U bent hier
Toestand van Vlaamse natuur niet goed. Hoe kan het beter?

Uit het rapport van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) blijkt dat de Vlaamse natuur het niet goed doet. Zo is er steeds minder open ruimte, daalt het aantal weides sterk en stijgt de gemiddelde jaartemperatuur, wat tot verdroging leidt. 'Hier worden we niet vrolijk van', gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir ontgoocheld aan. 'De cijfers van het rapport zijn duidelijk niet goed. Het is dan ook vijf na twaalf'. Er is dus nood aan actie. Daarom deed het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) in haar Natuurrapport vier aanbevelingen die de situatie van de Vlaamse natuur kunnen verbeteren:
- Zorgen voor een netwerk van beschermde gebieden
- Een plan voor natuurherstel uitwerken
- Diepgaande, systematische veranderingen doorvoeren
- Meer inzetten op biodiversiteit
Actie op verschillende fronten
'Wat gaat u doen om een gevolg aan te geven aan het Natuurrapport?', vroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) aan minister Demir. Om het Vlaamse natuurherstel te bevorderen, moet er volgens Zuhal Demir op verschillende vlakken actie worden ondernomen. Zo moet de bouwshift ervoor zorgen dat de open ruimte behouden blijft. Daarnaast wil ze tegen 2024 4000 extra hectare aan bos te voorzien. Om die doelstelling te behalen, zijn natuurverenigingen druk bezig met bossen en gronden aan te kopen. Ook de recyclage van 505 hectare grond via de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) moet hierbij helpen. Voorts komen er dankzij het Mestactieprogramma (MAP) en de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren en de stikstofuitstoot te beperken.Ten slotte zal ze ook inzetten op meer natte natuur via de Blue Deal.
Minder versnippering
Naast natuurherstel is ook het herstel van de Vlaamse biodiversiteit een belangrijk aandachtspunt in het Natuurrapport van het INBO. Om dit aan te pakken zal de minister een Vlaamse biodiversiteitsstrategie laten uitwerken voor de komende 10 jaar. Hierbij volgt ze het voorbeeld van Europa, dat ook een biodiversiteitsstrategie uitwerkt voor het komende decennium. 'We moeten afstappen van de versnipperde aanpak uit het verleden', opperde minister Demir. 'Om de doelstellingen te kunnen behalen, is er nood aan een heldere strategie, een langetermijnvisie en een totaalaanpak.'
Landbouw speelt sleutelrol
Om de biodiversiteit in Vlaanderen te herstellen, zal de Vlaamse landbouwsector belangrijke inspanningen moeten leveren. De landbouwers staan dus voor een grote uitdaging. 'Op welke manier kunnen we ze hierbij ondersteunen?', vroeg Tinne Rombouts (CD&V) aan de minister. Naast ondersteuning geven, is het ook cruciaal om de resultaten van hun inspanningen te meten. Daarom vroeg Mieke Schauvliege wie dit zal doen: 'Is het meten van de staat van biodiversiteit, ook in landbouwgebied, uw taak, mevrouw de minister'?
In haar antwoord op beide vragen wees Zuhal Demir erop dat er steeds meer landbouwers zijn die oog hebben voor diversiteit. Bovendien kunnen ze de doelstellingen helpen te behalen door beheersplannen op te maken, wat ook steeds meer gebeurt. Voorts legde ze uit dat de inspanningen van de Vlaamse landbouwers vandaag deels worden gemeten door het INBO. Om dit nog beter te kunnen doen, zal minister Demir samenwerken met Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. Concreet zullen ze het thema biodiversiteit meenemen als aandachtspunt in het nieuwe gemeenschappelijkbeleid (GLB). Ten slotte haalde de minister nog aan dat ze haar strategie zo veel mogelijk zal afstemmen op die van Europa.
Herbekijk dit deel van de commissievergadering