Search in Vlaams Parlement

In het Vlaams Parlement klinkt voor een keer over alle partijen heen grote eensgezindheid. Een pintje drinken op een zomerkamp moet kunnen. Daar mogen Waalse burgemeesters geen stokje voor steken. Journalist Marc Van de Looverbosch praat erover met Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA). Zij neemt het op voor de jeugdbewegingen en vindt dat we van een mug geen olifant moeten maken.

Vier Waalse gemeenten, Florenville, Chiny, Bouillon en Andenne, voeren een alcoholverbod in tijdens jeugdkampen. Op deze manier willen de gemeentebesturen overlast vermijden. Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens (N-VA) vindt het onrechtvaardig dat het hele jeugdwerk geviseerd wordt omwille van enkele incidenten. “Na corona konden onze jongeren eindelijk terug op kamp zonder maatregelen. Het zag er echt goed uit. Het alcoholverbod komt dan ook aan als een klets in het gezicht.” Volgens de gemeentebesturen hebben ze in het verleden al meermaals moeten ingrijpen. Zo waren er volgens de burgemeester van Chiny vorig jaar kinderen in gevaar omdat er geen juiste omkadering aanwezig was. “Een pintje drinken kan volgens mij perfect, maar er zijn regels. Zo moet het met mate zijn en moeten er verantwoordelijken altijd nuchter zijn voor crisissituaties. Maar wij hebben er alle vertrouwen in dat ons jeugdwerk dat ook effectief doet”, klinkt het bij Perdaens.

Perdaens vindt het ook een gemiste kans. Ze begrijpt niet waarom de vier Waalse gemeenten niet in discussie gingen met de jeugdbewegingen maar meteen besloten een alcoholverbod in te voeren. “Het probleem is dat ze het nu pas communiceren terwijl de kampplaatsen al veel langer vastliggen. En dat ze niet in overleg zijn gegaan met de vele jeugdbewegingen die daar op kamp gaan. Ze worden nu voor voldongen feiten gezet. Op basis van enkele gevallen wordt het hele jeugdwerk afgeschilderd als dronken mensen die niet beter weten dan zich lazarus te zuipen ten koste van de kinderen die ze mee op kamp hebben.”

Scroll to top