Search in Vlaams Parlement

Voor het tweede jaar op rij leidde de coronacrisis het maatschappelijk debat, maar 2021 was ook het jaar waar de ‘woke’-beweging ontplofte. Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meremans (N-VA) vreest dat er een ‘woke’-dictatuur aan het ontstaan is. Samen met journalist Jan De Meulemeester overloopt Meremans de belangrijkste gebeurtenissen van 2021.

Het Vlaams Parlement vierde in 2021 zijn vijftigste verjaardag. Een halve eeuw geleden werd de Cultuurraad voor de Nederlandstalige Taalgemeenschap, als voorloper van het Vlaams Parlement, boven de doopvont gehouden. Door de opeenvolgende staatshervormingen is de Vlaamse autonomie de voorbije vijf decennia stelselmatig gegroeid. “We zijn nu ontpopt tot een volwaardig parlement, maar nog niet met alle bevoegdheden. De coronacrisis heeft nu wel meer dan ooit aangetoond dat onze staatsstructuur vereenvoudigd moet worden. De situatie zoals ze nu is, is niet langer houdbaar. Onze oplossing? Meer bevoegdheden voor Vlaanderen, met een duidelijke Vlaamse regering en met volheid van bevoegdheden”, zegt Marius Meremans (N-VA).

Coronamoeheid

De lang aanslepende coronacrisis weegt zwaar op het mentaal welzijn van de mensen. Mensen zijn het beu om thuis te zitten, om zaken uit te stellen. Ze willen terug naar hun oude leven. “Mensen worden kribbig, ik merk dat ook bij mijzelf. Je hebt een korter lontje, mensen reageren bitsiger op allerlei zaken. Je voelt dat wel”, stelt Meremans vast. Met een coronabarometer wil het Overlegcomité op langere termijn meer voorspelbaarheid in de maatregelen brengen. Verschillende partijen vragen daar al langer naar. “Dan weten we tenminste waar we naartoe gaan”, aldus Meremans.

‘Woke’-dictatuur

2021 werd nog steeds overheerst door de coronacrisis, maar ook de ‘woke’-beweging kende een ongeziene opmars. Sommigen spreken zelfs over een ‘woke’-dictatuur. “Woke begint stilaan op iedereen zijn zenuwen te werken. Als de VRT bepaalde uitzendingen van F.C. De Kampioenen niet meer gaat uitzenden, omdat bv. ‘Markske’ zich in een aflevering zwart schminkt voor driekoningen, dan gaat dat te ver. Dat heeft niets met slavernij of racisme te maken. Er is echt een ‘woke’-dictatuur aan het ontstaan. Dit zou nog kunnen leiden tot verdere polarisering. Versta mij niet verkeerd, racisme moet steeds bestreden worden maar de slinger is nu wel volledig doorgeslagen”, zegt Meremans.

Scroll to top