Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet tot opheffing van artikel 158 van de Nieuwe Gemeentewet.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Meremans, verslaggever, heeft het woord.
Maar de heer Meremans is er niet. U kunt het verslag lezen natuurlijk.
De heer Verfaillie heeft het woord.
Voorzitter, het verslag is zeer punctueel opgesteld.
Collega’s, we zijn er ons de laatste jaren steeds meer van bewust geworden dat we met ons allen langer aan de slag moeten blijven. Er werden reeds initiatieven genomen om het mogelijk te maken om na de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar te blijven werken. Voorzitter, u kunt nog enkele jaren blijven werken. Dat geldt ook voor de ambtenaren van de Vlaamse administratie.
De voorbije jaren waren er ook lokale besturen waar men na zijn 65e kon blijven werken. U voerde een soort gedoogbeleid. Met dit ontwerp van decreet wordt de mogelijkheid om langer dan zijn 65e te werken uitgebreid naar de personeelsleden van de lokale besturen. Daarmee wordt een logisch vervolg gebreid aan de mogelijkheden dienaangaande voor de Vlaamse ambtenaren. Belangrijk in deze wijziging is dat er – volop de autonomie van de lokale besturen respecterend – geen enkele verplichting wordt opgelegd. Het hangt volledig van het gemeentebestuur en het betrokken personeelslid af, of er al dan niet verder wordt gewerkt na de leeftijd van 65 jaar.
CD&V kan zich helemaal terugvinden in deze regeling die de obstakels wegneemt voor mensen die echt langer dan hun 65e willen blijven werken. Deze maatregel maakt het mogelijk dat langer gebruik kan worden gemaakt van de expertise die sommigen gedurende vele jaren hebben opgebouwd, zowel de organisatie als de jongere personeelsleden kunnen daarvan profiteren.
Minister Bourgeois heeft het woord.
Ik dank alle leden die meegewerkt hebben aan de goedkeuring van het ontwerp van decreet. We kunnen het goedkeuren dankzij voortschrijdend inzicht. Heel lang werd aangenomen dat de pensioenregeling voor lokale ambtenaren een uitsluitend federale bevoegdheid was, wat voortvloeide uit de wet van 1933 omtrent de oppensioenstelling van het gemeentepersoneel.
De Raad van State heeft in zijn advies gezegd dat die wet van 1933 impliciet maar zeker gewijzigd is door de programmawet van 1961 waardoor het huidige artikel 158 van de Gemeentewet alleen nog betrekking heeft op de inrustestelling en niet meer op de pensioenleeftijd, zodat wij bevoegd zijn om de Gemeentewet te wijzigen via een ontwerp van decreet. De regeling respecteert de gemeentelijke autonomie volledig en is gebaseerd op wederzijds akkoord. We kunnen dat hier vandaag goedkeuren.
Zoals de heer Verfaillie zegt, heb ik al van vorig jaar een gedoogbeleid gevoerd. Er waren enkele gemeenten die vooruitliepen op deze wettelijke regeling.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2013-14, nr. 2205/1)
– De artikelen 1 en 2 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.