Report plenary meeting
Report
Voorstel tot spoedbehandeling
Dames en heren, vanmiddag heeft de heer Matthias Diependaele bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van decreet van de heren Marius Meremans, Jan Verfaillie, Kurt De Loor, Bart Caron en Willy Segers en de dames Karin Brouwers en Els Robeyns houdende wijziging van het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd.
De heer Meremans heeft het woord.
Voorzitter, wij hebben de spoedbehandeling gevraagd omdat het gaat om het indienen van de meerjarenbeleidsplannen door gemeenten, met als deadline 15 januari. De meerderheid van de gemeenten, ongeveer 90 procent, zal daarin slagen. Maar een aantal gemeenten zal de voorziene datum niet halen, met het risico van het verlies van subsidies. Daarom stellen wij voor om de datum van 15 januari te wijzigen naar 28 februari 2014.
De gemeenten werken nu met een nieuwe beleids- en beheerscyclus (BBC). Dat is voor veel gemeenten een hele aanpassing op het vlak van budgettering en planning. Zoals gezegd: deze uitzondering is wel degelijk eenmalig. Op deze manier vermijden we dat elke gemeente apart om uitstel zou moeten vragen.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
Dan stemmen wij bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel wensen aan te nemen, wordt verzocht op te staan.
De tegenproef.
Het voorstel tot spoedbehandeling is aangenomen. Dan stel ik voor dat het voorstel van decreet van de heren Marius Meremans, Jan Verfaillie, Kurt De Loor, Bart Caron en Willy Segers en de dames Karin Brouwers en Els Robeyns houdende wijziging van het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd onmiddellijk wordt behandeld.
Is het parlement het daarmee eens? (Instemming)
Het incident is gesloten.
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het voorstel van decreet van de heren Marius Meremans, Jan Verfaillie, Kurt De Loor, Bart Caron en Willy Segers en de dames Karin Brouwers en Els Robeyns houdende wijziging van het decreet van 15 juli 2011 houdende vaststelling van de algemene regels waaronder in de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest periodieke plan- en rapporteringsverplichtingen aan lokale besturen kunnen worden opgelegd.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Meremans heeft het woord.
Wij vragen de spoedbehandeling omdat het gaat om het indienen van de meerjarenbeleidsplannen door de gemeenten. De deadline is vastgesteld op 15 januari. De meerderheid van de gemeenten, ongeveer 90 procent, zal daarin slagen. Maar een aantal gemeenten zal de voorziene datum niet halen, met het risico dat zij daardoor een aantal subsidies kunnen verliezen. Daarom stellen wij voor om de datum van 15 januari te wijzigen naar 28 februari 2014.
Zoals al gezegd: deze uitzondering is eenmalig. Op deze manier vermijden we dat elke gemeente apart om uitstel zou moeten vragen.
De heer Van Hauthem heeft het woord.
Voorzitter, we weten dat het de bedoeling was van de meerderheid om dit voorstel van decreet, waarvan nu de spoedbehandeling wordt gevraagd, per amendement in te dienen eind vorig jaar bij het programmadecreet. Dat was eigenlijk de bedoeling.
De gemeenten weten dat ze op 15 januari 2014 het een en het ander in verband met de subsidies aan de Vlaamse overheid moeten overmaken. De Vlaamse overheid weet dit ook. De lokale besturen weten dat ze in principe op 1 januari 2014 over een door de gemeenteraad goedgekeurde meerjarenplanning moeten beschikken. Dat weten de lokale besturen en de Vlaamse overheid.
Nu is het de bedoeling opnieuw een uitzondering te maken. Dat is niet de eerste keer. Volgens de heer Meremans is 90 procent van de gemeenten in orde. Dat is mogelijk. Ik heb de toelichting echter gelezen.
Ik heb trouwens de indruk dat de indieners de toelichting aan het moment van de indiening zijn vergeten aan te passen. Volgens mij is dit de toelichting bij het amendement op het programmadecreet dat de indieners in december 2013 wilden indienen. Op dat vlak mag wat nauwkeuriger worden gewerkt.
In de toelichting staat het volgende: “De grote meerderheid van de gemeenten zal voor 31 december 2013 een door de raad goedgekeurde meerjarenplanning hebben”. Is dat zo? Volgens de heer Meremans geldt dit voor 90 procent.
De toelichting gaat verder: “en zal die onmiddellijk na de goedkeuring op een digitale manier bezorgen aan de Vlaamse overheid. Dit is overigens noodzakelijk om per 1 januari 2013 een uitvoerbaar budget te hebben. Het is evenwel niet onmogelijk dat enkele besturen niet tijdig een door de raad goedgekeurd budget en meerjarenplan digitaal aan de Vlaamse overheid kunnen bezorgen en dit om meerdere redenen.” Welke die redenen zijn, weten we niet. (Opmerkingen)
We weten dat niet.
Volgens de heer Meremans is 90 procent in orde met de meerjarenplanning. Die gemeenten zullen bijgevolg van de in de sectorale plannen voorziene subsidies kunnen genieten. Ik zou de indieners dan ook willen vragen welke gemeenten niet in orde zijn. Mogen we dat eventueel weten?
Ik wil nog een bijkomende bedenking maken. De heer Meremans denkt misschien dat hij god is. Volgens hem is dit eenmalig. De decreetgever werkt nooit eenmalig. Ik beweer niet dat hij het van plan is, maar het is best mogelijk dat hier binnen twee maanden weer een voorstel van decreet met weer een uitzondering ligt. Hij zal niet beslissen of een maatregel of een decreet al dan niet tot in de eeuwigheid blijft gelden.
Ik zou willen weten waarom de indieners zo laat zijn met dit voorstel van decreet. De situatie was gekend. De lokale besturen wisten het. De Vlaamse overheid wist het. Om niet meer langs de Raad van State te moeten passeren, wordt met een voorstel van decreet gewerkt.
Over welke gemeenten gaat het concreet? Er is hier al eerder om de spoedbehandeling van voorstellen van decreet gevraagd. Soms hebben we achteraf vastgesteld dat vier of vijf gemeenten in gebreke bleven. Ik houd niet van decreten à la tête du client. Ik vraag dus om welke gemeenten het gaat. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Diependaele heeft het woord.
Voorzitter, ik heb, in alle eerlijkheid, begrip voor de opmerkingen van de heer Van Hauthem. De regelgeving is al langer gekend. De gemeenten wisten dat ze voor 15 januari 2014 tot indiening moeten overgaan.
We hebben er geen zicht op om welke gemeenten het gaat. De datum is immers nog niet verstreken. We hebben uit verschillende gemeenten signalen ontvangen dat er problemen zijn. Aangezien de gemeenten tot 15 januari 2014 hebben en die datum nog niet is verstreken, weten we nog niet precies om hoeveel gemeenten het zou gaan. Een regeling à la tête du client is praktisch dan ook niet mogelijk. Aangezien er nog tijd is, kunnen we het nog niet weten.
Hoewel de datum gekend was, een punt waarop de heer Van Hauthem gelijk heeft, zijn er twee redenen waarom we toch met een uitstel akkoord kunnen gaan. Ten eerste is het de eerste keer. De Beleids- en Beheerscyclus (BBC) is een nieuw systeem. We willen er rekening mee houden dat niet alle gemeenten en dan zeker niet de gemeenten met een niet al te grote bestuurskracht, het even gemakkelijk hebben gehad om dit systeem in werking te laten treden. Aangezien het de eerste keer is, willen we hier rekening mee houden. Ten tweede zijn de gevolgen behoorlijk zwaar. Dat is ook terecht. Ik wil de in het decreet opgenomen sanctie niet onderuithalen. Aangezien het de eerste keer is en de gevolgen zeer zwaar zijn, willen de ondertekende partijen, die niet allemaal tot de meerderheid behoren, hier rekening mee houden. We willen de gemeenten de kans geven hier toch aan te beantwoorden.
Ik zie trouwens niet in wat de goedkeuring van dit voorstel van decreet aan de kracht van het decreet zou afdoen. Het decreet blijft even goed overeind.
De heer Verfaillie heeft het woord.
Het voorstel is weloverwogen.
Wij hebben er nog geen goed zicht op over welke gemeenten het gaat. Als een aantal gemeenten op die datum niet in orde zouden zijn, dan zullen bepaalde fracties stellen dat de wetgever een te strakke timing heeft opgelegd. Om dat te voorkomen, heeft de meerderheid beslist om die datum één maand op te schuiven.
De heer Caron heeft het woord.
Groen steunt dit voorstel van decreet. Ik wil toch even beklemtonen dat het systeem van de BBC na het eerste jaar van inwerkingtreding best eens grondig wordt geëvalueerd. Wij steunen dit decreet ook omdat de materie zodanig complex is dat niet iedereen in de lokale besturen de bestuurscapaciteit heeft om alles tijdig in te dienen. Wij moeten dus ook durven na te denken over het instrument zelf.
De heer Reekmans heeft het woord.
Voorzitter, collega's, ik heb al eens opmerkingen gemaakt over het feit dat men met spoedprocedures werkt voor kampvuren wanneer de kampen al bezig zijn en dergelijke. Er is evenwel iets wat ik niet begrijp. Bijna 90 procent van de volksvertegenwoordigers heeft een gemeentelijk mandaat. Men wist dat de BBC eraan kwam. Men weet wanneer alles moet zijn ingediend. Als wij dit bric-à-bracdecreet goedkeuren, dan geven wij eigenlijk toe dat wij niet in staat zijn om de lokale besturen duidelijk te maken hoe zij een nieuwe begroting moeten indienen. De BBC is in dit huis gemaakt. De datum is in de commissie Binnenlands Bestuur afgesproken. Daarin zitten bijna uitsluitend burgemeesters en schepenen. Die weten hoe het allemaal werkt. Maar wat nu voorligt, komt er eigenlijk op neer dat u uw eigen falen toegeeft. Uit schaamte zou ik dat ontwerp van decreet intrekken en aan uw schepenen en burgemeesters opleggen dat zij alles tegen 15 januari moeten indienen. Dat zou eerlijker zijn. Ik werk in een kleine gemeente, maar sinds 30 december zijn wij klaar. Ik heb één financiële ambtenaar die dat voor mekaar heeft gebracht. Het gaat hier over de steden, en niet over de gemeenten. Al die steden beschikken over een grote financiële administratie, maar nu vragen zij om uitstel. Dat is een schande, want blijkbaar kunnen de volksvertegenwoordigers die hier zetelen er nog niet eens op toezien dat de wetgeving die hier wordt goedgekeurd in hun stad of gemeente wordt toegepast. (Applaus bij LLD en het Vlaams Belang)
De heer De Loor heeft het woord.
Voorzitter, collega's, de interruptie van de heer Reekmans doet veel afbreuk aan de inspanningen die de afgelopen jaren zijn geleverd om de BBC in te voeren. Het agentschap heeft grote inspanningen geleverd. De meerderheid, aangevuld met Groen, wil voor de lokale besturen zekerheid en duidelijkheid creëren. Want de sancties zouden wel eens zwaar kunnen uitvallen. Ik krijg de indruk dat hier veel spijkers op laag water worden gezocht.
Ik heb begrip voor de bedenkingen. Maar ik heb het afgelopen jaar veel mensen horen zeggen hoe zwaar het wel allemaal is voor de gemeenten. Daarom vragen wij vandaag enige clementie. Let op: de inzet zijn veel subsidies, en wie de gemeenten die subsidies wil onthouden, treft ook de burgers. Ik vraag dus enige clementie. Ooit heb ik als leraar mijn leerlingen met clementie bejegend, ik vraag dat hier nu ook.
Clementie: het is bijna hilarisch. Mijnheer Meremans, u weet toch dat er een pilootproject voor de BBC was? Toen heeft men toch alles kunnen uitproberen? U had clementie kunnen inroepen als er geen pilootproject was geweest.
U mag van mij clementie inroepen als u het niet weet. Sommige mensen doen dat toch, en zeggen dat ze het niet geweten hebben. Maar als het wordt getest met pilootgemeenten, kunt u niet achteraf komen zeggen dat u het niet wist. Ofwel kunt u dan niet testen, ofwel hebt u slecht getest. Laat ons duidelijk zijn. Uw clementie vind ik hilarisch.
Mijnheer De Loor, ik breek het decreet niet af, u gooit het nu allemaal op een hoopje. Ik klaag aan dat u nu hier een datum moet corrigeren, omdat men blijkbaar niet in staat is om de nodige subsidies binnen te rijven en op tijd het dossier in te dienen. Daar gaat het over: u wilt een datum aanpassen omdat het niet op tijd lukt, hoewel men al lang wist dat men op tijd klaar moest zijn. Ik ben in grote mate voor het decreet.
Degenen die niet op tijd klaar zijn, zitten allemaal hier. Dat vind ik een grote schande. Als er geen lokale bestuurders in het parlement zaten, zouden we kunnen zeggen dat er geen contact is. Maar, collega’s, alstublieft, pas eens lokaal toe wat u hier stemt. U wist wat kwam. Zorg eens dat het dossier in orde is. Ik vind dit bric-à-bracwetgeving. Ik vind het een nog straffer voorbeeld dan de kampvuuraanpassing.
Collega’s, het gaat erom dat de lokale besturen er niet in slagen om hun verplichtingen na te komen in verband met het verkrijgen van subsidies. In dit parlement zitten heel wat lokale bestuurders, gemeenteraadsleden, schepenen en burgemeesters. Zij hebben een decreet goedgekeurd en hebben gewacht tot december om dan te zien dat het niet lukt.
De voorbije jaren is de minister van Binnenlands Bestuur meermaals ondervraagd en geïnterpelleerd over de implementatie van BBC. Minister Bourgeois heeft altijd gezegd dat het decreet duidelijk is en dat de lokale besturen maar moeten zien dat ze hun verplichtingen nakomen, want ze hebben tijd genoeg. Nu, in december, naar aanleiding van de begroting ziet men dat men niet klaarkomt, en dan willen al die lokale mandatarissen het decreet op een diefje aanpassen. Dat is toen niet gelukt, omdat wij anders een tweede lezing gingen vragen, dat weet u ook. Nu komt men hier een fundamenteel decreet wijzigen via een spoedbehandeling. Qua werkwijze is dat niet meer ernstig. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Tommelein heeft het woord.
Voorzitter, wij kunnen ons net als de heer Reekmans ook wel vinden in de inhoud van het decreet. Hij zegt ook dat hij er niet tegen is. maar het is geen voorbeeld van behoorlijk bestuur. Dit ontwerp is een reparatiedecreet. Het is uitstel voor een aantal gemeenten die niet klaar geraken. Wij zullen ons niet verzetten tegen goedkeuring, we zullen ons onthouden.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het voorstel van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2013-14, nr. 2341/1)
– De artikelen 1 tot en met 3 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van decreet houden.