De omikronvariant legt het probleem van het acute lerarentekort in het onderwijs bloot. De voorstellen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op tafel legt kunnen Hannelore Goeman (Vooruit) niet overtuigen. “Vandaag is het motto: ‘Wat Vlaanderen zelf doet, doet het niet’”, klinkt het. Ze praat erover met journalist Jan De Meulemeester in een nieuwe aflevering van Studio Vlaams Parlement.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Het onderwijs kampt al langer met een lerarentekort, maar de opmars van de omikronvariant zorgt voor nog meer uitval bij de leerkrachten. Door het nijpend aantal leerkrachten dreigen klassen en zelfs scholen te sluiten. “Die hele uitval komt nog eens boven op het feit dat we met een structureel lerarentekort zitten waardoor ons onderwijs in een soort van perfecte storm terecht dreigt te komen. Wij dachten dat minister Weyts het kerstreces zou gebruiken om noodplannen uit te werken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Met alle respect, maar er hangt nog altijd geen CO2-meter in alle klassen en er is nog altijd niet in alle scholen geïnvesteerd in een deftig ventilatiebeleid”, zegt Hannelore Goeman (Vooruit).

Goeman hekelt het feit dat Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) steeds grote beloftes maakt, maar ze niet nakomt. “De minister herhaalt steeds opnieuw dat de scholen open moeten blijven, maar hij doet er niets aan om dat mogelijk te maken.” Maar volgens Weyts worden er op korte termijn wel maatregelen genomen om het lerarentekort aan te pakken. Zo kunnen de scholen rekenen op extra middelen om personeel aan te werven. Daarnaast wordt het mogelijk om zieke leerkrachten vanaf dag één te vervangen. “De antwoorden van de minister overtuigen ons totaal niet. Het ontbreekt aan een sense of urgency”, aldus Goeman.

Scroll naar boven