Hoe beleven kinderen en jongeren de coronacrisis en de beperkende maatregelen? Door het stijgend aantal besmettingen dreigen heel wat scholen weer over te schakelen op afstandsonderwijs. Fuiven, binnenactiviteiten en andere evenementen worden geannuleerd en het aantal sociale contacten wordt steeds meer en meer beperkt. Jan De Meulemeester praat erover met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

Deze maand publiceerde het Kinderrechtencommissariaat zijn jaarverslag “Het wachten moe” met daarbij de nodige vraagtekens en kanttekeningen bij het coronabeleid. “Wij hebben dit jaar een kwart meer meldingen gekregen dan gewoonlijk. Met opnieuw heel wat meldingen over corona”, zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. “Tienerjongeren waren klaar om hun vleugels uit te slaan, maar door de coronarichtlijnen zijn ze enorm beperkt geweest. Corona heeft hun vleugels geknipt.”

De coronacijfers zitten opnieuw in stijgende lijn. De verschillende regeringen van ons land zagen zich dan ook genoodzaakt om de coronamaatregelen nog maar eens aan te scherpen. Vrijens begrijpt dat er nood is aan verstrengingen, maar vindt dat kinderen en jongeren vaak als eerste de prijs moeten betalen. “Waarom wordt er niet naar manieren gezocht om zoveel mogelijk te laten doorgaan in plaats van alles af te schaffen? Soms voelen de genomen maatregelen toch wel wrang aan. Bijvoorbeeld wanneer fuiven niet meer kunnen doorgaan, maar discotheken mogen openblijven. Ik hoop dat er zo weinig mogelijk beperkingen aan de jongeren wordt opgelegd, enkel wat strikt noodzakelijk is.”

Europees netwerk van Kinderombudsmannen

Het Europese netwerk van Kinderombudsmannen (ENOC) verenigt 42 Kinderombudsmannen uit 34 landen. Zij buigen zich jaarlijks over thema’s die voor alle Europese kinderen relevant zijn. “Dit jaar was het centrale thema COVID-19, volgend jaar het klimaat. Jongeren beseffen dat zij de gevolgen zullen dragen van de huidige klimaatontwikkelingen. We moeten luisteren naar de jongeren en dit serieus nemen. We moeten hiermee aan de slag en jongeren betrekken bij het beleid”, aldus kinderrechtencommissaris Vrijens.

Scroll naar boven