Search in Vlaams Parlement

“Waarvoor staat CD&V nog?” Dat vraagt Vlaams volksvertegenwoordiger Chris Janssens (Vlaams Belang) zich in Studio Vlaams Parlement af. Samen met journalist Marc Van de Looverbosch spreekt Janssens over de ministerwissels binnen de Vlaamse regering en de internationale dag tegen homo- en transfobie.

Na vernietigende peilingen stapte Wouter Beke (CD&V) op als Vlaams minister van Welzijn. Dit zorgde voor ministerwissels binnen de Vlaamse regering. Zo is Hilde Crevits de nieuwe minister van Welzijn en neemt Jo Brouns de voormalige bevoegdheden van Crevits over. Vlaams volksvertegenwoordiger Chris Janssens (Vlaams Belang) vindt het een bizar moment om de regering te verlaten. “Wouter Beke is niet vertrokken tijdens de coronacrisis. Te veel mensen zijn toen overleden in de woonzorgcentra. Had men andere maatregelen genomen, dan had men meer mensenlevens kunnen redden. Idem voor de kinderopvang. Maar neen, Wouter Beke vertrekt na slechte peilingen.”

Volgens Janssens staat het ontslag van Beke symbool voor de zwakte van de Vlaamse regering, en dus ook minister-president Jan Jambon. “Zo’n regering is een collectief orgaan. Op het moment dat Wouter Beke de ene na de andere blunder beging, had Jan Jambon zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.” Met Crevits aan het roer van het departement Welzijn hoopt CD&V verandering te brengen en het vertrouwen van haar kiezers terug te winnen. Maar Janssens heeft hier zijn twijfels over. “CD&V heeft nog op geen enkele manier het verschil kunnen maken. Dan vraag ik mij soms af wat CD&V als gezinspartij eigenlijk doet in die Vlaamse regering.”

De internationale dag tegen homo- en transfobie

Op dinsdag 17 mei was het de internationale dag tegen homo- en transfobie. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor haat, discriminatie en onderdrukking van LGBTQIA+-personen. “Ik vind het goed dat er opgetreden wordt tegen holebifobie en –haat, maar ik heb wel een probleem met het gemeenschapsdenken. Men dreigt holebi’s mee te nemen in een verhaal dat ze helemaal niet willen. Het is niet omdat je op iemand van hetzelfde geslacht valt dat je geassocieerd moet worden met transgenders en allerlei genderideologieën”, klinkt het bij Janssens. Janssens, die zich recent zelf heeft ge-out als homoseksueel, wil niet geassocieerd worden met de regenbooggemeenschap. “Ik ben gewoon een Vlaams Belang-politicus met een andere seksuele geaardheid. Maar ik behoor niet tot een gemeenschap die mensen wil reduceren tot hun seksualiteit of geaardheid. Het is een persoonlijke aangelegenheid die ik niet politiek wil exploiteren, in tegenstelling tot andere homoseksuele politici hier in het Vlaams Parlement.”

Scroll to top