Search in Vlaams Parlement

“Virologen doen aan politiek en politici aan virologie. Dat is de wereld op zijn kop”. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open Vld) in gesprek met journalist Jan De Meulemeester. Samen blikken ze terug op de afgelopen twaalf maanden. 2021 was het jaar waarin corona nog steeds de actualiteit beheerste. Daarnaast zit het Vlaams Parlement halfweg de legislatuur. Het ideale moment om een voorzichtige balans op te maken.

Vlaams volksvertegenwoordiger Els Ampe (Open Vld) staat bekend als iemand die geen blad voor haar mond neemt. Op sociale media haalt ze vaak uit naar het huidige beleid, de virologen en zelfs haar partij. “Ik vind vrije meningsuiting zeer belangrijk, zeker in de politiek. Elke volksvertegenwoordiger is daar om de stem van het volk bij de ministers te brengen. Dat gaat op dit moment wat verloren. We moeten dat terugvinden.” Ampe is vaak scherp voor de virologen. Op Twitter leidde dit al vaak tot verschillende relletjes. “Ik heb gewoon de indruk dat we heel veel tijd zijn verloren met de profileringsdrang van de virologen. De virologen hadden hun wetenschappelijke informatie transparanter moeten delen met de politiek. Maar nu doen de virologen aan politiek en politici aan virologie. Dat is de wereld op zijn kop.”

Ampe hamert op het recht op vrijheid en pleit voor individuele verantwoordelijkheid. “Ben je ziek? Heb je symptomen? Blijf dan thuis. Je moet niet iedereen gaan opsluiten, omdat er een paar idioten met symptomen rondlopen en iedereen besmetten. Als er een dief is, ga je toch ook niet iedereen opsluiten omdat er een dief is? Nee, dan ga je de dief opsluiten en laat je alle andere mensen vrij.” Volgens Ampe zijn we slaapwandelend een controlemaatschappij ingestapt. Ze vindt dat we van koers moeten veranderen en evolueren naar een maatschappij gebaseerd op vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. “Wij moeten precies eeuwig kind blijven en aan het handje lopen van overheid. Nee, wij zijn volwassenen, dus laat ons dan ook als volwassenen vrij zijn en onze verantwoordelijkheid nemen.”

Halfweg de politieke legislatuur

Volgens waarnemers is deze Vlaamse regering nog niet echt uit de startblokken gekomen. Sommigen spreken zelfs over het 'brokkenparcours' van minister-president Jan Jambon. “De Vlaamse regering is een regering waar niemand kwaad op kan zijn, maar ook waar niemand laaiend enthousiast van wordt. Dat is altijd zo geweest, want de Vlaamse regio is eigenlijk een subsidieregering.” Ampe vindt dat er teveel parlementsleden hetzelfde denken in het Vlaams Parlement, waardoor er geen grote ideologische debatten zijn. “Soms wordt er de indruk gecreëerd dat de politieke partijen veel van elkaar verschillen, maar ik vind dat eigenlijk niet.”

Zo vindt Ampe dat er te weinig gedebatteerd wordt over de noodzaak van bouwvergunningen. Volgens haar leidt een veelheid aan regels tot verwarring en chaos. Ze pleit er dan ook voor om bouwvergunningen (deels) af te schaffen. “Een groeiplan voor de bedrijven en mensen, en een krimpplan voor de overheid”, klinkt het.

Scroll to top