Ministers Diependaele en Somers lanceerden onlangs verschillende voorstellen om het sociale woonbeleid op te lossen. Maar regeringspartij CD&V zit duidelijk niet op dezelfde lijn. Tijdens het actualiteitsdebat wijst viceminister-president Hilde Crevits op het regeerakkoord. “De budgetten die bestemd zijn voor de doelgroep voor sociale woningen moeten daarvoor gebruikt worden, élke euro. Mijn partij zal het nooit eens zijn over het verschuiven van budgetten naar andere doelgroepen”, klinkt het. In Studio Vlaams Parlement komt Vera Jans (CD&V) het standpunt van haar partij verder duiden.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

De Vlaamse regering had 1,1 miljard euro beschikbaar gesteld voor de bouw van sociale woningen, maar slechts 660 miljoen euro werd hiervoor effectief gebruikt. De overige 500 miljoen euro wil Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) nu uitgeven voor goedkope leningen aan privé-projecten. De minister kreeg forse kritiek in het Vlaams Parlement. Volgens de oppositie wil de minister 'cadeaus geven aan de privésector'. Ook bij coalitiepartner CD&V valt het voorstel duidelijk slecht. "Voor ons is het belangrijk dat het geld dat is bestemd voor sociale woningen, ook effectief naar de sociale woningen gaat. Dat is de logica. Dat is ook de afspraak die er is gemaakt binnen het regeerakkoord. We willen niet dat het geld dat is bestemd voor de sociale woningen wordt gegeven aan privéfirma’s, die op hun beurt woningen gaan verhuren zonder inkomensgrens", reageert Vera Jans (CD&V).

Maar volgens Open Vld bouw je met 500 miljoen euro slechts 2500 sociale woningen. En momenteel worden er 2000 sociale woningen per jaar gebouwd. "Aan dat tempo is het streefdoel van 170.000 sociale huurwoningen pas gerealiseerd in het jaar 2107. Een onhaalbare kaart dus", klinkt het. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) vindt dat men de mensen in sociale woningen meer moet gaan activeren om te gaan werken, zodat er woningen vrijkomen voor mensen op de wachtlijsten. Hij stelt dan ook voor om iedereen die arbeidsgeschikt is maximaal 9 jaar in een sociale woning te laten wonen. Maar Jans reageert scherp op het voorstel. “Ik vind niet dat mensen moeten bewijzen dat ze arm genoeg zijn. We moeten mensen versterken en ervoor zorgen dat ze een warme thuis hebben. We moeten niet met de vinger gaan wijzen. Natuurlijk moeten we elke vorm van misbruik bestraffen. Maar het overgrote deel van de mensen in een sociale woning doet elke dag hun uiterste best.”

(CDF)

Scroll naar boven