De hulplijn Awel kreeg in 2021 meer hulpvragen binnen van kinderen en jongeren dan in 2020. Vlaams volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout (Groen) vindt dit verontrustend. Tegelijk is Vaneeckhout opgelucht dat steeds meer jongeren en kinderen het aandurven om over hun (mentale) problemen te praten. Toch moet er nog meer gedaan worden om dit taboe te doorbreken, vindt hij.

Blijf op de hoogte van nieuws van het Vlaams Parlement

In 2021 had jongerenhulplijn Awel 28.886 contacten met kinderen en jongeren. Dat is twee procent meer dan 2020. Jongeren verkiezen steeds meer de chat. Bijna de helft (44%) van de gesprekken verloopt al chattend, 36% via de telefoon en 22% via e-mail. “Wat mij vooral opvalt is dat heel wat zaken en bezorgdheden niet rechtstreeks of zelfs helemaal niet met de coronacrisis te maken hebben. Daar moeten wij aandacht aan besteden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jeremie Vaneeckhout (Groen). Veel van de moeilijkheden die jongeren en kinderen aankaarten, zijn volgens Vaneeckhout al voor de coronacrisis een probleem. “De druk van sociale media, de druk van het onderwijs op kinderen en jongeren,... het zijn allemaal zaken die voor corona ook bestonden en die niet opgelost zullen zijn wanneer we het coronavirus vaarwel zeggen.”

Opvallend is dat de luisterlijn veel meer meisjes bereikt dan jongens. Slechts 1 op de 5 contacten zijn met jongens. “Hier moet meer onderzoek naar gebeuren. Als men kijkt naar de suïcidecijfers plegen jongens meer suïcide dan meisjes, maar in de oproepen wordt dit niet weerspiegeld. Misschien heerst er nog altijd een soort 'machocultuur' onder jongens, waardoor ze minder snel over hun gevoelens praten”, stelt Vaneeckhout vast. Hij vindt dat er al veel stappen in de goede richting zijn gezet, maar dat we nog steeds voor grote uitdagingen staan. “Als je nu als jongere hulp zoekt dan krijg je vaak als antwoord dat je 4 à 5 maanden moet wachten vooraleer er iemand beschikbaar is. Op het moment dat je de moed vindt om professionele hulp te zoeken dan moet je die ook meteen krijgen. Anders heeft het geen enkele zin. Als je een gebroken been hebt, moet je toch ook geen vier maanden wachten vooraleer je de gepaste hulp krijgt.”

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be.

Scroll to top