In juli sloeg het noodlot toe in België, toen het waterpeil bleef stijgen door de hevige regenval. De overstromingen brachten een enorme ravage met zich mee. Beelden die we nooit zullen vergeten. In onze eindejaarsreeks herbeleeft Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Lanaken Marino Keulen (Open Vld) deze apocalyptische taferelen met Jan De Meulemeester. Samen blikken ze terug op 2021 en kijken ze vooruit naar 2022.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Marino Keulen (Open Vld) is geen onbekende in de politiek. Al 33 jaar zetelt Keulen in de gemeenteraad van Lanaken, en sinds 2011 is hij er burgemeester. Bij de eerste rechtstreekse verkiezingen voor het Vlaams Parlement van 21 mei 1995 werd hij verkozen in de kieskring Hasselt-Tongeren-Maaseik. In juni 2003 nam hij de ministersfakkel over van Guy Vanhengel met de bevoegdheden Wonen, Media en Sport. En na de verkiezingen van 2004 bleef hij op post in de Vlaamse regering. Hij behield de bevoegdheid Wonen en zag die uitgebreid met Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid en Inburgering. Bij de verkiezingen van 2009 belandt Open Vld in de oppositie. Sindsdien is Keulen niet meer weg te slaan uit het Vlaams Parlement.   

Racisme in het voetbal

Onlangs lokten de racistische verwijten van Club Brugge-supporters richting Vincent Kompany en zijn spelers veel reacties uit. Op papier werden reeds verschillende actiepunten uitgeschreven om racisme in de voetbalstadions tegen te gaan, maar dit blijkt niet omgezet te worden in de praktijk. “De media kunnen ook een grote rol spelen in de strijd tegen racisme. Als de media zeggen dat ze geen matchen meer zullen uitzenden van de ploegen die een kwalijke, hardnekkige reputatie hebben, dan zullen de clubbestuurders snel hun verantwoordelijkheid nemen. Want uitzendrechten zijn ook sponsorgeld, en dat is het fundament waarop de clubwerking is gestoeld. Je zal meteen de wereld zien opklaren en veranderen. Racisme en discriminatie moeten we als overheid verwerpen, de clubs moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de zweep daarbij kan de media zijn”, zegt Marino Keulen (Open Vld).

Apocalyptische taferelen

Extreem regenweer teisterde afgelopen zomer ons land. Vooral Wallonië werd hard getroffen. Door de felle overstromingen en watersnood die hieruit voortkwamen lieten 41 mensen het leven. Duizenden huizen werden beschadigd of verwoest. De schade was enorm. In Vlaanderen werd voornamelijk de provincie Limburg geraakt. “In Lanaken doen we regelmatig rampoefeningen, maar niet van dien aard. Je zag auto’s en caravans voorbijkomen. De spullen van mensen uit Franstalig België zagen we voorbij spoelen. Het waren apocalyptische taferelen”, herinnert Keulen zich. “Het gehucht Herbricht, dat helemaal aan het onderlopen was, hebben we gelukkig tijdig kunnen evacueren. Maar daar ligt ook een natuurgebied met exotische paarden en runderen. Die waren aan het schreeuwen, die waren in doodsnood. En plotseling werden die stil... Iedereen dacht dat ze verdronken waren. Dat was niet te bevatten. Maar na een korte nacht werd ik opgebeld met de mededeling: ‘Burgemeester, onze dieren zijn er nog allemaal’. Ik was zo blij, zo opgelucht.”

Scroll naar boven