Ons land zit op een scharniermoment wat betreft energie. De federale regering heeft zich namelijk voorgenomen om in november een beslissing te nemen over de veelbesproken kernuitstap. Is het einde van het nucleaire tijdperk in zicht? “Het nucleaire tijdperk is nog niet voorbij. De kerncentrales Tihange en Doel blijven nog heel lang een nucleaire site: 20 jaar voor de ontmanteling en ook de drukvaten van de reactoren zullen daar gestockeerd worden. Het blijven dus nucleaire sites, en dat voor minstens 100 jaar.” Dat zegt Gilbert Eggermont, expert stralingsbescherming en kernenergie, in een gesprek met journalist Jan De Meulemeester.

(lees verder onder de video)

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De discussie over de kernuitstap blijft de gemoederen beroeren en laat geen enkele politicus onberoerd. Maar is een kernuitstap tegen 2025 haalbaar? “Wij hebben op 19 mei de productie van onze zeven kernreactoren aan negatieve prijzen op de internationale markt moeten aanbieden. Wij hebben dus soms een overproductie aan elektriciteit maar bij harde winters een risico op een tekort. Ik noem dit de nucleaire paradox”, zegt Eggermont. “Wij hebben gekozen voor een vrije markt die dat regelt, waardoor er prijsescalaties ontstaan. Zoals we vandaag zien met de gas- en elektriciteitstarieven.”

Volgens Eggermont is het een optie om de twee nieuwste kernreactoren nog tien jaar langer open te houden. “Onder bepaalde voorwaarden kunnen de kerncentrales opengehouden worden, maar we maken er wel kritische kanttekeningen bij. Als klein land zijn we erbij gebaat om onze energieproductie te diversifiëren. Neem nu Japan. Japan had maar 27 procent nucleaire elektriciteit. Had Japan evenveel nucleaire energie gehad als België of Frankrijk, dan lag dat land na de kernramp in Fukushima volledig plat. Een goede duurzame mix met oog voor technologische kwetsbaarheid is noodzakelijk.”

Kernafval

De nucleaire afvalproblematiek is nergens ter wereld opgelost. Geologische berging blijft noodzakelijk voor langlevend afval, maar hier is nog geen politieke beslissing over genomen. “Splijtstof moet lang gekoeld worden vooraleer het in klei kan geborgen worden. Eerst wordt het voor tientallen jaren in geventileerde kokers gestockeerd tot wanneer het afval voldoende is afgekoeld. Maar met de onderzoeksprojecten die nu lopen ga je het bestaande afvalprobleem niet oplossen. We zitten met een afvalberg van 50 jaar nucleaire productie”, aldus Eggermont. Daarom roept Eggermont de politiek op om eindelijk een beslissing te nemen inzake de berging van het langlevend nucleair afval.

Scroll naar boven