U bent hier
Vlaams Parlement keurt begroting 2021 goed.

Investeren en herlanceren
Na een reeks boeiende debatten die tot diep in de nacht duurden, keurde het Vlaams Parlement de Vlaamse begroting voor 2021 goed. Dit betekent dat er een akkoord is over de geschatte inkomsten en uitgaven van de Vlaamse regering voor 2021.Dankzij de goedkeuring krijgt de Vlaamse Regering ook de toestemming om bepaalde belastingen te innen en haar geplande uitgaven te doen.
Dat de begrotingscijfers voor 2021 rood kleuren, is geen grote verrassing. De impact van de coronacrisis op de welvaart en het welzijn van de Vlamingen is namelijk groot. Om Vlaanderen uit het dal te trekken, besliste de Vlaamse Regering dan ook om forse investeringen te doen en maakt ze 4,3 miljard euro vrij om haar relanceplan 'Vlaamse veerkracht' te kunnen uitvoeren. Het grootste deel van deze som, 1,460 miljard euro, gaat naar publieke investeringen. Voor klimaat, duurzaamheid en innovatie trekt de Vlaamse Regering 1,275 miljard euro uit. Ten slotte wordt er 820 miljoen euro voorzien voor de digitalisering van het Vlaamse onderwijs.
De juiste keuzes?
Bevat dit plan de juiste recepten om Vlaanderen te herlanceren in 2021? Volgens de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld bestaat hier geen twijfel over. Volgens Wilfried Vandaele (N-VA) zal het relanceplan een positieve impact hebben op de Vlaamse economie en zorgt het voor een duurzame economie en samenleving. Robrecht Bothuyne (CD&V) omschreef het als volgt: 'Deze begroting zit goed in elkaar, biedt ondersteuning en geeft perspectief voor de toekomst.' Ook Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) liet zich trots uit over het begrotingsvoorstel, maar pleitte tegelijkertijd voor nederigheid en nuchterheid: 'Het is geen moment voor hoerastemming. Het zal alle hens aan dek zijn.'
Toch was het niet eenvoudig om dit plan te tekenen, dat begreep Björn Rzoska van oppositiepartij Groen ook: 'De Groen-fractie heeft alle begrip voor het feit dat de begrotingsopmaak 2021 door alle onzekerheden een aartsmoeilijke oefening is'. Ondanks Björn Rzoska's begripvolle reactie, besliste zijn fractie de begroting niet te steunen. Het plan mist volgens Groen namelijk samenhang en focus. Ook de versnippering van de middelen bleek een struikelblok. PVDA vond op haar beurt dat er in het plan te veel bespaard wordt op openbare diensten en te weinig geïnvesteerd wordt in De Lijn. Vlaams Belang vreesde ten slotte voor een contante schuldenopbouw en miste onder meer voldoende steunmaatregelen voor Vlaamse kmo's.
Herbekijk de volledige vergaderingen hieronder:
- Ochtendvergadering
- Middagvergadering
- Avondvergadering
Nog meer info over de Vlaamse begroting?
Raadpleeg de dossiers:
Kijk in onze begrippenlijst: