Search in Vlaams Parlement

“Het gaat niet meer over de volksgezondheid, maar over controleplicht.” Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ilse Malfroot (Vlaams Belang). Samen met journalist Jan De Meulemeester spreekt Malfroot over Forza Ninove, het nut van het Covid Safe Ticket en het Sihamedossier.

In 2012 kwam Ilse Malfroot (Vlaams Belang) voor het eerst op. Sindsdien is ze gemeenteraadslid en voorzitter van Forza Ninove, de partij van Vlaams Belanger Guy D’Haeseleer. Bij de verkiezingen van 2019 steeg het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen met 14,2 procentpunten. In Ninove zelf haalde de partij bijna de helft van de stemmen. Malfroot werd toen vanop de zesde plaats onverwachts verkozen in het Vlaamse halfrond. “Het overdonderde mij toch wel allemaal een beetje. Het Vlaams Parlement is helemaal anders dan dat lokale niveau. Ook wordt tijdens de plenaire vergadering de camera steeds op de parlementsleden gericht. Dat is toch wel angstwekkend. Ik moet er nog steeds aan wennen.”

Bij de lokale verkiezingen van 2018 haalde Forza Ninove een monsterscore van 40 procent. De partij had net twee zetels te kort voor een absolute meerderheid. “Wij hopen in 2024 een absolute meerderheid te halen. Zo gaan we van deur tot deur om alsnog de Ninovieters te overtuigen. We kijken ernaar uit om in 2024 een Vlaams Belanger met de burgemeesterscepter te zien zwaaien”, zegt Malfroot.

Covid Safe Ticket

Vlaams Belang is steeds een koele minnaar geweest van de invoering van het Covid Safe Ticket. Volgens de partij werkt het niet en geeft het een vals gevoel van veiligheid. “Wij zijn tegen een pasjesmaatschappij. Het is ook bewezen dat gevaccineerden het virus kunnen overdragen. Dus waarom carte blanche geven aan een gevaccineerde, maar aan een ongevaccineerde met een negatieve test niet? Het gaat dan niet meer over de volksgezondheid, maar over controleplicht. Ik vind het niet logisch dat wij ons moeten legitimeren wanneer we ergens binnengaan. Dat is een schending van mijn privacy”, klinkt het bij Malfroot.

Sinds 1 november 2021 geldt er een CST-verplichting in horecazaken in Vlaanderen. Vele uitbaters waren blij dat ze weer ‘normaal’ hun zaak konden openen, maar de invoering van het CST werd toch lauw onthaald. Ook ex-friturist Ilse Malfroot is hier niet voor te vinden. “Horeca-uitbaters moeten optreden als politieman of –vrouw. Niemand wil dit. En dit zorgt voor enorm veel wrevel bij zowel de uitbaters als de klanten.”

Sihamegate

In 2021 kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi in het oog van de storm terecht nadat mogelijke subsidiefraude, met o.a. haar vzw Let's Go Urban, aan het licht kwam. Een verhaal dat naast de Open Vld, ook de politiek en het maatschappelijk werk veel schade toebracht. “Ik denk dat minister Somers zich toch zwaar vergist heeft in zijn ‘sjoemelpoedel’. Sihame heeft het vertrouwen van iedereen beschaamd. Door haar wordt bijna elke politicus en sociaal werker neergezet als een profiteur”, aldus Malfroot.

Scroll to top