U bent hier

Kunst in het Vlaams Parlement

Over de kunstcollectie

Wie het Vlaams Parlement bezoekt, kan niet ontkomen aan de talrijke werken van hedendaagse Vlaamse kunst. Overal hangt werk van Vlaamse kunstenaars: in de gangen, de ontvangstruimtes, de kantoren, de commissiezalen en de Koepelzaal, en aan de ingang van het kantoor van de voorzitter.

De kunstcollectie wordt permanent aangevuld. Een aantal kunstwerken zijn geïntegreerd in en buiten de gebouwen. Van meet af aan deed het parlement een beroep op kunstexperts om een relevante selectie van het kunstaanbod te maken.

In 1995 adviseerde een speciale ‘Commissie Integratie Kunstwerken’ het Vlaams Parlement bij de keuze van 21 hedendaagse kunstenaars uit Vlaanderen. De commissie bestond uit een groep artistiek deskundigen uit Vlaanderen, voorgezeten door toenmalig MUHKA-directeur Florent Bex. De 21 kunstenaars kregen de mogelijkheid om in het nieuwe Vlaams Parlementsgebouw een kunstwerk te creëren voor een ruimte naar keuze. Vaak onderstrepen de kunstwerken zelf het doel van de ruimten, hoewel ze ook wel eens een relativerende of zelfs ironische noot bij het parlementaire reilen en zeilen leveren.

Kunstwerk vandenbergOok voor het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers werd in 2002 gekozen voor geïntegreerde kunst. 5 kunstenaars kregen na een wedstrijd groen licht voor de realisatie van hun project. Guillaume Bijl, Fred Eerdekens, Jozef Legrand, Joaquim Pereira Eires en Monique Thomas realiseerden in 2002 zowel in een aantal publieke ruimten als omheen het gebouw een kunstwerk.

Ondertussen wordt de kunstcollectie van het Vlaams Parlement op advies van de Kunst- en Cultuurcommissie nog verder aangevuld. Het accent bij de aankopen ligt daarbij op werk van jonge Vlaamse kunstenaars.

Toelichtingen en analyses van de kunstcollectie zijn te vinden op de Flickr-pagina van het Vlaams Parlement. Toelichtingen komen uit het fotoboek Hedendaagse kunst in het Vlaams Parlement: een selectie (Wilfried Van Vinckenroye en Tom Van Elst). Of lees onze kunstbrochure met een toelichting bij 20 kunstwerken in de gebouwen van het parlement.

Aankopen kunstcollectie per zittingsjaar

 

Fotoalbum kunstcollectie