Sinds het uitbreken van de coronacrisis wordt in Vlaanderen massaal getelewerkt. We ontdekten de voordelen ervan, maar er zijn ook valkuilen. Mensen kunnen vereenzamen achter het scherm en werkgevers merken dat de productiviteit daalt. In een nieuwe aflevering van ‘Het Gesprek’ spreekt journalist Jan De Meulemeester met Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, over de beperkende coronamaatregelen, de economische impact van de pandemie en de Vlaamse arbeidsmarkt.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In het vierde kwartaal van 2021 kwam de omikronvariant van het coronavirus opzetten met als gevolg een sterke toename in het aantal besmettingen en personeelsuitval. Bedrijven hopen dat na de omikrongolf er een tijdperk van economische groei aanbreekt. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka, klinkt alvast optimistisch. "De zon begint door te breken. 2020 was een bijzonder moeilijk jaar. 2021 was een jaar van herstel. Wij verwachten dat dat herstel zich in 2022 zal verderzetten. Maar anderzijds zijn er ook wolken. De krapte op de arbeidsmarkt, de bevoorrading van onze bedrijven, de inflatie,... dat baart ons zorgen."

Uit studies blijkt dat telewerk weegt op werkgevers en medewerkers. Maertens kaart aan dat volgens hem thuiswerk op de korte termijn goed was voor de productiviteit, maar op de langere termijn belangrijke nadelen heeft. "Gewenning, eenzaamheid, gebrek aan collegialiteit,... het zijn al enkele ernstige nadelen. Werkgevers moeten zelf beslissen of ze al dan niet telewerk invoeren, en niet de overheid."

Groenestroomcertificaten

De Vlaamse regering is van plan om voor 1,2 miljard euro te snoeien in de groenestroomcertificaten. Op deze manier wil de regering de energiefactuur van de consument verder doen dalen. Maar de topman van Voka is hier niet mee opgezet. “We zijn geschokt. De Vlaamse regering komt terug op contracten die gemaakt werden met bedrijven. Zo ga je niet om met bedrijven die geïnvesteerd hebben in duurzame zonnepanelen. Terugkomen op gemaakte afspraken leidt tot rechtsonzekerheid. Zo kweek je bij de bedrijfsleiders ook geen vertrouwen naar nieuwe investeringen.” Maertens benadrukt dat deze beslissing enkel zal resulteren in eindeloze juridische procedures. Meer nog: “Beursgenoteerde bedrijven die ingestapt zijn in het verhaal van duurzaamheid hebben de morele plicht om dit aan te vallen voor de rechtbank. De Vlaamse regering had beter overlegd met de bedrijven.”

E-commerce

Recent deed PS-voorzitter Paul Magnette een opmerkelijke uitspraak. In het weekblad Humo kaartte de partijvoorzitter aan dat België het eerste land zou moeten worden zonder e-commerce. Deze uitspraak ontketende felle kritiek. Ook Maertens vindt de uitspraken wereldvreemd. “Ik begrijp deze uitspraak helemaal niet. E-commerce is een deel van onze economie en ons leven geworden. De PS biedt zelf merchandise aan op hun eigen webshop. Dat zijn kafkaiaanse toestanden.” Volgens Maertens zal de e-commerce, in combinatie met de lokale handel, enkel maar toenemen. Hij vindt dat we dit moeten omarmen en de arbeidsreglementering hieraan moet aanpassen. “Zoals het soepeler organiseren van avondwerk, zodat e-commercebedrijven opnieuw personeel aan het werk kunnen zetten tussen 20:00 uur en 24:00 uur.”

 

Scroll naar boven