS, wat VRT-journalist Bart Verhulst vertelt over de Belgische Grondwet.

Vragen?

Heb je vragen over het educatief materiaal van het Vlaams Parlement? Aarzel niet en bel naar +32 (0)2 552 40 47 of stuur een bericht. We helpen je graag verder.

Scroll to top