Report plenary meeting
Report
Het antwoord wordt gegeven door minister Van den Bossche.
De heer Bothuyne heeft het woord.
Electrawinds is een bedrijf dat ongeveer vijftien jaar geleden is opgericht door de familie Desender. Het is een heel mooi verhaal. Vijftien jaar geleden werd de eerste private investering in een windmolenpark in Vlaanderen aangekondigd. Wat een mooi ondernemersverhaal werd, is ondertussen, zeker de voorbije dagen en weken, helaas ontaard in een soap. Er gaat bijna geen dag voorbij of er verschijnen onheilsberichten over Electrawinds en de financiële toestand van het bedrijf.
De snelle groei van het bedrijf gecombineerd met lage prijzen voor elektriciteit op de groothandelsmarkten, zijn het bedrijf op dit moment aan het versmachten. Er wordt meer cash verbrand dan er inkomsten binnenkomen, en dan moet je geen groot economisch wonder zijn om te beseffen dat dat bepaalde problemen genereert.
De snelle groei van het bedrijf werd onder andere mogelijk gemaakt door de steun en participaties van de overheid. Op verschillende manieren werd geld geïnvesteerd in Electrawinds door zowel de federale als de Vlaamse overheid met diverse vehikels. In totaal is op dit moment 127,5 miljoen euro overheidskapitaal in het bedrijf aanwezig.
De Vlaamse overheid heeft altijd een koppositie ingenomen met de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV). Zij hebben sterk geïnvesteerd in het bedrijf en de projecten. In diverse rondes hebben ze kapitaal in Electrawinds geïnvesteerd.
Nu zijn de problemen blijkbaar acuut geworden. Diverse banken vragen een deel van het geld terug. Tegen het einde van de week moet er 44 miljoen euro worden gevonden. Er werd al een tijdje gewerkt aan een nieuwe kapitaalsronde ten bedrage van 100 miljoen euro. Omdat de problemen acuut zijn, stel ik deze actuele vraag. De positie van de Vlaamse overheid is cruciaal voor het voortbestaan van dit bedrijf. We moeten er uiteraard alles aan doen om het geïnvesteerde belastinggeld en de positie van de Vlaamse overheid te vrijwaren.
De vraag is dus heel eenvoudig: wat doet minister Lieten om de belangen van de Vlaamse overheid – van de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) en van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) – bij Electrawinds te vrijwaren?
Minister Van den Bossche heeft het woord.
Ik blijf in mijn antwoord, dat ik namens minister Lieten breng, dicht bij het geschreven ontwerp staan. Electrawinds is immer beursgenoteerd en informatieverstrekking over dat soort van processen is delicaat. Ik zal voorzichtig zijn.
U weet dat Electrawinds aan de versterking van haar kapitaalsbasis werkt. Dat stond gisteren ook in een persbericht te lezen. De onderhandelingen met een aantal van die externe potentiële investeerders zijn afgesprongen. Het komt in de eerste plaats de raad van bestuur van Electrawinds toe om zich uit te spreken over een nieuwe strategie. In het persbericht is ook meegedeeld dat de gesprekken met andere potentiële investeerders worden voortgezet en dat er nieuwe gesprekken worden gevoerd met bestaande aandeelhouders en kredietverstrekkers. Het Vlaamse Gewest heeft via de PMV en het Gimv-XL-fonds, dat word beheerd door de Gimv, geïnvesteerd in Electrawinds. De PMV heef evenwel geen vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Electrawinds, wat de informatiedoorstroming naar ons een beetje bijzonder maakt.
Voor de PMV is het onmogelijk om vooruit te lopen op de eventuele gevolgen van een mislukte kapitaalsverhoging. Wij kunnen niet speculeren op een mislukking ervan. Het spreekt evenwel voor zich dat de PMV alles in het werk zal stellen om haar belangen, en bij uitbreiding, van de Vlaamse overheid, naar best vermogen te verdedigen. Het dossier zal uiteraard op de volgende bijeenkomst van de raad van bestuur van de PMV worden besproken.
Ik dank u voor het antwoord. Ik begrijp dat het een delicaat dossier over een beursgenoteerd bedrijf is. Dat maakt het evenwel niet minder belangrijk. Ik hoop dat minister Lieten snel terugkomt uit Zuid-Afrika om dit dossier ter harte te nemen.
U wees zelf op een pijnpunt: de PMV heeft geen vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Electrawinds. De PMV en de Gimv hebben heel wat middelen ter beschikking gesteld. Het is dan ook logisch dat de overheid, via de PMV, in die raad van bestuur wordt vertegenwoordigd. Dat moet de PMV toestaan om een grotere greep op het bedrijf te krijgen.
De heer Penris heeft het woord.
Wij moeten niet rond de pot draaien: dit dossier is politiek beladen. In dit dossier vallen grote namen uit de hoek van sp.a, maar ook van de N-VA. Misschien is dat de reden waarom iemand van CD&V hier vrij en onbevangen de vraag kan stellen? Als vertegenwoordigers van de belastingbetalers mogen wij toch weten welke koers de PMV kan en mag varen? Een van de opties zou kunnen zijn dat de PMV hoofdaandeelhouder WINPAR zou uitwinnen. De hoofdaandeelhouder heeft een welbepaalde politieke binding. De PMV heeft een putoptie. Zullen wij toestaan dat die optie wordt gelicht, minister?
De heer Sanctorum heeft het woord.
Minister, ik begrijp dat het dossier delicaat is. Maar zoals al is gezegd: als volksvertegenwoordigers hebben wij recht op inzicht in de strategie. Voor mij is die helemaal niet duidelijk. De heer Bothuyne zei al dat er heel wat kapitaalsinjecties zijn gebeurd. Het gaat inderdaad over veel geld. Ik zou graag informatie krijgen over de strategie van de Vlaamse overheid: blijven wij achter het bedrijf staan?
Mevrouw De Knop heeft het woord.
Voorzitter, minister, collega's, kunt u ons garanderen dat de PMV zich kan indekken tegen het eventuele waardeverlies? Initieel was het bij de kapitaalsinjectie in Electrawinds zo geregeld. Ik heb mij laten vertellen dat de PMV kan worden uitbetaald in aandelen, maar dat is een probleem op het ogenblik dat de waarde van die aandelen daalt.
Minister, kunt u garanderen dat de waarde die de Vlaamse overheid daaraan heeft besteed, gehandhaafd kan blijven?
Het spijt mij verschrikkelijk maar ik zal natuurlijk niet kunnen antwoorden op uw vragen. Enerzijds omdat het te delicaat is om dat op dit moment te doen. Anderzijds omdat ik helaas een collega vervang en niet van alle details op de hoogte ben. Het spijt mij u te moeten teleurstellen. Men heeft mij op het hart gedrukt hier zeer voorzichtig te zijn en geen woord te veel te zeggen. Ik weet hoe snel de dingen fout kunnen lopen met een beursgenoteerd bedrijf wanneer iemand wel te veel zegt. Ik ben dus bijzonder op mijn hoede. Ik hoop dat u mij dat vergeeft.
Voorzitter, ik heb uiteraard begrip voor de houding van de minister.
Collega’s, en mijnheer Penris, het is heel belangrijk om in dit inderdaad politiek geladen dossier geen politieke spelletjes te spelen. Electrawinds is een mooi verhaal geweest. Ik heb geen enkele fractie, of bijna geen enkele fractie, kritiek horen geven toen alles nog goed ging met Electrawinds. Het is dan ook belangrijk om het dossier op zijn merites te beoordelen en er alles aan te doen om de geïnvesteerde middelen vanuit de Vlaamse overheid en vanuit elk vehikel van de Vlaamse overheid te vrijwaren, en om de positie van de Vlaamse overheid te versterken. Wij zullen dit alleszins verder opvolgen.
De actuele vraag is afgehandeld.