"Nog tien jaar, dat is het tijdsvenster waarbinnen we de omslag naar een klimaatneutrale samenleving definitief moeten inzetten." Met deze woorden opende Groen-fractieleider Björn Rzoska het actualiteitsdebat over de klimaatmaatregelen van de Vlaamse regering. Volgens Rzoska worden de moeilijke keuzes doorgeschoven naar de burgers.

(lees verder onder de video)

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Door de nieuwe klimaatmaatregelen wil Vlaanderen tegen het jaar 2030 40 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2005. Om dit te bereiken zal er vooral ingezet worden op de elektrificatie van het wagenpark en op het renoveren van bestaande woningen.

Volgens de Groenfractie is dit Vlaamse plan onvoldoende om de klimaatcrisis te bedwingen. Zo verwijt Björn Rzoska (Groen) de Vlaamse regering dat ze niet genoeg doen voor de kleine man. “Klimaatinspanningen worden in belangrijke mate afgewenteld op de Vlaamse gezinnen en burgers, oud en jong, zonder daarbij in de nodige centen te voorzien. Niet iedereen heeft de financiële middelen om vanaf 2029 een elektrische wagen aan te schaffen.”

Daarnaast beschuldigt Rzoska Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) van sabotage. “Ik ben er nog altijd van overtuigd dat je voor een stuk autonomie op Vlaams niveau hebt, en dat je dan gaat samenwerken met het federale niveau. Samenwerken. En wat ik vaststel, is dat er vandaag in de Vlaamse regering beslissingen worden genomen die vooral blokkerend werken, en die saboteren. Zo saboteert minister Demir op het vlak van vergunningen. Iets wat ze een jaar geleden in een interview met Van Droogenbroeck heeft gezegd. “Wij kunnen het die federale regering vanuit Vlaanderen moeilijk maken, want wij leveren de vergunningen af.” Dat waren haar exacte woorden”, aldus Rzoska.

Scroll naar boven