“We zijn als partij te lang de woordvoerder van de federale regering geweest en te weinig van onszelf.” Dat zegt Jeremie Vaneeckhout, de nieuwe voorzitter van Groen en Vlaams volksvertegenwoordiger, in ‘Het Gesprek’. Samen met journalist Marc Van de Looverbosch spreekt Vaneeckhout over zijn voorzitterschap, de uitdagingen en de toekomst van de partij Groen.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Jeremie Vaneeckhout (37) en Nadia Naji (30) zijn de nieuwe voorzitters van de partij Groen. Zij volgen Meyrem Almaci op, die in maart haar vertrek aankondigde. Het voorzittersduo won overtuigend met 57 procent van de stemmen. “Ik ben al ondervoorzitter geweest van de partij, dus het is niet helemaal nieuw voor mij. Het is mij duidelijk dat je deze job niet moet doen als je geen moeilijke knopen wil doorhakken”, zegt de nieuwe voorzitter van de Groen Jeremie Vaneeckhout. Van de 7000 Groen-leden heeft slechts 38 procent hun stem uitgebracht. Is dat geen magere opkomst? “Met 2600 stemmen kan je zeggen dat onze leden betrokken zijn. In 2019 toen het nog fysiek was, hadden 700 mensen gestemd. Dus je kan toch wel stellen dat het een enorme stap vooruit is.”

Naast voorzitter is Jeremie Vaneeckhout ook Vlaams volksvertegenwoordiger. In de Groen-fractie van het Vlaams Parlement zitten ook Meyrem Almaci (voormalig voorzitter), Björn Rzoska (kandidaat voorzitter in 2019) en Elisabeth Meuleman (kandidaat voorzitter in 2022). Te veel krokodillen in dezelfde vijver? “Het toont aan dat er veel politiek talent is bij Groen. De sfeer zit ongelofelijk goed binnen onze fractie”, zegt Vaneeckhout. “De puzzel is nu gelegd en we moeten nu samen voor een groene samenleving gaan.” De nieuwe voorzitter is er zich wel van bewust dat men niet alle mandaten kan blijven combineren. Daarom zal hij zijn mandaat als secretaris van het Vlaams Parlement neerleggen.

Siamaese tweeling

Het is de eerste keer dat Groen kiest voor een voorzittersduo. Ze volgen hiermee het voorbeeld van zusterpartij Ecolo op. “Wij zijn zusterpartijen, ik geloof daar heel sterk in, maar we zijn geen Siamese tweeling. Wij zijn ecologisten. Onze waarden leunen heel dicht bij elkaar. Maar zoals in elk huwelijk is er soms, in 2 à 3 procent van de gevallen, een verschil in mening. Maar ik kies ervoor om mij te focussen op die 97 procent”, aldus Vaneeckhout.  

De groene nederlaag

In maart moest de federale minister van Energie Tinne Van der Straeten de kernuitstap uitstellen. Qua politieke nederlaag kan dat wel tellen. “Het is een van de grootste federale uitdagingen”, stelt Vaneeckhout vast. Onlangs vroeg Engie Electrabel dat de federale regering mee zou investeren in de verlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Daarnaast willen ze ook dat de overheid meebetaalt voor de berging van extra nucleair afval. Vaneeckhout had het liever anders gezien. “Tinne Van der Straeten heeft ons vertrouwen om de onderhandelingen te voeren. Ik loop natuurlijk niet warm van het idee van een participatie. Maar laat mij duidelijk zijn: de factuur gaat niet naar de belastingbetaler, de belastingbetaler zal niet opdraaien voor de verlenging en het nucleair afval.”

Scroll naar boven