“Er is een omwenteling, een ‘omvolking’, een bevolkingsvervanging bezig.” Dat zegt Klaas Slootmans (Vlaams Belang) in een eindejaarsgesprek met Jan De Meulemeester. Slootmans vindt dat deze Vlaamse regering te weinig daadkracht toont, zowel bij de aanpak van de coronacrisis als op andere domeinen.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Klaas Slootmans is al sinds 2009 actief bij het Vlaams Belang. Hij begon zijn professionele carrière als medewerker van de fractie. Van 2011 tot en met 2019 was hij nationaal woordvoerder van de partij tot hij verkozen werd in het Vlaams Parlement. “Ik begon mijn carrière in de achterkamer en nu zit ik in de frontlinie. Het is een andere visie, het zijn andere belangen die je moet verdedigen. Je redeneert niet altijd in een algemeen nationaal partijbelang. Je volgt meer je eigen bevoegdheden op, waardoor je wel een vakidioot wordt.”

Bij de verkiezingen van 2014 zakte de partij tot 5,92%, waardoor ze zes verkozenen overhielden. Een verlies van 15 zetels. Slootmans maakte deze periode van dichtbij mee. “Zeventig procent van onze mensen zijn toen moeten gaan. Elke persoon, elk personeelslid, was toen van cruciaal belang. Ik was dan ook vereerd dat ik destijds ben mogen blijven. Het was een vorm van appreciatie naar mijn vakkennis toe.”

Corona-aanpak Zweden

In het begin van de coronacrisis koos Zweden voor een eigen weg met amper maatregelen om het virus te controleren. Zweden zette vooral in op de immuniteit. Aanvankelijk kampte ze met hoge besmettingscijfers, maar op dit moment is het aantal besmettingen er bij de laagste van Europa. “Men zou toch kunnen vaststellen dat hun strategie de betere was. Het is voor mij dan ook logisch dat men naar hun beleid kijkt en er hier lessen uit trekt”, zegt Slootmans. “Het is een aanpak van het gezond verstand. Wij zijn nooit tegen coronamaatregelen geweest, maar wel tegen de absurditeit ervan. Hoe absurder de maatregelen, hoe meer de mensen het geloof erin zullen verliezen en hoe kleiner het draagvlak wordt."

‘Omvolking’

Van alle baby’s die in 2019 in de Vlaamse Rand geboren werden, groeit driekwart op in een anderstalig gezin. Dat blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. “Dat is geen evolutie maar een revolutie. Op den duur zal die Vlaamse Rand niet meer Vlaams zijn. Vilvoorde en Drogenbos zijn in theorie nog Nederlandstalige gemeenten, maar in de praktijk zijn het kopieën van Schaarbeek en Anderlecht. Dat moet ons toch wel verontrusten. Dit is een zuivere vorm van ‘omvolking’.”

Begin dit jaar sprak Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in meerdere tweets over de term ‘omvolken’. Dit stuitte verschillende mensen tegen de borst, omdat de term gerelateerd wordt aan het naziverleden. Ook Klaas Slootmans neemt het woord in de mond. “Het is niet omdat bepaalde woorden in het verleden werden gebruikt, dat ze vandaag niet meer toegepast mogen worden. Als je vaststelt dat de ene groep massaal uitwijkt en de andere groep massaal inwijkt, hoe kan je dat dan anders noemen? Er is een bevolkingsvervanging bezig. Men kan daar een semantische discussie over voeren, maar de feiten zijn wat ze zijn.”

Scroll naar boven