Search in Vlaams Parlement

Volgens Herman Matthijs, professor staats- en bestuursrecht, zou CD&V beter uit de federale regering stappen. “Dat zou strategisch een goede zet zijn”, klinkt het. Tijdens ‘Het Gesprek’ met journalist Marc Van de Looverbosch verklaart de professor zich nader.

De nieuwste peiling van VRT NWS en De Standaard bracht heel wat teweeg binnen de CD&V. Voorzitter Joachim Coens kondigde aan dat hij vroegtijdig stopt als voorzitter. En Wouter Beke nam ontslag als Vlaams minister van Welzijn. Hoe moet het nu verder met de partij? “Het is niet omdat twee kopstukken verdwijnen dat het probleem bij CD&V is opgelost. De partij zal zich moeten herbronnen en een goede strategie moeten uitstippelen”, zegt professor Herman Matthijs. “Ofwel gaat de partij ten onder bij de verkiezingen en dan zal de nieuwe voorzitter ook ontslag moeten nemen. Ofwel kan hij/zij de partij redden. Maar de CD&V moet zich nu afvragen of ze wel een plaats hebben binnen die federale regering. Volgens mij kunnen ze beter uit die federale regering stappen. Korte pijn. Zo niet, vallen de nationale verkiezingen net voor de lokale verkiezingen. Wat nefast kan zijn voor de CD&V. Vergeet niet dat de partij nog steeds 1 op de 3 burgemeesters in Vlaanderen levert.”

Maar is dit wel de beste keuze? Want in het verleden is reeds gebleken dat diegenen die de stekker uit een regering trekken vaak de rekening betalen. “De N-VA heeft in 2018 vroegtijdig de regering verlaten en heeft ook verloren bij de verkiezingen. Maar bijna elke partij, en zeker de traditionele partijen, zijn toen achteruit gegaan”, stelt Matthijs vast. “Welke politieke marketeer, waarvan zijn partij in de lappenmand ligt, gaat het nu riskeren om drie verkiezingen op een dag te houden in mei 2024? Als je daar verliest, dan verlies je drie keer: Vlaams, federaal en Europees. En vijf maanden later zijn dan die lokale verkiezingen. Dat valt niet meer recht te trekken.”

Advies Hoge Raad van Financiën

Onlangs kwam de Hoge Raad van Financiën met verschillende voorstellen, zoals de afschaffing van maaltijdcheques en een btw-verhoging met 1%, om de nettolonen te laten stijgen en ons belastingsysteem te vereenvoudigen. De kostprijs zou wel 5,7 miljard euro bedragen. “Het advies moet nog geschreven en afgeleverd worden. Dus ik zou er iedereen op willen wijzen om de discretie te handhaven”, zegt Herman Matthijs, voorzitter van de Hoge Raad van Financiën. “Het is gemakkelijker voor de politiek als er op een gegeven moment een rapport over een advies komt. Dan kan men daar ook in grasduinen. Vergeet ook niet dat we al halfweg de legislatuur zijn. En iedereen weet dat je de grote dossiers, zoals fiscaliteit, begroting en pensioenen, er enkel en alleen in het begin van de legislatuur kunt doorkrijgen en niet in de tweede helft. Ik vrees dat de politiek te laat is met alle grote dossiers die momenteel op tafel liggen te branden."

Scroll to top