Report plenary meeting
Report
Het antwoord wordt gegeven door minister-president Bourgeois.
De heer Anseeuw heeft het woord.
Minister-president, eind november vernietigde de Raad van State een stuk van het GRUP voor de N8, de verbindingsweg tussen Veurne en Ieper. Het ging meer bepaald over een geplande ringweg rond Brielen en Woesten. Daarmee hebben heel wat tegenstanders van dit toch wel dure project gelijk gekregen. De andere onderdelen van het GRUP bleven overeind, waaronder de bypass rond Hoogstade en het schrappen van het traject voor de doortrekking van de A19.
Dat brengt ons in een nieuwe situatie, waarbinnen we kunnen werken aan een duurzame en breed gedragen oplossing voor meer leefbaarheid in al die kernen langs de N8. Persoonlijk denk ik dat het op korte termijn mogelijk zou moeten zijn om de geplande verbeteringswerken aan het bestaande traject, de bestaande baanvakken, inderdaad uit te voeren, met het oog op meer leefbaarheid. De Raad van State ziet daarin ook geen problemen in het arrest. Verbeterde doortochten door die kernen moeten op korte termijn mogelijk zijn.
Minister-president, zullen als gevolg van het arrest de verbeterwerken op de lange baan worden geschoven? Willen minister Weyts en de Vlaamse Regering de geplande werken onverkort uitvoeren, met het oog op een betere leefbaarheid op en rond de N8?
Minister-president Bourgeois heeft het woord.
Mijnheer Anseeuw, u hebt de gevolgen van het arrest correct geschetst. Het is zo dat het geen enkele impact heeft op de werken met betrekking tot het bestaande wegdeel. Minister Weyts wil daar met grote urgentie werk van maken. Er moeten nog studies en grondverwervingen gebeuren, maar zijn kabinet laat mij weten dat de aanbesteding normaal gezien eind dit jaar kan plaatsvinden en de uitvoering van de werken volgend jaar.
Wat Hoogstade betreft, zijn de zaken gecompliceerder. Ter zake loopt er nog een procedure bij de Raad van State. Dat is dus een zaak die moet worden afgewacht. Bovendien zullen daar ook een aantal onteigeningen moeten gebeuren. Dat is een omleidingsweg. Er moeten ook nog werken gebeuren. Een concrete timing daarvoor kan dus niet worden gegeven.
Wat Woesten en Brielen betreft, is er inderdaad een vernietiging. Dat lijkt me nu de kans te zijn om te zoeken naar een nieuwe, breed gedragen oplossing die zo duurzaam mogelijk is.
Minister-president, het verheugt me alvast dat de geplande werken kunnen plaatsvinden, wat op korte termijn voor die N8 echt wel een verbetering kan betekenen op het vlak van de leefbaarheid en de mobiliteit.
Tegelijk lijkt het me belangrijk dat, wanneer er wordt gewerkt rond Brielen, Woesten en eventueel ook Hoogstade, als dat nodig zou blijken na misschien een volgende arrest van de Raad van State, we inderdaad ook ruimer zouden durven te kijken dan de tot op vandaag geformuleerde oplossingen. Ik bedoel daarmee dat we de durf aan de dag moeten leggen om de noden van vandaag en de verwachte noden van morgen – er zijn immers ook een aantal ontwikkelingen op het vlak van verkeer in die omgeving – in overweging te nemen, en niet de noden van tien en meer jaar geleden. We stellen immers uiteindelijk vandaag al vast dat die noden met betrekking tot die doorstroming op de N8 vandaag al heel anders zijn dan tien jaar geleden, bij het begin van dit dossier.
De heer Crombez heeft het woord.
Voorzitter, minister-president, geachte leden, het gaat hier om een belangrijk dossier. Het is niet omdat het een regionaal dossier is dat het niet in de plenaire vergadering hoeft te komen. Het is echter niet onbelangrijk te weten dat die discussie ook in de commissie zal worden gevoerd. Er zijn vragen om uitleg ingediend. Er zitten een aantal mensen in dit parlement die deze discussie al jaren voeren.
In die zin geef ik de heer Anseeuw gelijk: we moeten niet alleen die voorbije tien jaar in ogenschouw nemen. Het lijkt me ook belangrijk om die discussie te kunnen voeren met de commissieleden die daar al lang over discussiëren, zoals de heer Durnez uit Ieper en mevrouw Godderis, die zelfs aan die weg woont en de situatie zeer goed kent.
Minister-president, dit is een goed antwoord van u, in het verlengde van wat u al had gezegd. U had al duidelijk gemaakt dat u voor het veeleer minimale scenario was, waarbij we al zo snel mogelijk doen wat we kunnen. Als we het daar dan allemaal over eens zijn, en ik hoop dat, dan gaat dat snel. Dan kunnen we de rest van de discussie het best snel in de commissie brengen. Dan hebben we immers – hopelijk – één stuk opgelost, namelijk de aanpassingswerken en de opleidingswerken rond Hoogstade, maar dan is er nog het andere stuk. Mijnheer Anseeuw, ik meen dat dat de echte vraag is. Laten we dat debat voeren in de commissie.
De heer Caron heeft het woord.
Minister-president, ook voor mij is dit een al vele jaren durende discussie. Dit doet ons een evenwicht zoeken tussen de leefbaarheid van de dorpen waar die weg passeert en de grondinname bij landbouwbedrijven of in de open ruimte, in de natuur enzovoort. Ik meen dat het scenario van een snelweg nu toch weg is, hoewel ik vrees dat er straks nog een dromende collega in de zaal zal zitten.
Ik zou graag duidelijk van u willen horen dat u dus niet kiest voor een groot, ambitieus project, maar wel voor een verbeterde weg die op een redelijke en vlotte manier Ieper met Veurne verbindt, waarbij de dorpen zo veel mogelijk worden gespaard, want ook de leefbaarheid van die dorpskernen is zeer belangrijk, en met een zo duurzaam mogelijke aanpak. Met duurzaam bedoel ik: zo weinig mogelijk grondinname. Is het dat? Graag had ik daarop een antwoord.
Ik had nog een kleine opmerking. Mijnheer Anseeuw, een van de grote problemen is het probleem van de vrachtwagens die naar Calais rijden en eigenlijk verkeerdelijk die weg nemen. Daarvoor zou er een oplossing moeten worden gevonden met de gps-leveranciers.
De heer Sintobin heeft het woord.
Voorzitter, in de Westhoek hebben we twee slagvelden: het ene slagveld is dat van ‘100 jaar Groote Oorlog’, het andere is het politieke slagveld rond de N8. Mijnheer Anseeuw, dat dossier sleept niet een paar jaar aan, maar decennia. Dat is een dossier dat eigenlijk door opeenvolgende regeringen politiek werd verknoeid. Nu zitten we natuurlijk met de gebakken peren. Mijnheer Caron, u kunt natuurlijk zeggen dat het scenario van de autosnelweg van de baan is, maar had men destijds beslist om de A19 door te trekken, dan zaten we nu niet met alle problemen van dien.
Minister-president, u kunt wel zeggen dat u voor een aantal zaken geen timing kunt geven, omdat er nog grondverwervingen moeten gebeuren, zowel bij bewoners als bij landbouwers, maar er is natuurlijk ook nog zoiets als de rechtszekerheid voor die mensen. Het is nu al járen dat bewoners aan de N8 in rechtsonzekerheid leven. Daarvoor moet er dringend een oplossing worden gevonden.
Mevrouw Fournier heeft het woord.
Minister-president, ik denk dat iedereen of toch op zijn minst iedere West-Vlaming hier aanwezig overtuigd is van het belang van de missing link tussen Ieper en Veurne. Dit heel belangrijke traject moet aangepast worden. Er zijn heel veel gevaarlijke kruispunten en fietspaden. De leefbaarheid van de dorpskernen moet aangepakt worden. Het is vooral ook voor de economische ontwikkeling van de Westkust, de Westhoek en bij uitbreiding heel West-Vlaanderen, een noodzaak om het traject aan te pakken.
Wij vinden het natuurlijk jammer dat een deel van het traject vernietigd werd door de Raad van State. Wij zijn dan ook wel vragende partij om het noordelijke deel aan te pakken. Maar ik heb begrepen dat u dat zeker zult doen.
Ik verwijs ook nog even naar het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Daarin staat dat er een rechtstreekse verbinding moet zijn tussen de N32 en de N8. Ik wil de voorzitter van de commissie vragen om dit dossier in de commissie zelf te behartigen en uitgebreid te bespreken in januari, en het niet hier in dat ene minuutje dat we hebben naar voren te brengen.
Mevrouw Talpe heeft het woord.
Minister-president, de Raad van State heeft terecht de beslissing van de regering na de eerdere schorsing vernietigd. Model 5 was een politiek doorgedrukt akkoord met een te zwaar kostenplaatje. Wij vragen de minister dan ook om op korte termijn de broodnodige aanpassingswerken te laten uitvoeren aan de bestaande N8.
Minister-president, hiermee is de missing link in de Westhoek niet aangepakt. Wat ons betreft, moeten alle opties worden herbekeken. Ook de doortrekking van de A19, die volgens ons nog altijd de enige degelijke aanpak is van die missing link. Wij vragen minister Weyts dan ook om op korte termijn een studie te laten uitvoeren die opnieuw alle pistes onder de loep neemt, ook de doortrekking van de A19, waarbij rekening wordt gehouden met verkeersveiligheid, tijdswinst, leefbaarheid van de dorpen, economische ontwikkeling van de regio en een degelijke ontsluiting tussen noord en zuid, in het bijzonder voor het zware vrachtverkeer. Dit dossier sleept al meer dan vijftig jaar aan. Het is hoog tijd voor actie.
Voorzitter, er zijn nog heel wat punten. Ik leid daaruit af dat er nog heel wat stof is voor verdere discussie in de commissie. Het gaat over een heel belangrijk dossier.
Collega’s, na het arrest van de Raad van State is er een pak duidelijkheid bijgekomen. Ik weet dat mensen duidelijkheid en zekerheid vragen in verband met een dossier dat inderdaad al heel lang aansleept.
Zoals ik zei, er is geen probleem om de werken op het bestaande, noordelijke gedeelte uit te voeren, uiteraard met aandacht voor de leefbaarheid, de veiligheid en de duurzaamheid. Ik heb de timing genoemd: normaal kunnen die werken worden uitgevoerd in 2016.
Hoogstade is niet vernietigd, maar er loopt nog een procedure bij de Raad van State. Je kunt dus niet zonder meer zeggen dat die werken op dat moment een aanvang zullen nemen. Er moeten daar ook onteigeningen gebeuren, en er moet een omleiding komen. Men werkt daaraan op een heel intelligente manier. Maar je moet natuurlijk de rechtstatelijke regels respecteren. Dit wordt uiteraard op het kabinet van minister Weyts goed opgevolgd.
Tegelijk wil ik erop wijzen dat er ook op de ring rond Diksmuide en op de ring rond Poperinge werken worden uitgevoerd. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het geheel van de werken aan de doorstroomproblemen.
De A19 was geschrapt en werd niet aangehouden in de plannen. Dit is overeind gebleven. Het traject van de A19 is dus niet meer aan de orde. We spreken dus over alternatieven. Heel concreet, tussen Woesten en Brielen is er een vernietiging gekomen van de omleidingsweg. Er werd op gewezen dat de verkeerssituatie er anders is dan tien jaar geleden. Ik ken die weg ook vrij goed omdat ik er zowel met de auto als met de fiets geregeld op rijd. Het is daar zeer gevaarlijk voor de fietsers. Maar de situatie is er veranderd, onder andere door het feit dat het massale bietenvervoer er is verdwenen, jammer genoeg omdat de suikerfabriek er ook verdwenen is. Er is daar veel minder verkeer dan vroeger. Ik ga ervan uit dat minister Weyts en het agentschap werk zullen maken van een traject dat rekening houdt met de leefbaarheid, de verkeersveiligheid, de fietsveiligheid en de duurzaamheid.
Wat het grote verkeer betreft dat naar Calais moet, hebt u een punt. Er zijn plannen die ernstig moeten worden bestudeerd, om daar met een drietand te werken om ervoor te zorgen dat het zware verkeer, weliswaar met een iets langer traject, maar op een goede manier, op de bestaande hoofdwegen naar de haven kan rijden. Dat is perfect doenbaar. Men kan daar met de gps op inspelen. Men kan dat ook doen via allerlei verkeersreglementering.
De weg ligt open om te komen tot definitieve duurzame oplossingen voor dit belangrijke probleem.
Ik ben tevreden met uw antwoord. Het doet me ook plezier vast te stellen dat men bijna kamerbreed het belang onderstreept van een duurzame oplossing voor die N8. Er moet rekening worden gehouden met de leefbaarheid en er moet een evenwicht worden gezocht tussen natuurbelang, erfgoed, landbouw enzovoort. Ik heb met deze vraag helemaal niet de indruk willen wekken dat met deze aanpassingswerken op het bestaande traject van de N8, de problemen zijn opgelost. Ik heb wel het debat willen openen. We kunnen dat voortzetten in de commissie zodat we kunnen komen tot een breed gedragen duurzame oplossing. We hoeven elkaar er niet van te overtuigen dat dit belangrijk, nuttig, nodig en dringend is.
De actuele vraag is afgehandeld.