Met een versnelde boostervaccinatie probeert de Vlaamse regering de opmars van omikronvariant in te dijken. Het doel is om wekelijks 700.000 tot 800.000 boosterprikken te zetten. De versnelling in de vaccinatiecampagne betekent dat 2,5 miljoen Vlamingen bijkomend al in januari gevaccineerd kunnen worden. “Die derde prik is, samen met de preventieve maatregelen, het belangrijkste wapen tegen deze omikronvariant”, zegt Freya Saeys (Open Vld).

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Volgens experten is de omikronvariant momenteel goed voor 8 à 10 procent van alle besmettingen in België. Omikron heeft nu al voorganger delta verdrongen als dominante virusvariant. Experts vrezen dan ook dat deze nieuwe variant de dalende curve snel zal doen ombuigen. “De omikronvariant heeft een verdubbelingstijd van tweeënhalve dag. Dat zou dus betekenen dat die tegen Nieuwjaar verantwoordelijk is voor 90 procent van de besmettingen. Een nieuwe besmettingsgolf komt op ons af, terwijl de druk op de eerste lijn en het zorgpersoneel van de ziekenhuizen nog steeds zeer groot is”, zegt Freya Saeys.

Het is nog niet uitgemaakt of omikron minder ziekmakend is. Daarvoor moeten we nog wachten op studies. Maar volgens experten zou een boosterprik ons extra weerstand moeten bieden tegen deze nieuwe variant. Vaccinatiecentra zijn zich momenteel volop aan het herorganiseren om de boosterprik versneld te kunnen zetten. “Er lijkt nu een vijfde golf op ons af te komen en we hebben eigenlijk bijna geen reserve. Ons beste wapen nu om ons te beschermen is de vaccinatiecampagne versnellen en kijken naar de beperkende maatregelen”, aldus Saeys.

Scroll naar boven