Report plenary meeting
Report
De heer Vandaele heeft het woord.
Voorzitter, minister, collega's, om de acute financiële problemen van Electrawinds gedeeltelijk te lenigen, verkoopt het bedrijf 70 procent van zijn biostoomcentrale in Oostende aan Bionerga, voor de vriendenprijs van 37,5 miljoen euro. Bionerga is in handen van de Limburgse intercommunale holding Nuhma. Het voegt aan de huidige verbrandingscapaciteit van 100.000 ton dus 160.000 ton toe.
De centrale in Oostende is enkele jaren geleden met nogal wat bombarie en een leuke receptie boven de doopvont gehouden. Toen al vroeg ik me af in welke mate men groene energie produceert als men huishoudelijk afval droogt in de Antwerpse Kempen waardoor het een hogere calorische waarde krijgt en als bedrijfsafval wordt gecatalogeerd, om het vervolgens met vrachtwagens naar Oostende te brengen. Levert dat energie op die groener is dan de energie van pakweg een nieuwe wervelbedcentrale? Maar dat is een andere discussie.
Het is een feit dat Electrawinds al enige tijd probeert om een vergunning te krijgen om met de installatie gewoon huishoudelijk afval te kunnen verbranden. Dat is nu de bedoeling van overnemer Bionerga. Dat zou het lokale landschap van de bestaande afvalintercommunales door elkaar kunnen schudden. Uiteindelijk kreeg Electrawinds een vergunning van de West-Vlaamse deputatie, maar de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM ging daartegen in beroep bij u. Dat was, als ik me niet vergis, in de zomer van 2013. West-Vlaanderen kampt immers met een overcapaciteit, en dat verklaart het beroep dat sinds augustus op uw bureau ligt.
Dit is mijn vraag: hoe past een mogelijke omschakeling van de biostoomcentrale van Electrawinds – straks: van Bionerga – naar een verbranding van gewoon huishoudelijk afval in uw visie en plannen inzake afvalverbranding in Vlaanderen?
Minister Schauvliege heeft het woord.
Voorzitter, collega's, mijn visie en plannen zijn niet gewijzigd. De verbrandingscapaciteit en het aanbod zijn op dit moment in evenwicht. Dat wijzigt ook niet omdat de biostoomcentrale van eigenaar verandert. De overdracht van de centrale van Electrawinds naar Bionerga maakt inzake vergunningen niets uit. Wij zetten in op een beleid ter promotie van duurzame materialen. Wij willen preventief optreden, zodat er minder afval is, maar wij willen ook inzetten op recyclage. Er komt een nieuwe eigenaar, maar er verandert niets aan de vergunde capaciteit.
U vraagt hoe het zit met het beroep. Een uitspraak volgt binnenkort. Ik ben zelf de beroepsinstantie, dus hier kan ik daar niets meer over zeggen. In de lijn van wat wij de afgelopen jaren hebben ondernomen, zullen wij ook voor dit dossier een oordeel vellen op basis van de vraag of er een evenwicht is tussen de verbrandingscapaciteit en het aanbod.
Minister, ik vind dat bijna een heel duidelijk antwoord. Tenzij ik mij vergis, lees ik tussen de lijntjes dat u eigenlijk zegt dat de huidige capaciteit volstaat, en dat de biostoomcentrale dus geen vergunning zal krijgen om gewoon huishoudelijk afval te verbranden. Ik loop natuurlijk niet op uw beslissing vooruit.
U weet dat het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) onlangs een performante groene oven bouwde. De Intergemeentelijke Vereniging voor het afvalbeheer voor Oostende en Ommeland (IVOO) in Oostende werkt op dit moment voor de aandeelhouders, gemeenten erg goedkoop, want ze werkt met een afgeschreven installatie.
Het zal dus belangrijk zijn, minister – en ik maak me sterk dat u dat zult doen –, dat u een goed onderbouwde beslissing neemt over de vraag of het past binnen het beleid van deze Vlaamse Regering, als de biostoomcentrale Bionerga straks gewoon huishoudelijk afval zal verbranden en of dat op een voldoende duurzame manier zal gebeuren.
De heer Martens heeft het woord.
Minister, ik zal u niets vragen over de lopende beroepsprocedure rond Bionerga. U mag daar niets over zeggen.
Als Limburgs afval in West-Vlaanderen verwerkt zou worden – wat misschien helemaal niet de bedoeling is –, dan wil ik des te meer het belang benadrukken van een milieuvriendelijk transport van dat afval. Ik weet dat in een aantal vergunningen voor afvalverwerkingsinstallaties aan- en afvoer via spoor en/of binnenvaart is opgelegd.
Minister, in welke mate wilt u die aanpak systematiseren? Voor zover ik weet, geldt dat nu voor twee vergunningen voor afvalverwerkingsinstallaties. Eigenlijk zou het goed zijn, mocht elke verwerkingsinstallatie gelegen langs spoor en/of binnenvaart daartoe minstens gedeeltelijk worden verplicht. Zo maken we de congestieproblemen op de weg niet nog groter.
De heer Ceyssens heeft het woord.
Mijnheer Vandaele, ik moet u nageven dat u de voorzitter op een heel handige manier hebt gedribbeld. Uiteraard kunt u over de procedure geen vragen stellen aan de minister. U hebt de verkoop aan Bionerga erbij gesleurd, maar eigenlijk hebt u daar helemaal niets mee te maken. De vergunning is wat ze is. Een beroepsprocedure blijft wat ze is. U wist waarschijnlijk wel dat de minister daar niet op kon antwoorden. U probeert haar dan nog een antwoord in de mond te leggen, maar zo werkt dat niet.
Mijnheer Martens, het is niet omdat Bionerga die biostoomcentrale vandaag overneemt, dat het Limburgs afval automatisch op die plaats verwerkt moet worden. Het gaat gewoon om een andere beheerder. Meer informatie hebben we momenteel niet, tenzij ik ergens iets gemist heb.
De heer Sanctorum heeft het woord.
Minister, ik kan geen concrete vragen stellen over het dossier zelf. Ik weet dat u daar niet op kunt antwoorden. Ik kan u wel aansporen om snel een beslissing te nemen. De termijn om een uitspraak te doen is intussen verstreken. Dat zijn termijnen van orde. In principe staat er geen sanctie op het niet respecteren ervan. Ik hoorde dat u zeer snel een beslissing zult nemen.
Het moet me van het hart dat deze transactie me ook een beetje verbaasde. Bionerga wil participeren in de biostoom. De heer Ceyssens heeft misschien een deel van het antwoord gegeven. Ik heb altijd begrepen dat Bionerga eigenlijk als doelstelling heeft om binnen de Limburgse grenzen ook aan afvalverwerking te doen. Vandaar zijn er aanvragen voor extra verwerkingscapaciteit binnen Limburg. In die zin is het moeilijk om te vatten waarom men dan precies die biostoomcentrale in het vizier heeft genomen, tenzij dat het een zuiver financieel plaatje is. Misschien kunt u daar iets meer over zeggen.
Collega’s, de verbrandingscapaciteit van huishoudelijk en gelijkaardig afval en het aanbod daarvan is momenteel in evenwicht. Dat past perfect binnen ons uitvoeringsplan, maar ook binnen ons beleid van duurzaam materialenbeheer.
Mijnheer Sanctorum, er loopt geen aanvraag voor extra capaciteit in Limburg. Dat wil ik benadrukken, dat klopt niet.
Mijnheer Martens, in het kader van het uitvoeringsplan en volgens het regeerakkoord, waarin staat dat we met alle duurzaamheidsaspecten rekening houden, als er een aanvraag zou zijn en de vergunning die wij daar verlenen. Het spreekt voor zich dat het transport en dergelijke wordt in rekening genomen en gebracht.
Los van het beroep dat bij mij in behandeling is op basis van de beslissing van de West-Vlaamse deputatie betreffende de biostoom van Electrawinds in Oostende, is er op dit moment geen enkele andere aanvraag in behandeling. Het is een beroepsprocedure, waar ik eerstdaags een beslissing over zal nemen, ook in het licht van het beleid dat we tot nu toe de hele legislatuur hebben gevoerd.
De heer Ceyssens dicht mij oneerbare bedoelingen toe. Het zou zelfs niet in mij opkomen, collega, om te proberen de minister iets te ontfutselen over de beroepsprocedure. Dat was helemaal niet de bedoeling. Ik zou niet durven.
Alleen hoorde ik in de wandelgangen – het kan ook een gerucht zijn – dat het een soort voorwaarde van Bionerga was dat men een vergunning zou krijgen om huishoudelijk afval te verbranden. Dan denk ik dat dat een extra druk op de minister is, vandaar mijn vraag.
De actuele vraag is afgehandeld.