Search in Vlaams Parlement

Worden de verkiezingen van 2024 historisch en kunnen N-VA en Vlaams Belang verbroederen en een Vlaamse meerderheid in het zadel heffen? Daar hoopt althans Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens op, maar dan zal hij nog twee jaar moeten wachten.

Traditiegetrouw hield minister-president Jan Jambon zijn 11 julitoespraak in Kortrijk. Hij noemde daar "zelfbestuur" de belangrijkste voorwaarde om Vlaanderen "hoger en verder te doen vliegen". Maar over onafhankelijkheid repte onze Vlaamse minister-president niet. Dat wordt door Chris Janssens op hoongelach onthaald. “'Vanzelfsprekend moet Vlaanderen niet wachten op Wallonië, de bal ligt in ons eigen kamp’. Dat zijn niet mijn woorden, maar van de auteur van dit boek uit 1994, ‘Vlaanderen staat in Europa’, van de idealist Jan Jambon. Anno 2022 is Jambon hier heel ver van verwijderd. Hij zegt zelfs dat als er een democratische meerderheid is bij de verkiezingen van 2024 tussen N-VA en Vlaams Belang, twee partijen die voorstander zijn van een Vlaamse onafhankelijkheid, hij er niets mee wil doen. Als er een Vlaamse nationale meerderheid is in 2024 dient die niet om België te redden, maar om België te ontmantelen. België is het probleem, Vlaanderen is de oplossing.”

Wekenlang heeft het Vlaams Belang na de verkiezingen van 2019 mee onderhandeld met Bart De Wever over een mogelijke regeringsdeelname. Dat is op een sisser uitgedraaid. Sindsdien zijn de relaties onder het vriespunt gezakt en pakt Vlaams Belang concurrent N-VA hard aan. “Over een mogelijke samenwerking hebben we toen gepraat, maar niet over een Vlaamse onafhankelijkheid. In 2024 willen we de grootste partij worden, zodat we zelf het initiatief kunnen nemen en een partner kunnen zoeken richting Vlaamse onafhankelijkheid”, aldus Janssens.

Scroll to top