De plannen van minister Diependaele om de privésector te betrekken bij de bouw van sociale woningen, krijgen de steun van Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld). Ze volgt de commissie Wonen al sinds het begin van haar parlementaire carrière in 2009. Een echte kenner dus. Ze is te gast in Studio Vlaams Parlement.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Minister van Wonen Matthias Diependaele heeft beslist om 600 miljoen euro, meer dan een half miljard, van de sociale huisvestingsmaatschappijen door te schuiven naar de privésector. Met dat geld moeten die bouwpromotoren wel sociale woningen bouwen, waar de klassieke huisvestingsmaatschappijen in tekort schieten. Daarnaast krijgt de privésector een renteloze lening om goedkopere huurwoningen aan te bieden voor de lage middenklasse. De meerderheidspartijen zijn tevreden met dit idee maar de oppositie schreeuwt moord en brand. “Vandaag hebben we in Vlaanderen 600.000 huurders. En de helft van die huurders heeft theoretisch recht op een sociale woning. Die 170.000 mensen die momenteel op de wachtlijst staan voor een sociale woning zijn slechts het topje van de ijsberg”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Van Volcem stelt ook vast dat naast de historische lange wachtlijst er ook nog nooit zo weinig sociale woningen gebouwd zijn. Aan het tempo dat we nu bouwen zou het volgens haar berekeningen 80 à 90 jaar duren vooraleer er genoeg sociale woningen zijn. “Er zijn vorig jaar 668 sociale woningen bijgekomen. Dat zijn grof geschat 2 woningen per stad of gemeente. Daarnaast is het aantal sociale woningen in centrumsteden afgenomen. 332 sociale woningen het laatste jaar alleen al. Net daar waar de nood het hoogst is. Want van die 170.000 wachtenden, wonen er 70.000 in centrumsteden. We moeten dus verder kijken en niet alleen inzetten op de klassieke huisvestingsmaatschappijen. Want het gaat te traag ”, aldus Van Volcem.  

Relevante thema's

Wonen

Lees verder

Scroll to top