2021 was het jaar van Hannes Anaf (Vooruit). In 2019 maakte de jonge politicus zijn entree in het Vlaams Parlement. Twee jaar later werd hij voor enkele maanden plaatsvervangend fractieleider en voorzitter van de onderzoekscommissie PFOS.  “Het was een pittig politiek jaar. Ik denk dat ik mensen begin te vervelen”, zegt Anaf al lachend.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Hannes Anaf (Vooruit) is nieuw in het Vlaams Parlement, maar in zijn stad Turnhout is hij al enige tijd politiek actief. Sinds 2007 is hij gemeenteraadslid in Turnhout en van 2013 tot 2019 was hij er schepen. “Maar het Vlaams Parlement is toch wel een heel andere context dan het lokale niveau. Halfweg de legislatuur heb ik mijn draai wel gevonden.” Maar het leven van een politicus brengt ook veel frustraties met zich mee. “Politiek is een werk van lange adem. Soms te lang. Ook als schepen frustreerde het mij dat alles zo lang duurt. Je beslist dingen maar tegen dat je het uiteindelijk kan realiseren, ben je soms jaren verder. Mijn grootste frustratie is het verschil tussen oppositie en meerderheid. Als oppositielid kan ik zaken aankaarten, blijven hameren op belangrijke dossiers, maar veel voorstellen van de oppositie worden gewoon weggestemd. In de meerderheid kan je veel meer verwezenlijken”, kaart Anaf aan.

Hij hoopt daarom dat zijn partij in 2024 op Vlaams niveau terug aan de knoppen kan zitten. “Politiek gaat over dingen verwezenlijken. Je komt voor je standpunten op met als doel Vlaanderen en de wereld beter te maken. Sommige politici doen het voor de politieke spelletjes, maar dan ben je voor de verkeerde redenen in de politiek gestapt.”  

Hetzelfde zeel

Ruim een jaar geleden dachten velen dat het einde van de coronacrisis in zicht was. Met de uitrol van de vaccinatiecampagne in januari 2020 leefde iedereen in de verwachting dat het virus kon worden verslaan. Een jaar later lijkt het einde nog niet in zicht. “Ik had echt gehoopt dat we het nu over postcorona konden hebben en niet over de volgende golf”, betreurt Anaf. “Ik hoop wel dat het niet wordt zoals de voorbije twee jaar, dat het toch beter en anders kan. Maar mensen kunnen dit geen jaren meer volhouden. Maar we moeten ook de realiteit onder ogen zien, corona zal in ons leven blijven.”

Anaf hekelt de manier waarop er gecommuniceerd werd over de coronamaatregelen. “Het maakt mij boos dat sommigen zich politiek willen profileren door verklaringen te doen vooraleer het Overlegcomité een beslissing heeft genomen. En elke keer moet je dan mensen teleurstellen. Ook bijvoorbeeld minister Dalle die steeds opnieuw zijn ongenoegen uitdrukte over de coronamaatregelen. De Vlaamse regering zit ook aan tafel op dat Overlegcomité. Dus stop daarmee en begin eindelijk eens aan hetzelfde zeel te trekken.”

Onderzoekscommissie PFOS

In juni 2021 verraste Vlaams minister van Omgeving en Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) het parlement door te suggereren om een parlementaire onderzoekscommissie op te richten om de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht te onderzoeken. Daaropvolgend dienden oppositiepartijen Groen en Vooruit een motie in om de suggestie in de praktijk om te zetten. Eind juni was de onderzoekscommissie een feit en konden de werkzaamheden van start gaan. Hannes Anaf werd aangesteld als voorzitter. “Begin januari 2022 starten we met de laatste fase, die met de politieke verantwoordelijken. Al de vergaarde kennis gaan we nu toetsen aan de betrokken politici. Zowel de gemeente Zwijndrecht, als Stad Antwerpen, als de vorige- en huidige regering zullen ondervraagd worden. De deadline is eind januari. Indien we dit niet halen, zullen we aan het parlement een verlenging van de werkzaamheden moeten vragen.”

Scroll naar boven