Search in Vlaams Parlement

“Indien de meerderheid onze Rekenhofmotie in juli 2020 had gesteund, dan kon deze miljoenenfraude voorkomen worden.” Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Hannes Anaf (Vooruit) tijdens een gesprek met Jan De Meulemeester. Volgens Anaf had Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de fraude moeten opmerken. Beke legt dan weer de schuld bij het callcenter Yource.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De contactopsporing in de strijd tegen het coronavirus wordt uitgevoerd door zes callcentra: IPG, Call-IT, In2Com (verenigd in Koramic2engage), Callexcell, N-Allo en Yource-Group. In een van deze bedrijven, namelijk Yource-Group, was een deel van de medewerkers die officieel ingeschreven waren als contacttracers andere opdrachten aan het doen. En dit op kosten van de Vlaamse overheid. “Een mechanisme van fraude waarbij dubbel gefactureerd wordt is gewoon fout en totaal af te keuren. Dat doen bij een contactonderzoek, dat een belangrijke maatschappelijke opdracht heeft, maakt de zaak nog erger. En dat doen op een ogenblik dat de samenleving de regering vraagt om op te schalen omdat we te maken krijgen met toenemende besmettingen, dat is verwerpelijk”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Hannes Anaf (Vooruit) deelt de verontwaardiging van de minister, maar haalt aan dat zijn partij anderhalf jaar geleden al mogelijke fraude bij de contactopsporing signaleerde. "We hebben hier op 15 juli 2020 een motie ingediend om het Rekenhof op een onafhankelijke manier te laten kijken naar de werking van de contactopsporing. In onze motivatie daarvoor hebben we exact die dingen aangehaald die nu in de kranten naar boven komen. Omdat we zelf niet de tools hadden om dat tot op het bot te onderzoeken, hebben we gevraagd om het Rekenhof daarnaar te laten kijken, verschillende keren. Toen is dat hier in het Vlaams Parlement door alle meerderheidspartijen weggestemd”, aldus Anaf. Na het actualiteitsdebat keurde het Vlaams Parlement unaniem een motie goed waarin een audit door het Rekenhof wordt gevraagd.

Scroll to top