“Wat voor een zieke geest moet je eigenlijk hebben om in het midden van een pandemie nog meer geld te willen verdienen op kap van onze gezondheid? Misselijk word ik ervan.” Met deze woorden opende Vlaams volksvertegenwoordiger Lorin Parys (N-VA) het debat over de mogelijke fraude bij contactopsporing in het kader van corona. Parys begrijpt niet dat de kwaliteitsinspecteurs niets hebben opgemerkt.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Na onderzoek van de redactie van Het Laatste Nieuws onderzocht het Agentschap Zorg en Gezondheid zelf de aantijgingen tegen het callcenter Yource. Het agentschap heeft hierbij vastgesteld dat er aanwijzingen zijn dat Yource onterecht prestaties heeft gefactureerd en zelfs mogelijks fraude heeft gepleegd. Daaropvolgend werd de samenwerking stopgezet en een melding van mogelijke fraude aan het parket overgemaakt. “Wie wist wat wanneer, en waarom wisten we dat allemaal niet veel vroeger?”, vraagt Lorin Parys (N-VA) zich af.

“Consultant KPMG zit in het consortium om controle uit te voeren. Vijf ziekenfondsen zitten daarin om controle uit te voeren. Mijn vraag is: waarom hebben die niets gezien? Als je 1500 uren registreert als contactopspoorder, zonder een telefoon te hebben gedaan, heb je dat als controleur dan niet gezien, of heb je dan niets gezegd? Wij hebben daarom met de meerderheid een motie ingediend om een audit mogelijk te maken. Alles moet onder de loep worden genomen, elke steen moet worden omgedraaid”, aldus Parys. Hij hoopt dat de audit binnen enkele weken de resultaten van het onderzoek kan voorleggen.

Scroll to top