Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) moest onlangs een zware politieke crisis in zijn eigen Vlaamse regering afwenden. “Mijn ego heeft deuken gekregen, wat ik maandag 26 september heb moeten ondergaan (met de uitgestelde septemberverklaring, n.v.d.r.) was pijnlijk”, klonk het. Wat doet dat met de mens en politicus Jan Jambon? Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch vraagt het aan de minister-president zelf.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Op donderdag 29 september legde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn Septemberverklaring af in het Vlaams Parlement. De deadline was maandag 26 september, maar door onenigheid binnen de Vlaamse regering werd de verklaring uitgesteld. Meerderheidspartij cd&v hield enkele dagen voet bij stuk over de indexering van de kinderbijslag. “Ik had zien aankomen dat het dossier rond de kinderbijslag een stevig discussiepunt zou worden. Maar ik had niet verwacht dat ik de eerste minister-president zou worden die zijn Septemberverklaring niet haalt. Dat is niet plezierig”, vertelt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Door dit schouwspel heeft de relatie tussen de Vlaamse coalitiepartners N-VA, Open Vld en cd&v een deuk gekregen. Valt de relatie nog te herstellen? “In de politiek moet je altijd vooruit-, opzij- en achteruitkijken. Schietgeweren kan je altijd tegenkomen. Maar het eindresultaat is er. De weg ernaartoe had inderdaad eleganter gekund”, zegt Jambon. “Dat er een onvertogen woord is gevallen tijdens de onderhandelingen is ook maar menselijk. Maar het is even menselijk om zich te excuseren en te zeggen dat we echt met deze ploeg verder willen gaan. Het is nu uitgepraat en dat is een goede zaak.”

Gouverner c’est prévoir

In het begrotingsakkoord wordt voor 4 miljard euro aan crisismaatregelen voorzien plus 1 miljard euro leningen aan bedrijven. Maar is dit genoeg om de energiecrisis op te vangen? “Het is nooit genoeg, daar ben ik het mee eens”, zegt Jambon. “Maar moesten we de volledige meerkost van de energiecrisis op ons nemen, dan zou ons dat 40 miljard euro kosten. Op een begroting van in totaal 60 miljard euro zou er niet veel meer overschieten.”

N-VA blijft vaak hameren op dezelfde nagel: een gezonde begroting is noodzakelijk. Een stelling die hen vaak niet in dank wordt afgenomen. “Ik heb het genoegen gehad om van de vorige regeringsploeg een gezonde begroting te krijgen. Dat heeft ons in staat gesteld om tijdens de coronacrisis diep in de zakken te tasten. Nadien hebben we meteen gekeken welk traject we moesten volgen naar die begroting in evenwicht. Dit stelt ons nu in staat om 4 miljard aan crisismaatregelen te nemen. Gouverner c’est prévoir”, aldus Jambon.

Scroll naar boven