Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet houdende de implementatie van de zesde staatshervorming en houdende diverse bepalingen inzake het beleidsdomein Werk en Sociale Economie.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Hofkens, verslaggever, heeft het woord.
Voorzitter, collega’s, ik heb de eer u verslag te brengen van de besprekingen in de commissie over het ontwerp van decreet houdende de implementatie van de zesde staatshervorming. Een aantal decretale aanpassingen waren nodig om de inkanteling van de nieuwe bevoegdheden in het beleidsdomein Werk te realiseren. Het is een vrij technisch maar toch zeer belangrijk ontwerp van decreet.
Collega Van Eetvelde sprak als eerste. Ze wenst snel een regeling inzake controle en sanctionering van werkzoekenden, en betreurt dat de activering en controle van de beschikbaarheid van werkzoekenden nog vasthangt aan een federaal normatief kader. Ze haalde ook aan dat de oprichting van een aparte controledienst positief is, maar stelde de vraag naar de operationele uitwerking van deze dienst. De minister antwoordde dat hiervoor veertig voltijdequivalenten worden ingeschakeld.
Collega Kherbache vindt het aangewezen om de overdracht te benutten om de bevoegdheden van de Afdeling Toezicht en Handhaving, de Vlaams sociale inspectie, uit te breiden inzake controle op discriminatie. Zij vindt dat alle verboden vormen van discriminatie door deze afdeling moeten kunnen worden gecontroleerd. Hierover heeft zij een amendement ingediend in de commissie. Ook merkte zij op dat in het decreet Evenredige Participatie op de Arbeidsmarkt niet verwezen wordt naar de bevoegdheid van de inspectiedienst inzake de controle van discriminatie. Het ontbreken van een wettelijke basis voor de controle is volgens haar een stap achteruit. Hierover heeft zij eveneens een amendement ingediend.
Collega Talpe stelt een vraag naar de timing van de operationalisering van de elektronische communicatie in de werking van de VDAB, maar de timing was op het ogenblik van de bespreking nog niet bekend.
Ikzelf heb het voorstel gelanceerd om van deze inkanteling gebruik te maken om een Vlaamse Codex Arbeidsmarkt uit te werken – een beetje naar het voorbeeld van de Vlaamse Fiscale Codex – waarin alle huidige en komende decreten inzake arbeidsmarkt kunnen worden gecodificeerd.
Ook de heer Bothuyne ondersteunde deze vraag. Hij meende dat de bijkomende Vlaamse bevoegdheden een opportuniteit bieden om een dergelijke codex mogelijk te maken.
De heer Bothuyne had ten slotte nog een opmerking bij de amendementen die door mevrouw Kherbache werden ingediend. Hij wees erop dat de hoorzitting inzake discriminatie eind april in de commissie is gepland. Tevens werd er een juridische studie besteld, die ook zal worden besproken. Het decreet kan op een later tijdstip indien nodig nog worden aangepast, maar op dit ogenblik kan geen vertraging worden opgelopen. Dat werd ook door andere collega’s onderschreven.
De twee amendementen van mevrouw Kherbache werden verworpen met twaalf stemmen tegen twee. De eindstemming was positief: twaalf stemmen voor en twee onthoudingen.
Mevrouw Kherbache heeft het woord.
Voorzitter, ik wil heel kort het amendement toelichten dat vandaag voorligt. De heer Hofkens heeft omstandig verslag uitgebracht. Het amendement wil een serieus manco in het voorstel van decreet repareren. Het voorstel van decreet is erop gericht om de inspectie bevoegd te maken voor de nieuwe arbeidsmarktbevoegdheden die Vlaanderen krijgt. Eén element is niet meegenomen: de inspectiediensten krijgen niet de bevoegdheid om dienstenchequebedrijven te controleren op het vlak van discriminatie.
In de commissie is gezegd dat we hoorzittingen gaan organiseren. Collega’s, die hoorzittingen zijn erop gericht om de bestrijding van discriminatie te versterken. Vandaag ligt een voorstel van decreet voor dat een stap terug zet op het vlak van handhaving van discriminatie in de dienstenchequesector. Herinner u het onderzoek van het Minderhedenforum in februari. 60 procent van de dienstenchequebedrijven ging in op discriminerende vragen. Toen is hier kamerbreed terecht gezegd dat er werk van moest worden gemaakt om discriminatie effectiever te bestrijden. De minister heeft dat ook aangegeven. Vandaar ook die hoorzittingen.
We moeten vermijden dat we vandaag een voorstel van decreet goedkeuren, de eerste keer dat we nieuwe bevoegdheden krijgen, waarmee we op dat vlak een stap terug zetten. Vanavond besteedt een reportage van de VRT in het programma Volt nogmaals aandacht aan de problematiek van discriminatie. Er zal opnieuw worden bevestigd dat er te veel wordt ingegaan op discriminerende vragen. Het zou een zeer slecht signaal zijn om vandaag een voorstel van decreet goed te keuren dat een stap terug zet in de bestrijding van discriminatie.
Het is een reparatie. Nadien kunnen we uiteraard, en dat hoop ik, minister, nog verdere stappen zetten. Ik wil nu vermijden dat we een stap terug zetten. Dank u.
Minister Muyters heeft het woord.
Mevrouw Kherbache, ik wil reageren op uw amendement. Ik begrijp wel wat u naar voren brengt, maar ik denk dat u er geen rekening mee houdt dat de controle geregeld wordt in artikel 39 van het Gelijkekansendecreet. U gaat ook voorbij aan het feit dat de lijst van artikel 2, paragraaf 1, eerste lid, van het Inspectiedecreet slechts een exemplarische lijst is. De eigenlijke bevoegdheid wordt altijd in de basisdecreten geregeld. De goedkeuring van een amendement zoals u voorstelt, zou tot gevolg kunnen hebben dat er een wetsconflict ontstaat tussen artikel 2, paragraaf 1, van het Inspectiedecreet en het Gelijkekansendecreet. Het hoort dus niet hier thuis om dit amendement goed te keuren.
Minister, de sociale inspectie is niet bevoegd om het Gelijkekansendecreet te controleren. Dat is net het grote probleem. Daarom moeten we die leemte opvangen. Ik stel voor dat uw inspectie bevoegdheid krijgt als het gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt en in de dienstensector. Dat is essentieel. Voor de overheveling was de federale sociale inspectie bevoegd. Ik wil ervoor zorgen dat de Vlaamse sociale inspectie daarvoor bevoegd wordt. U verwijst naar het Gelijkekansendecreet, maar jammer genoeg is dat nu de oplossing niet.
Ik denk ook dat de afspraak was dat er een juridisch advies zou worden gevraagd over de vraag welke bevoegdheden Vlaanderen heeft met betrekking tot gelijke kansen in dienstenchequebedrijven. Dat is wat we hebben afgesproken, en dat zal worden besproken in de commissie. Ik heb toen ook in de commissie gezegd dat we een eerste advies hebben van onze eigen administratie, dat zegt dat, zelfs na de overheveling in uitvoering van de zesde staatshervorming, de bevoegdheid met betrekking tot discriminatie voor het overgrote deel bij de federale overheid blijft. Laten we, zoals afgesproken, het advies afwachten dat we nog bijkomend hebben gevraagd aan een juridisch kantoor, alvorens we die stap verder zetten.
Minister, ik heb u toen ook al geantwoord dat het decreet zeer duidelijk is: het gaat over de controle op discriminatie met betrekking tot onze eigen bevoegdheden. Je moet elk decreet altijd bevoegdheidsconform interpreteren. Het juridisch advies dat u hebt gevraagd, dat is in de context van de discussie van de hoorzittingen, om de bestrijding te versterken. Dan kunt u daadwerkelijk nog eens nader onderzoek doen naar extra bevoegdheden. Hier gaat het echter niet over controles met betrekking tot bevoegdheden die we niet hebben: het gaat over controles met betrekking tot bevoegdheden die we wél hebben. Ik wil echt vermijden dat we vandaag het signaal geven dat we op dat vlak een stap terug zetten.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2014-15, nr. 293/1)
– De artikelen 1 tot en met 20 worden zonder opmerkingen aangenomen.
Er is een amendement tot invoeging van een hoofdstuk 7/1, dat bestaat uit een artikel 20/1. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2014-15, nr. 293/4)
De stemming over het amendement wordt aangehouden.
– De artikelen 21 tot en met 44 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.