In het Vlaams Parlement hakt de oppositie sterk in op het Vlaamse klimaatakkoord. Volgens PVDA en Vooruit maakt deze Vlaamse regering zich belachelijk op internationaal vlak. Groen vindt dan weer dat de moeilijke keuzes worden doorgeschoven naar de burgers. Robrecht Bothuyne (CD&V) vindt de kritiek onterecht.

(lees verder onder de video)

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Net op de valreep bereikte de Vlaamse regering een klimaatakkoord. Met een 40-tal maatregelen hoopt de regering tegen het jaar 2030 40 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2005. Robrecht Bothuyne (CD&V) vindt dat er een ambitieus klimaatplan op tafel ligt en vindt de kritiek van oppositie ongepast. “Misschien had de oppositie, in plaats van te honen en te roepen, het klimaatplan moeten lezen. We zetten in op meer en veilige fietspaden, op elektrificatie en als slotsom stellen we een andere verkeersfiscaliteit in het vooruitzicht. We voeren een sociaal renovatiebeleid."

Zo komt er vanaf 2023 een verplichting tot renovatie voor wie een slecht geïsoleerde woning koopt. Het gaat dan om woningen met een energielabel E of lager. Wie zo'n woning koopt, heeft vijf jaar de tijd om het gebouw te renoveren om het zo naar het label D op te trekken. “Heel veel mensen zien daar een heel grote uitdaging in, om het positief te formuleren. Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen voldoende financiële middelen heeft om die investering effectief te kunnen doen. Het hele pakket aan overheidsondersteuning, dat gaat over de verlaagde registratierechten, korting op de roerende voorheffing, hogere premies en renteloze leningen voor iedereen, moet een energiezuinige woning haalbaar en betaalbaar maken voor elke Vlaming”, aldus Bothuyne.

Scroll naar boven