Search in Vlaams Parlement

“Conner Rousseau vertelt gewoon onwaarheden in zijn interview voor het magazine Humo.” Dat zegt Vlaams minister van Media, Jeugd en Brussel Benjamin Dalle. Samen met journalist Marc Van den Looverbosch spreekt Dalle over het ‘transformatieplan’ van de VRT, de uitspraken van Rousseau over Molenbeek en de versnelde voorzittersverkiezingen bij CD&V.

Onlangs kondigde Frederik Delaplace, CEO van de openbare omroep, het besparingsplan van de VRT aan. 116 medewerkers zullen worden ontslagen, 50 contracten zullen niet vervangen worden en de productie van de populaire soap ‘Thuis’ zal uitbesteed worden aan een extern productiehuis. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) vindt het een goed plan dat op tafel ligt. “Het is geen besparingsplan maar een transformatieplan”, zegt Vlaams minister van media Benjamin Dalle (CD&V). “In de beheersovereenkomst hebben we afgesproken dat de VRT 85 procent van de Vlamingen moet bereiken, en 75 procent van de jongeren. Maar een derde van die jongeren neemt geen televisieabonnement wanneer ze alleen gaan wonen. We moeten dus meer inzetten om die digitale transitie.”

Tegen 2025 zal de openbare omroep nog 1800 medewerkers tellen, dat zijn er ruim 200 minder dan nu. Zowat een tiende van het huidige personeelsbestand verdwijnt. “Het moet inderdaad met minder mensen. Dat is ook wat er is vastgelegd bij mijn start als minister van Media. Volgens mij is deze oefening ook perfect verdedigbaar. De VRT moet er staan als een sterk mediabedrijf en dat kan perfect met 1800 mensen”, stelt Dalle. Maar wordt op deze manier de VRT niet gewoon kleiner gemaakt ten voordele van de commerciële zenders? “Neen, dat is onjuist. In 2024-2025 zal de VRT er nog altijd staan als een zeer performante publieke omroep.”

Het hondenfluitje van Rousseau

“Als ik door Molenbeek rijd, dan voel ik mij niet in België.” Deze uitspraak van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau oogstte veel kritiek. Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle vindt het alvast verwerpelijk. “Ik heb zelf meer dan 10 jaar in Sint-Jans-Molenbeek gewoond en ik voel mij totaal niet aangesproken door de uitspraak van Rousseau. Deze uitspraak heeft ook niemand geholpen. Welke jonge Brusselaar is hiermee geholpen?”, vraagt Dalle zich af. “Als je met je wagen in Molenbeek rijdt en zegt dat je niet het gevoel hebt van in België te zijn omwille van de taal, dan stel ik mij daar toch vragen bij. Hoe kan je vanuit je wagen horen welke taal mensen spreken? Hij speelt duidelijk in op een bepaald gevoel dat leeft in een deel van Vlaanderen en hij doet dat op een manier die duidelijk onkies is. Ik vind dat verwerpelijk.”

CD&V-voorzittersverkiezingen

Na de dramatische resultaten van een recente politieke peiling heeft Joachim Coens aangekondigd dat hij vervroegd zal opstappen als CD&V-voorzitter. “We moeten er niet flauw over doen. Vandaag hebben we het als christendemocratische partij zeer moeilijk. We moeten er nu voor zorgen dat de christendemocratie weer uit de verf komt en als partij weer kan wegen”, zegt Dalle. Maar wie wordt de opvolger van Coens? Zal Dalle zich kandidaat stellen? “Ik vind mijn thema’s ‘toekomst voor onze jeugd, de vernieuwing van de mediasector en een sterke positie voor onze hoofdstad Brussel’, zeer belangrijke thema’s. Daar ligt voor mij nog heel wat werk op de plank”, antwoordt Dalle ontwijkend.

Scroll to top