Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet houdende instemming met het verdrag nr. 189 inzake waardig werk voor het huispersoneel, aangenomen door de Internationale Arbeidsconferentie in haar honderdste zitting in Genève op 16 juni 2011.
De algemene bespreking is geopend.
Mevrouw Pehlivan, verslaggever, heeft het woord.
Voorzitter, minister, collega’s, met dit ontwerp van decreet stemt Vlaanderen in met het verdrag nr. 189 inzake waardig werk van het huispersoneel, aangenomen door de Internationale Arbeidsconferentie in haar honderdste zitting in Genève op 16 juni 2011.
Het ontwerp van decreet werd besproken in de commissie op 10 januari jongstleden. Tijdens zijn toelichting gaf minister Muyters aan dat de situatie van huispersoneel dringend verbeterd moet worden. Dit werk wordt voornamelijk uitgevoerd door vrouwen en jonge meisjes, onder wie vele migranten of personen die deel uitmaken van kansarme gemeenschappen, en vaak ook illegaal tewerkgestelden. Zij worden blootgesteld aan discriminatie die te maken heeft met arbeidsomstandigheden en andere schendingen van de mensenrechten. Voor Vlaanderen is specifiek artikel 15 van belang, omdat het daar gaat om de rechten van het huispersoneel in de context van arbeidsbemiddeling, wat een Vlaamse bevoegdheid is.
Het huispersoneel levert een grote bijdrage aan de wereldeconomie. Wereldwijd zijn er naar schatting honderd miljoen mensen actief in deze sector. Ook in België besteden steeds meer tweeverdienersgezinnen hun huishoudelijke taken uit. In het verleden zijn er voor die categorie van werknemers reeds heel wat inspanningen geleverd. Toch zijn er nog heel wat hiaten in de Belgische wetgeving. Zo heeft niet iedereen recht op sociale zekerheid.
Het doel van het verdrag is het waarborgen van behoorlijke arbeidsomstandigheden voor het huispersoneel en het bestrijden van misbruik en uitbuiting. Het verdrag is volgens minister Muyters een krachtig signaal dat stelt welke minimumnormen in acht moeten worden genomen bij de tewerkstelling van huispersoneel. Het verdrag betekent voor het huispersoneel dus een volwaardige erkenning als werknemer met rechten.
Vervolgens hebben ook nog een aantal leden het woord genomen. Het ontwerp van decreet werd aangenomen met eenparigheid van tien stemmen.
Mevrouw Poleyn heeft het woord.
Mijn fractie heeft het verdrag natuurlijk goedgekeurd. Het is een belangrijk verdrag. Ik geef twee bijkomende opmerkingen.
Jeanne Devos is met de National Domestic Workers Movement in India een van de stuwende krachten geweest om vanuit India voor een dergelijk verdrag te pleiten binnen de Internationale Arbeidsorganisatie. België heeft dus zeker een voortrekkersrol te spelen. Het is goed dat Vlaanderen dit ratificeert en die rol verder kan spelen.
Onze collega’s van CD&V in de Kamer hebben ook al een wetsvoorstel ingediend voor een beter statuut voor huispersoneel in ons eigen land.
Door de instemming met dit verdrag wordt een duidelijk signaal gegeven aan de buitenwereld. Er zijn immers nogal wat landen die dit nog niet hebben gedaan en dat ook niet meteen van plan zijn.
Ik wil ook benadrukken dat het dankzij de inspanningen van de federale minister van Werk Monica De Coninck is dat het verdrag al op 5 december 2013 in het federaal parlement werd geratificeerd, waarna het bij ons kwam. België is het derde land. Enkel in Duitsland en Italië werd het verdrag al geratificeerd.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2013-14, nr. 2249/1)
– De artikelen 1 en 2 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.